Language of document : ECLI:EU:T:2004:373

Mål T-303/04 R II

European Dynamics SA

mot

Europeiska gemenskapernas kommission

”Offentlig upphandling av tjänster – Gemenskapens anbudsförfarande – Interimistiskt förfarande – Talan om uppskov med verkställighet – Krav på skyndsamhet – Ny ansökan – Nya omständigheter – Föreligger inte”

Sammanfattning av beslut

1.      Interimistiskt förfarande — Uppskov med verkställigheten — Interimistiska åtgärder — Villkor för bifall — Fumus boni juris — Kumulativ karaktär — Åtgärdens tillfälliga karaktär — Avvägning av samtliga föreliggande intressen — Förstainstansrättens utrymme för skönsmässig bedömning

(Artiklarna 225.1 EG, 242 EG och 243 EG; förstainstansrättens rättegångsregler, artikel 104.2)

2.      Interimistiskt förfarande — Uppskov med verkställigheten — Interimistiska åtgärder — Ändring eller upphävning — Villkor — Ändrade förhållanden — Ändring eller upphävande i samband med avslag på ansökan – Tillåts inte

(Förstainstansrättens rättegångsregler, artikel 108)

3.      Interimistiskt förfarande — Uppskov med verkställigheten — Avslag på ansökan — Möjlighet att ansöka på nytt — Villkor — Nya omständigheter — Begrepp

(Förstainstansrättens rättegångsregler, artikel 109)

1.      En ansökan om interimistiska åtgärder skall ange föremålet för talan, de omständigheter som ställer krav på skyndsamhet och de faktiska och rättsliga grunder på vilka den begärda åtgärden omedelbart framstår som befogad (fumus boni juris). Dessa villkor är kumulativa på så vis att en sådan ansökan skall avslås om något av villkoren inte är uppfyllt. De begärda åtgärderna skall dessutom vara interimistiska på det sättet att de inte får föregripa rättens avgörande av de omtvistade rättsliga och faktiska frågorna eller på förhand motverka konsekvenserna av det beslut som senare skall fattas i sak i målet.

Inom ramen för denna helhetsbedömning gör förstainstansrätten i förekommande fall en avvägning av intressena i fråga. Rätten förfogar i det interimistiska förfarandet dessutom över ett omfattande utrymme för skönsmässig bedömning och är fri att med avseende på de särskilda omständigheterna i målet avgöra prövningen huruvida dessa villkor är uppfyllda liksom i vilken ordning denna prövning skall utföras, då det inte finns någon bestämmelse i gemenskapsrätten i vilken det föreskrivs ett redan upprättat analysschema för bedömningen av om det är nödvändigt att bevilja interimistiska åtgärder.

(se punkterna 29–31)

2.      Artikel 108 i förstainstansrättens rättegångsregler, enligt vilken ett beslut om interimistiska åtgärder på ansökan av part när som helst kan ändras eller upphävas med hänsyn till ändrade förhållanden, är tillämplig då beslut fattats om interimistiska åtgärder. Den är inte tillämplig när en ansökan om interimistiska åtgärder avslagits, utan i sådant fall skall artikel 109 i de nämnda rättegångsreglerna tillämpas.

(se punkt 54)

3.      Enligt artikel 109 i förstainstansens rättegångsregler skall ett avslag på ansökan om en interimistisk åtgärd inte hindra sökanden från att på grund av nya omständigheter ansöka på nytt. Det ankommer på sökanden att visa att de villkor är uppfyllda som anges i artikel 109 i rättegångsreglerna för att en ny ansökan skall upptas till sakprövning. Med nya omständigheter i den mening som avses i artikel 109 i dessa bestämmelser avses omständigheter som inträffat efter det att det tidigare beslutet om avslag på den första ansökan om interimistiska åtgärder meddelades, eller omständigheter som sökanden inte haft möjlighet att åberopa i sin första ansökan eller under det förfarande som ledde fram till det tidigare beslutet och som är relevanta för bedömningen i fråga.

(se punkterna 55, 57 och 60)