Language of document :

Sag anlagt den 1. oktober 2008 - TONO mod Kommissionen

(Sag T-434/08)

Processprog: engelsk

Parter

Sagsøger: TONO (Oslo, Norge) (ved lawyers S. Teigum og A. Ringnes)

Sagsøgt: Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber

Sagsøgerens påstande

Sagsøgeren har nedlagt følgende påstande:

Artikel 3 i Kommissionens beslutning COMP/C2/38.698 - CISAC annulleres.

Subsidiært annulleres artikel 3 i Kommissionens beslutning COMP/C2/38.698 - CISAC for så vidt angår kabelretransmission.

Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber tilpligtes at betale sagens omkostninger.

Søgsmålsgrunde og væsentligste argumenter

Med sit søgsmål har sagsøgeren nedlagt påstand om delvis annullation af Kommissionens beslutning K(2008) 3435 endelig udg. af 16. juli 2008 om en procedure i henhold til artikel 81 EF og artikel 53 EØS (sag COMP/C2/38.698 - CISAC), navnlig beslutningens artikel 3, hvori det fastslås, at EØS-CISAC1-medlemmerne anvendte en samordnet praksis i strid med artikel 81 EF og artikel 53 EØS "ved at samordne de territoriale afgrænsninger af de gensidige repræsentationsbemyndigelser, de hver især var tildelt, på en måde, som begrænser en licens til hvert forvaltningsselskabs nationale område". Subsidiært annulleres artikel 3 i den anfægtede beslutning for så vidt angår kabelretransmission.

Sagsøgeren har gjort gældende, at den anfægtede beslutning både er behæftet med faktuelle og retlige fejl, samt at der er sket tilsidesættelse af sagsøgerens processuelle garantier vedrørende retten til at blive hørt.

For så vidt angår de påståede faktuelle fejl har sagsøgeren gjort gældende, at Kommissionen ikke har taget hensyn til det kollektive licenseringssystem for ophavsrettigheder til musikværker og således heller ikke til den faktuelle sammenhæng i Norge.

For så vidt angår de påståede retlige fejl har sagsøgeren gjort følgende gældende:

For det første har sagsøgeren påstået, at den anfægtede beslutning er behæftet med en procedurefejl, der bør medføre beslutningens annullation. Sagsøgeren har nærmere bestemt gjort gældende, at princippet om retten til at blive hørt er blevet tilsidesat, idet den endelige beslutning er forskellig fra klagepunktsmeddelelsen på et centralt punkt vedrørende beskrivelsen af tilsidesættelsen.

For det andet har sagsøgeren bestridt, at inddragelsen af de territoriale afgrænsninger i de gensidige aftaler, som den deltog i, udgør en samordnet praksis mellem EØS-CISAC-medlemmerne.

For det tredje har sagsøgeren gjort gældende, at Kommissionen fejlagtigt konkluderede, at den parallelle afgrænsning vedrørende kabelretransmission er en begrænsning af konkurrencen i strid med artikel 81, stk. 1, EF. Ifølge sagsøgeren angår den påståede samordnede praksis vedrørende territoriale afgrænsninger en form for konkurrence, der ikke i sig selv er beskyttet af artikel 81, stk. 1, EF. Derudover har sagsøgeren gjort gældende, at Kommissionen har begået en faktuel fejl ved at antage, at der i Norge findes et nationalt monopol for multirepertoirelicenser for offentlig fremførelse, som dækker kabelretransmission. Desuden har sagsøgeren gjort gældende, at selv om den påståede samordnede praksis blev anset for konkurrencebegrænsende, er den ikke i strid med artikel 81, stk. 1, EF, idet den er nødvendig og står i rimeligt forhold til et legitimt mål i betragtning af de særlige krav, der er til forvaltning af licenser, retten til offentlig fremførelse, undersøgelse og kontrol og håndhævelse i relation til kabelretransmission.

For det fjerde har sagsøgeren påstået, at de territoriale afgrænsninger fastsat i dets gensidige aftaler er fritaget i henhold til artikel 81, stk. 3, EF. Sagsøgerens påstand i den forbindelse er, at de ovenfornævnte afgrænsninger er nødvendige med henblik på at opretholde et effektivt "one-stop shop"-princip samt at opretholde det norske udvidede licenseringssystem, således at der sikres et minimum af forvaltning, samtidig med at rettighedshavernes interesser varetages.

____________

1 - International Confederation of Societies of Authors and Composers.