Language of document :

Sag anlagt den 6. november 2013 – Istituto Di Vigilanza Dell’Urbe mod Kommissionen

(Sag T-579/13)

Processprog: italiensk

Parter

Sagsøger: Istituto Di Vigilanza Dell’Urbe SpA (Rom, Italien) (ved advokaterne D. Dodaro og S. Cianciullo)

Sagsøgt: Europa-Kommissionen

Sagsøgerens påstande

Det fastslås, at buddet fra den tilbudsgiver, hvis bud blev antaget, Città di Roma Metronotte s.r.l., er i strid med den lex specialis, der regulerer udbud, navnlig nr. 5.2 i udbudsbetingelserne, hvorefter buddene skulle have været udformet i overensstemmelse med »europæisk og national arbejdsret om overførsel af virksomheder, navnlig direktiv 2001/23/EF, og de nationale bestemmelser til gennemførelse heraf«, navnlig »bestemmelserne om varetagelse af arbejdstageres rettigheder over for en ny arbejdsgiver som følge af en aftaleretlig overførsel af en virksomhed«.

Det fastslås, at buddet fra Città di Roma Metronotte s.r.l. objektivt set er i strid med princippet om ligebehandling og princippet om fri konkurrence og følgeligt med bestemmelserne i Kommissionens delegerede forordning (EU) nr. 1268/2012 af 29. oktober 2012 om gennemførelsesbestemmelser til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget, hvori det i betragtning 41 præciseres, at »[p)rocedurerne for tildeling af kontrakter har til formål at opfylde institutionernes behov på de bedst mulige betingelser under overholdelse af principperne om lige adgang til offentlige indkøbskontrakter og om gennemsigtighed og ikke-forskelsbehandling«.

Afgørelsen om at tildele kontrakten til Città di Roma Metronotte s.r.l. og den kontrakt, der eventuelt er indgået med dette selskab, annulleres.

Europa-Kommissionen tilpligtes at betale sagens omkostninger.

Europa-Kommissionen tilpligtes at betale erstatning for den skade, der er lidt.

Søgsmålsgrunde og væsentligste argumenter

Dette søgsmål er rettet imod foranstaltningen fra Europa-Kommissionens repræsentation i Italien, reference ARES (2013) 237719 af 27. august 2013 vedrørende » PO/2013-11-SEC/ROM – interinstitutionelt udbud vedrørende vagtvirksomhed og receptionsydelser i EU-husene i Rom og Milano – delaftale 1 RCE og UIPE i Rom«, hvorved man afslog sagsøgerens bud.

Til støtte for søgsmålet har sagsøgeren påberåbt sig to anbringender.

Første anbringende vedrørende tilsidesættelse af den lex specialis, der regulerer udbud, og princippet om ligebehandling.

Sagsøgeren har i denne forbindelse gjort gældende, at lex specialis bestemmer, at den tilbudsgiver, hvis bud blev antaget, burde have overtaget personalet gennem ansættelse af de edsvorne vagter, der allerede var ansat i den virksomhed, som tidligere stod for driften samme sted. Denne tilbudsgiver afslog imidlertid at overtage personalet, idet

sagsøgte ved implicit at bekræfte kontrakttildelingen har tilsidesat princippet om ligebehandling, som kræver udarbejdelse af og upartisk anvendelse af klare og ensartede udbudsregler for alle deltagere.

Andet anbringende vedrørende tilsidesættelse af Europa-Kommissionens forordning (EU) nr. 1268/2012.

Sagsøgeren har gjort gældende, at der er sket en tilsidesættelse af det i artikel 2 i direktiv 2004/18/EF opstillede princip om, at de bydende sikres ligebehandling, og af de principper, der kommer til udtryk i den nævnte direktiv, som har til formål sikre gennemsigtighed, og at konkurrencereglerne såvel som de gældende bestemmelser om beskyttelse på arbejdspladsen overholdes.

Det er udelukkende gennem en manglende iagttagelse af den lex specialis, der regulerer udbud, den kollektive overenskomst samt de fællesskabsretlige og nationale principper om sikring af arbejdstageres beskyttelse, som er iagttaget af de andre bydende, at den tilbudsgiver, hvis bud blev antaget, har kunnet afgive et økonomisk mere fordelagtigt bud.