Language of document : ECLI:EU:T:2010:303

Cauza T‑85/08

Exalation Ltd

împotriva

Oficiului pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (mărci, desene și modele industriale) (OAPI)

„Marcă comunitară – Cerere de înregistrare a mărcii comunitare verbale Vektor‑Lycopin – Motive absolute de refuz – Lipsa caracterului distinctiv – Caracter descriptiv – Articolul 7 alineatul (1) literele (b) și (c) din Regulamentul (CE) nr. 40/94 [devenit articolul 7 alineatul (1) literele (b) și (c) din Regulamentul (CE) nr. 207/2009]”

Sumarul hotărârii

Marcă comunitară – Definiția și dobândirea mărcii comunitare – Motive absolute de refuz – Mărci compuse exclusiv din semne sau indicații ce pot să servească pentru a desemna caracteristicile unui produs

[Regulamentul nr. 40/94 al Consiliului, art. 7 alin. (1) lit. (c)]

Din punctul de vedere al publicului relevant, care cuprinde ansamblul producătorilor și consumatorilor produselor menționate în cererea de înregistrare a mărcii comunitare, cu alte cuvinte, atât anumite categorii de profesioniști, cât și marele public, semnul verbal Vektor‑Lycopin, a cărui înregistrare se solicită pentru „Produse farmaceutice și veterinare de uz medical; produse sanitare de uz medical; produse dietetice de uz medical, alimente pentru sugari”, „Carne, pește, păsări și vânat; extracte din carne; fructe și legume conservate, uscate și fierte; jeleuri, dulcețuri, compoturi; ouă, lapte și produse lactate; uleiuri și grăsimi comestibile” și „Cafea, ceai, cacao, zahăr, orez, tapioca; sago, înlocuitori de cafea; făină și preparate făcute din cereale; pâine, produse de patiserie și cofetărie, înghețată comestibilă; miere, sirop de melasă; drojdie, praf de copt; sare, muștar; oțet, sosuri (condimente); gheață”, care fac parte din clasele 5, 29 și, respectiv, 30 în sensul Aranjamentului de la Nisa, este descriptiv în ceea ce privește produsele menționate, în sensul articolului 7 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul nr. 40/94 privind marca comunitară.

Trebuie să se considere că publicul relevant are cunoștință de sensul termenului „lycopin” sau că, cel puțin, este rezonabil să se prevadă că publicul relevant va dobândi această informație în viitor. În primul rând, acest termen tehnic desemnează un supliment alimentar cunoscut în mod necesar de către o parte a publicului relevant, în special de profesioniștii în prepararea de produse dietetice, farmaceutice și de uz veterinar. În al doilea rând, sensul termenului „lycopin” este ușor accesibil consumatorilor tuturor produselor vizate în cererea de înregistrare a mărcii. Sensul termenului „lycopin” figurează, într‑adevăr, în dicționare și pe pagini de internet. Astfel, este probabil că substanța desemnată prin acest termen este cunoscută de asemenea de o parte a consumatorilor tuturor produselor în cauză. În al treilea rând, consumatorii de produse farmaceutice, de uz veterinar, dietetice și sanitare de uz medical care nu cunosc sensul termenului „lycopin” vor avea adesea tendința de a solicita sfatul acelei părți a publicului relevant care are cunoștințe în materie, mai precis medicilor, farmaciștilor, dieteticienilor și altor comercianți ai produselor în cauză. Astfel, prin intermediul sfaturilor primite de la persoanele abilitate să prescrie produsele sau al informațiilor difuzate prin diferitele mijloace de comunicare în masă, sensul termenului „lycopin” poate fi cunoscut de acea parte a publicului relevant cel mai puțin informată.

În percepția publicului relevant, combinația Vektor‑Lycopin, asociată produselor alimentare, dietetice, sanitare, de uz veterinar și farmaceutice la care se referă cererea de înregistrare, va evoca proprietatea acestor produse de a transmite lycopen. Astfel, publicul relevant, dacă ar fi confruntat cu asocierea semnului a cărui înregistrare se solicită cu produsele vizate în cererea de înregistrare, ar fi determinat să considere că produsele în cauză conțin lycopen și că permit celor care le consumă să asimileze această substanță.

Astfel, combinația termenilor „vektor” și „lycopin”, precum cea realizată în cadrul semnului Vektor‑Lycopin, va constitui, pentru publicul relevant, o indicație a proprietăților produselor în cauză.

(a se vedea punctele 36, 40-43 și 56-58)