Language of document :

Acțiune introdusă la 19 februarie 2008 - Republica Elenă/Comisia Comunităților Europene

(Cauza T-86/08)

Limba de procedură: greaca

Părțile

Reclamantă: Republica Elenă (reprezentanți: V. Kondolaimos și S. Haritaki, asistați de doamna M. Tassopoulou)

Pârâtă: Comisia Comunităților Europene

Concluziile reclamantei

Anularea sau, în subsidiar, modificarea Deciziei 2008/68/CE a Comisiei din 20 decembrie 2007, notificată cu numărul C (2007) 6514 final (JO L 18, p. 12), în partea în care se dispun corecţii financiare în sarcina Republicii Elene pentru motivele indicate în mod detaliat în cadrul cererii;

obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

Reclamanta solicită anularea deciziei Comisiei prin care sunt excluse de la finanțarea comunitară anumite cheltuieli efectuate de statele membre în cadrul Fondului European de Orientare și Garantare Agricolă (FEOGA), secțiunea Garantare, în măsura în care se impun corecţii financiare în cazul următoarelor sectoare: a) fructe și legume, b) măsuri însoţitoare ale dezvoltării rurale și c) plăţi întârziate.

Reclamanta arată că decizia atacată poate fi anulată, ca urmare a unei încălcări a legii, în măsura în care dispozițiile comunitare au fost interpretate și aplicate în mod eronat sau ca urmare a faptului că această decizie s-a întemeiat pe o eroare de fapt și pe o apreciere eronată a faptelor, sau, în subsidiar, ca urmare a faptului că decizia este afectată de caracterul defectuos, insuficient și inexact al motivării, care repune în discuție temeiul juridic al deciziei; în plus, poate fi anulată și pentru motivul că prin impunerea corecțiilor litigioase, Comisia a încălcat principiul proporționalității și a depășit limitele puterii sale de apreciere.

În particular, reclamanta invocă următoarele șase motive de anulare:

În ceea ce privește corecția aplicabilă prelucrării citricelor, în lumina faptelor și dat fiind că respectiva corecție de 2 % impusă privește redeschiderea procedurii începând de la faza consultărilor bilaterale, ca urmare a anulării unei decizii similare a Comisiei de către Curtea de Justiție a Comunităților Europene (denumită în continuare "Curtea"), în cauza C-5/031, reclamanta face referire, în primul rând, la faptul că a avut loc o încălcare de către Comisie a obligației acesteia de a se conforma hotărârilor Curții în temeiul articolului 233 CE și al autorității de lucru judecat, precum și a normelor comunitare și a liniilor directoare în materie de lichidare a conturilor. Reclamanta invocă și necompetența ratione temporis a Comisiei, impunerea nelegală a unei corecții în temeiul unei nereguli în cadrul unui control ulterior și, în cele din urmă, o încălcare a regulii celor 24 de luni ca urmare a calificării greșite a unui document din 1999 drept scrisoare cuprinzând concluzii.

În al doilea rând, reclamanta invocă eroarea de fapt, motivarea insuficientă, încălcarea proporționalității și depășirea limitelor puterii de apreciere, având în vedere faptul că încălcarea imputată (plata prin cecuri în loc de virament bancar) privește o neregulă, iar nu inexistența unui control suplimentar, fără să se fi constatat o plată nelegală în raport cu data executării.

În al treilea rând, în ceea ce privește corecția în domeniul măsurilor însoţitoare ale dezvoltării rurale, reclamanta invocă încălcarea normelor fundamentale de procedură; în subsidiar, aceasta face referire la necompetența ratione temporis a Comisiei cu privire la impunerea retroactivă de corecții financiare pentru o perioadă anterioară celor 24 de luni care au precedat trimiterea scrisorii de conciliere. În al patrulea rând, reclamanta arată că, în măsura în care se limitează la o neregularitate a scrisorii de conciliere și în măsura în care, în raportul sinoptic, există îndoieli cu privire la cauza precisă a corecției, decizia atacată este afectată de motivare insuficientă.

În al cincilea rând, reclamanta arată că s-a săvârșit o eroare de fapt de către Comisie și că aceasta a impus o corecție de 5 % pentru măsurile agricole și de protecția mediului și pentru măsurile de salvgardare, cu încălcarea normelor comunitare și a liniilor directoare în materie de lichidare, fără nicio justificare și cu încălcarea principiului proporționalității, depășind astfel limitele puterii sale de apreciere.

În al șaselea rând, având în vedere aplicarea automată a baremului reducerilor din Regulamentul (CE) nr. 296/962, care privește plăţile în avans, și fără a contesta veridicitatea concluziilor prin care s-a constatat efectuarea de plăți în afara termenului, ceea ce a avut drept consecință excluderea totală a cheltuielilor reprezentând plăți întârziate, reclamanta invocă o încălcare a normelor comunitare și a liniilor directoare în materie de lichidare a conturilor.

____________

1 - Hotărârea din 7 iulie 2005, Grecia/Comisia, C-5/03, Rec. 2005, p. I-5925.

2 - Regulamentul (CE) nr. 296/96 al Comisiei din 16 februarie 1996 privind datele care urmează să fie transmise de către statele membre și contabilizarea lunară a cheltuielilor finanțate în cadrul secțiunii "Garantare" a FEOGA și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 2776/88 (JO L 39, 17.2.1996, p. 5).