Language of document :

Kanne 3.10.2011 - Deutsche Bahn ym. v. komissio

(Asia T-521/11)

Oikeudenkäyntikieli: saksa

Asianosaiset

Kantajat: Deutsche Bahn AG (Berliini, Saksa), Deutsche Umschlaggesellschaft Schiene-Straße mbH (DUSS) (Bodenheim, Saksa), DB Netz AG (Frankfurt am Main, Saksa), DB Schenker Rail GmbH (Mainz, Saksa), DB Schenker Rail Deutschland AG (Mainz, Saksa) (edustajat: asianajaja W. Deselaers, asianajaja J. S. Brückner ja asianajaja O. Mross )

Vastaaja: Euroopan komissio

Vaatimukset

Kantaja vaatii unionin yleistä tuomioistuinta

kumoamaan 14.7.2011 tehdyn komission tarkastuspäätöksen, joka on annettu tiedoksi 26.7.2011

kumoamaan kaikki tämän lainvastaisen päätöksen nojalla suoritettujen tarkastusten perusteella toteutetut toimenpiteet

erityisesti velvoittamaan komissio palauttamaan kaikki asiakirjoista tarkastusten yhteydessä otetut jäljennökset sillä uhalla, että yleinen tuomioistuin kumoaa komission jatkossa tekemät päätökset ja

velvoittamaan komission korvaamaan oikeudenkäyntikulut

Oikeudelliset perusteet ja pääasialliset perustelut

Kantajat vaativat kumoamaan komission 14.7.2011 tekemän päätöksen K(2011) 5230 (asia COMP/39.678 - DB I ja asia COMP/39.731 - DB II), jolla tämä määräsi neuvoston asetuksen (EY) N:o 1/2003 20 artiklan 4 kohdan nojalla tarkastusten suorittamisesta Deutsche Bahn AG:ssä ja kaikissa sen välittömässä tai välillisessä määräysvallassa olevissa yrityksissä sellaisen mahdollisesti kilpailunvastaisen mallin perusteella, jossa on kyse DB konsernin yhtiöiden hallinnoiman infrastruktuurin strategisesta käytöstä.

Kanteensa tueksi kantajat vetoavat viiteen kanneperusteeseen.

1)    Ensimmäinen kanneperuste: Kotirauhan loukkaamattomuutta koskevan perusoikeuden loukkaaminen siksi, että edeltävää tuomioistuimen lupaa ei ollut hankittu.

2)    Toinen kanneperuste: Tehokkaita oikeussuojakeinoja koskevan perusoikeuden loukkaaminen siksi, että tarkastuspäätöstä ei ollut mahdollista saattaa tuomioistuimen etukäteen suorittaman laillisuusvalvonnan alaiseksi sekä tosiseikkojen että oikeudellisten seikkojen osalta.

3)    Kolmas kanneperuste: Tarkastuspäätöksen lainvastaisuus siksi, että se perustuu viitteisiin, jotka komissio oli saanut puolustautumisoikeuksia loukkaavalla tavalla.

Viitteet saatiin 14.3.2011 tehdyn tarkastuspäätöksen täytäntöönpanon aikana hyvin laaja-alaisen etsinnän (fishing expedition) yhteydessä. Myös 30.3.2011 tehdyn toisen tarkastuspäätöksen täytäntöönpanon aikana saadut viitteet ovat lainvastaisia, koska myös tämän etsinnän perusteena oleva päätös perustuu lainvastaisesti saatuihin tietoihin ja myös nämä viitteet on saatu lainvastaisen tarkastuspäätöksen perusteella.

4)    Neljäs kanneperuste: Puolustautumisoikeuksien loukkaaminen siksi, että tarkastuksen kohteen kuvaus on loputtoman laaja ja epätäsmällinen.

5)    Viides kanneperuste: Suhteellisuusperiaatteen loukkaaminen

Komissio ei ole toimivaltainen tarkastuksen kohteen osalta ja se olisi joka tapauksessa voinut saada merkitykselliset tiedot toimivaltaiselta Bundesnetzagenturilta tai yksinkertaisen tietojensaantipyynnön avulla myös kantajilta.

____________