Language of document :

Ανακοίνωση στην ΕΕ

 

Προσφυγή της Hoeschst AG κατά της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η οποία ασκήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2003.

(Υπόθεση Τ-410/03)

Γλώσσα διαδικασίας: η γερμανική

Η Hoeschst AG, Frankfurt am Main (Γερμανία), άσκησε προσφυγή, στις 18 Δεκεμβρίου 2003, κατά της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ενώπιον του Πρωτοδικείου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Η προσφεύγουσα εκπροσωπείται από τους M. Klusmann και V. Turner, Rechtsanwälte.

Η προσφεύγουσα ζητεί από το Πρωτοδικείο:

- να ακυρώσει την προσβαλλομένη απόφαση, στο μέτρο που αφορά την προσφεύγουσα·

- επικουρικώς, να μειώσει το ύψος του προστίμου που επιβλήθηκε στην προσφεύγουσα δια της προσβαλλομένης αποφάσεως·

- να καταδικάσει την καθής στα δικαστικά έξοδα.

Προβαλλόμενοι με την προσφυγή λόγοι και κύρια επιχειρήματα:

Η Επιτροπή, με την απόφαση C(2003)3426 της 1ης Οκτωβρίου 2003, διαπίστωσε ότι η προσφεύγουσα και τέσσερις ακόμη επιχειρήσεις παρέβησαν το άρθρο 81, παράγραφος 1, ΕΚ, συμμετέχοντας σε πολύπλοκη, ενιαία και διαρκή συμφωνία και εναρμονισμένη πρακτική στον τομέα των σορβικών αλάτων, στο πλαίσιο της οποίας συνομολόγησαν, μεταξύ άλλων, τιμές-στόχους. Στην προσφεύγουσα επιβλήθηκε πρόστιμο 99 εκατομμυρίων ευρώ.

Η προσφεύγουσα πλήττει την εν λόγω απόφαση και διατείνεται ότι η Επιτροπή παραβίασε την αρχή της χρηστής διοικήσεως επιφυλάσσοντας παρανόμως ευνοϊκότερη μεταχείριση σε άλλη επιχείρηση στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας. Αμφότερες οι επιχειρήσεις συνεργάστηκαν με την Επιτροπή κατά τα τέλη του 1998, η προσφεύγουσα δε ισχυρίζεται ότι η άλλη επιχείρηση ευνοήθηκε παρανόμως.

Η προσφεύγουσα παραπονείται, πέραν των διαδικαστικών πλημμελειών, και για την, παρά τις αιτήσεις της, άρνηση παροχής προσβάσεως στα έγγραφα της Επιτροπής. Κατά την προσφεύγουσα, η Επιτροπή, στο πλαίσιο του δικαιώματος του κοινού να λαμβάνει γνώση των διοικητικών στοιχείων, ήδη κατέστησε προσιτά στο κοινό ορισμένα εσωτερικά έγγραφα, οπότε δεν μπορεί να επικαλεστεί πλέον τον κατ' αρχήν εμπιστευτικό χαρακτήρα των σχετικών εσωτερικών εγγράφων. Περαιτέρω, στην προσφεύγουσα δεν επιδόθηκε ολοκληρωμένη μορφή της αποφάσεως, δυνάμενη επαρκώς να ελεγχθεί, λόγω των αδικαιολόγητων κενών στο πρώτο μέρος της αποφάσεως, ένεκα των οποίων δεν είναι κατανοητός, μεταξύ άλλων, ο τρόπος υπολογισμού του προστίμου.

Η προσφεύγουσα προβάλλει περαιτέρω σφάλματα περί την εκτίμηση και νομικά σφάλματα εν σχέσει με τον καθορισμό του προστίμου. Παραπονείται ότι το βασικό ποσό είναι δυσανάλογο λόγω άνισης μεταχειρίσεως με τα λοιπά εμπλεκόμενα στη διαδικασία μέρη, αλλά επίσης επειδή κακώς ελήφθησαν υπόψη δυσμενείς συνέπειες, κακώς δε καταλογίστηκε συμμετοχή στη σύμπραξη "ανώτερων διευθυντικών στελεχών". Η προσφεύγουσα προβάλλει ότι τα βασικά ποσά προστίμων κατά κατηγορίες είναι εσφαλμένα, ιδίως επειδή οι πρόσθετες δραστηριότητες των Ιαπώνων παραγωγών σε σχέση με τη σύμπραξη δεν ελήφθησαν υπόψη. Η προσφεύγουσα παραπονείται ακόμη, επί της ουσίας, για την προσαύξηση του προστίμου κατά 30 % επειδή ήταν δήθεν επικεφαλής της συμπράξεως, πλήττει δε επίσης την προσαύξηση κατά 50 % λόγω υποτροπής. Όσον αφορά την αξιολόγηση της συνεργασίας της, η προσφεύγουσα ισχυρίζεται ότι κακώς δεν χαρακτηρίστηκε ως πρώτη συνεργασθείσα επιχείρηση.

Η προσφεύγουσα προβάλλει, περαιτέρω, ότι δεν συνεκτιμήθηκε η προηγουμένως επιβληθείσα από τις ΗΠΑ κύρωση για την ίδια υπόθεση, επικαλείται δε συναφώς την ισχύουσα και στο πλαίσιο των σχέσεων με τις τρίτες χώρες γενική αρχή "ne bis in idem", η οποία δεν κωλύει μεν την κίνηση και άλλης διαδικασίας, επιβάλλει όμως να συνεκτιμηθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν προηγουμένως.

Τέλος, η προσφεύγουσα παραπονείται για την, λόγω μακράς αδρανείας της Επιτροπής κατά το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, υπερβολικά μεγάλη διάρκεια της διαδικασίας κατά την έννοια του άρθρου 6, παράγραφος 1, της ΕΣΔΑ, προβάλλει δε ότι η πράξη είναι παράνομη λόγω της εν τω μεταξύ εκχωρήσεως της οικείας δραστηριότητας.

...

____________