Language of document :

Προσφυγή της 28ης Σεπτεμβρίου 2012 - Distillerie Bonollo κ.λπ. κατά Συμβουλίου

(Υπόθεση T-431/12)

Γλώσσα διαδικασίας: η αγγλική

Διάδικοι

Προσφεύγουσες: Distillerie Bonollo SpA (Formigine, Ιταλία), Industria Chimica Valenzana (ICV) SpA (Borgoricco, Ιταλία), Distillerie Mazzari SpA (Sant'Agata sul Santerion, Ιταλία), Caviro Distillerie Srl (Faenza, Ιταλία) και Comercial Química Sarasa, SL (Μαδρίτη, Ισπανία) (εκπρόσωπος: R. MacLean, Solicitor)

Καθού: Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αιτήματα των προσφευγουσών

Οι προσφεύγουσες ζητούν από το Γενικό Δικαστήριο:

να ακυρώσει το άρθρο 1 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 626/2012 του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2012, σχετικά με την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές τρυγικού οξέος, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας 2 (στο εξής: προσβαλλόμενος κανονισμός) στο μέτρο που οι δασμοί αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκαν σε βάρος των Ninghai Organic Chemical Factory και Changmao Biochemical Engineering Company Co. Ltd ήταν παράνομοι λόγω πρόδηλης πλάνης εκτιμήσεως κατά την επιβολή του μέτρου αυτού, παραβάσεως των άρθρων 2 και 11, παράγραφος 9, του κανονισμού (ΕΚ) 1225/2009  του Συμβουλίου (στο εξής: βασικός κανονισμός αντιντάμπινγκ), προσβολής των δικαιωμάτων άμυνας των προσφευγουσών και μη επαρκούς αιτιολογήσεως του προσβαλλομένου κανονισμού,

να επιβάλει τη διατήρηση της ισχύος του προσβαλλομένου κανονισμού μέχρις ότου λάβει το Συμβούλιο τα αναγκαία μέτρα προς συμμόρφωση με την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με το άρθρο 264 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

να καταδικάσει το καθού και τους τυχόν παρεμβαίνοντες στα δικαστικά έξοδα των προσφευγουσών.

Λόγοι ακυρώσεως και κύρια επιχειρήματα

Προς στήριξη της προσφυγής οι προσφεύγουσες προβάλλουν πέντε λόγους.

Με τον πρώτο λόγο ακυρώσεως προβάλλεται ότι το καθού υπέπεσε σε πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως, τροποποιώντας την εφαρμοζόμενη μεθοδολογία για τον καθορισμό της κανονικής αξίας στην ανάλογη χώρα χωρίς να αιτιολογήσει επαρκώς την προβαλλόμενη μεταβολή των περιστάσεων και ότι, ενεργώντας κατ' αυτόν τον τρόπο, παρέβη το άρθρο 11, παράγραφος 9, του βασικού κανονισμού αντιντάμπινγκ.

Με τον δεύτερο λόγο ακυρώσεως προβάλλεται ότι το καθού υπέπεσε σε πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως, διότι δεν έλαβε υπόψη τις πραγματικές τιμές πωλήσεως στην αγορά της ανάλογης χώρας και έκανε εσφαλμένως χρήση κατασκευασμένων αξιών, κατά παράβαση του άρθρου 2, παράγραφοι 1, 2, και 7, στοιχεία α΄ και β΄, του βασικού κανονισμού αντιντάμπινγκ.

Με τον τρίτο λόγο ακυρώσεως προβάλλεται ότι το καθού υπέπεσε σε πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως, χρησιμοποιώντας τις τιμές βενζολίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Δυτική Ευρώπη αντί της πραγματικής δαπάνης των πρώτων υλών στη χώρα παραγωγής, κατά παράβαση του άρθρου 2, παράγραφος 3, του βασικού κανονισμού αντιντάμπινγκ, με αποτέλεσμα τον εσφαλμένο υπολογισμό της κανονικής αξίας που ελήφθη υπόψη κατά την επανεξέταση.

Με τον τέταρτο λόγο ακυρώσεως προβάλλεται ότι το καθού υπέπεσε σε πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως λόγω στρεβλώσεως των δαπανών παραγωγής κατά τον υπολογισμό της κατασκευασμένης κανονικής αξίας και χρησιμοποιήσεως δαπανών για πρώτες ύλες χωρίς καμία αντιστοιχία, κατά παράβαση του άρθρου 2, παράγραφος 3, του βασικού κανονισμού αντιντάμπινγκ.

Με τον πέμπτο λόγο ακυρώσεως προβάλλεται ότι το καθού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέβαλαν τα δικαιώματα άμυνας των προσφευγουσών, μη παρέχοντας πρόσβαση στις αναγκαίες πληροφορίες προκειμένου να γίνει κατανοητή η εφαρμοζόμενη μεθοδολογία για τον καθορισμό της κανονικής αξίας και δεν αιτιολόγησαν επαρκώς ουσιώδη θέματα σχετικά με τον υπολογισμό της κανονικής αξίας στην ανάλογη χώρα και τα αντίστοιχα περιθώρια ντάμπινγκ που χρησιμοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα ο προσβαλλόμενος κανονισμός να στερείται νομιμότητας.

____________

1 - Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 626/2012 του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2012, για τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 349/2012 του Συμβουλίου σχετικά με την επιβολή οριστικού δασμού αντιντάμπινγκ στις εισαγωγές τρυγικού οξέος, καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΕΕ L 182, σ. 1).

2 - Κανονισμός (ΕΚ) 1225/2009 του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ΕΕ L 343, σ. 51), όπως έχει τροποποιηθεί.