Language of document :

Acțiune introdusă la 15 mai 2023 – Comisia Europeană/Republica Malta

(Cauza C-304/23)

Limba de procedură: engleza

Părțile

Reclamantă: Comisia Europeană (reprezentanți: E. Sanfrutos Cano și C. Schembri, agenți)

Pârâtă: Republica Malta

Reclamanta solicită Curții:

să constate că, prin faptul că a omis să adopte măsurile necesare pentru a veghea ca, pentru aglomerațiile Malta South (Malta Sud) și Malta North (Malta Nord), apele urbane reziduale care intră în sistemele de colectare, înainte de a fi evacuate, să facă obiectul unei tratări secundare sau echivalente, Republica Malta a încălcat obligațiile care îi revin în temeiul articolelor 4 și 10 din Directiva 91/271/CEE1 privind tratarea apelor urbane reziduale (denumită în continuare „Directiva 91/271/CEEˮ);

să constate că, prin faptul că a omis să adopte măsurile necesare pentru a veghea ca, pentru aglomerația Malta Nord, apele urbane reziduale care intră în sistemele de colectare, înainte de a fi evacuate în zonele sensibile, să facă obiectul unei tratări mai riguroase decât cea descrisă la articolul 4, Republica Malta a încălcat obligațiile care îi revin în temeiul articolului 5 din Directiva 91/271/CEE;

să constate că, prin faptul că nu a monitorizat evacuările de ape reziduale urbane pentru aglomerațiile Malta Sud și Malta Nord pentru a verifica conformitatea cu cerințele cuprinse în anexa I punctul B, potrivit procedurilor de control prevăzute în anexa I punctul D, Republica Malta a încălcat obligațiile care îi revin în temeiul articolului 15, precum și al anexei I punctul B și anexei I punctul D la Directiva 91/271/CEE și

obligarea Republicii Malta la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

Termenul prevăzut pentru transpunerea Directivei 91/271/CEE a expirat la 31 octombrie 2006 pentru aglomerația Malta Nord și, respectiv, la 31 martie 2007 pentru aglomerația Malta Sud.

Articolul 4 alineatul (1) din Directiva 91/271/CEE impune statelor membre să vegheze ca apele urbane reziduale care intră în sistemele de colectare, înainte de a fi evacuate, să facă obiectul unei tratări secundare sau echivalente. Comisia susține că aglomerațiile Malta Sud și Malta Nord nu respectă cerințele acestei dispoziții, în esență deoarece capacitatea stației de epurare pentru cele două aglomerații rămâne insuficientă pentru tratarea sarcinii declarate.

Comisia afirmă de asemenea că încălcarea de către Republica Malta a articolului 4 din Directiva 91/271/CEE implică în mod inevitabil o încălcare a articolului 10 din aceeași directivă, întrucât aceste aglomerații care nu pot atinge un nivel adecvat de tratare a apelor reziduale urbane în conformitate cu articolul 4 sunt a fortiori incapabile să asigure un randament suficient în condițiile climatice variabile ale locului în care sunt situate.

În ceea ce privește aglomerația Malta Nord, Comisia susține de asemenea o încălcare a articolului 5 din Directiva 91/271/CEE. Stația de epurare pentru această aglomerație evacuează în zone care au fost desemnate drept zone sensibile la azot de autoritățile malteze la 22 aprilie 2005 și, prin urmare, Republica Malta a trebuit să respecte articolul 5 și să aplice o tratare mai riguroasă până la 22 aprilie 2012 (adică în termen de șapte ani de la identificarea zonei sensibile). Având în vedere lipsa capacității stației de epurare descrisă mai sus, care înseamnă că o parte din sarcina generată este evacuată fără nicio tratare, Comisia susține că articolul 5 este încălcat și în ceea ce privește această aglomerație.

În sfârșit, Comisia consideră că nici aglomerația Malta Sud, nici aglomerația Malta Nord nu respectă condițiile articolului 15 din Directiva 91/271/CEE, întrucât încălcarea articolelor 4 și 5 din directiva menționată implică în mod inevitabil o lipsă a monitorizării privind conformitatea evacuărilor potrivit anexei I punctul B și anexei I punctul D la directivă și presupune, așadar, încălcarea articolului 15.

____________

1 Directiva 91/271/CEE a Consiliului din 21 mai 1991 privind tratarea apelor urbane reziduale (JO 1991 L 135, p.40, Ediție specială, 15/ vol. 2, p. 43).