Language of document : ECLI:EU:T:2011:461

Cauza T‑8/09

Dredging International NV și

Ondernemingen Jan de Nul NV

împotriva

Agenției Europene pentru Siguranța Maritimă (EMSA)

„Contracte de achiziții publice de servicii — Proceduri de atribuire a contractelor de achiziții ale EMSA — Intervenția navelor de ajutor în cadrul combaterii poluării cu hidrocarburi — Respingerea ofertei — Acțiune în anulare — Lipsă de conformitate a ofertei cu obiectul contractului — Consecințe — Egalitate de tratament — Proporționalitate — Definirea obiectului contractului — Lipsa comunicării caracteristicilor și a avantajelor relative ale ofertei reținute — Motivare — Atribuirea contractului — Lipsa interesului de a exercita acțiunea — Acțiune în constatarea nulității contractului încheiat cu ofertantul câștigător — Cerere de daune interese”

Sumarul hotărârii

1.      Contracte de achiziții publice ale Uniunii Europene — Procedură de cerere de ofertă — Obiectul contractului — Definiție cuprinsă în documentele de invitație la licitație — Conformitatea unei oferte cu această definiție

[Regulamentul nr. 1605/2002 al Consiliului, art. 92 și 97 și art. 98 alin. (4); Regulamentul nr. 2342/2002 al Comisiei, art. 138 și art. 146 alin. (3) primul paragraf]

2.      Contracte de achiziții publice ale Uniunii Europene — Procedură de cerere de ofertă — Obligația de a comunica ofertanților neselectați elemente referitoare la oferta reținută — Conținut

[Regulamentul nr. 1605/2002 al Consiliului, art. 98 alin. (4) și art. 100 alin. (2)]

3.      Acțiune în anulare — Interesul de a exercita acțiunea — Persoane fizice sau juridice — Acțiune care poate aduce un beneficiu reclamantului — Acțiune formulată de un ofertant, înlăturat înainte de faza atribuirii, împotriva deciziei de atribuire a unui contract — Inadmisibilitate

(art. 263 al patrulea paragraf TFUE)

1.      În cadrul unei proceduri de atribuire a contractelor de achiziții publice, împrejurările legate de conformitatea unei oferte cu durata prevăzută a contractului și, prin urmare, cu un plafon bugetar, astfel cum sunt menționate în anunțul de participare și în celelalte documente de invitație la licitație, corespund condițiilor pe care o ofertă trebuie să le respecte pentru a răspunde nevoilor autorității contractante. Acestea fac parte din definiția obiectului contractului, prevăzută la articolul 92 din Regulamentul nr. 1605/2002 privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene, dispoziție din care rezultă că această definiție este distinctă de criteriile de excludere, de selecție și de atribuire. Prin urmare, aceste împrejurări nu constituie criterii de adjudecare, în sensul articolului 138 din Regulamentul nr. 2342/2002 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului financiar.

Conformitatea unei oferte cu obiectul contractului, astfel cum este descris în documentele respective, constituie, așadar, o condiție prealabilă pe care orice ofertă trebuie să o îndeplinească pentru a putea fi luată în considerare în cadrul procedurii de atribuire a contractului. Nerespectarea acestei condiții trebuie să conducă la eliminarea de către autoritatea contractantă a ofertei în cauză, fără ca aceasta să mai fie comparată cu celelalte oferte depuse, astfel cum prevede articolul 146 alineatul (3) primul paragraf din Regulamentul nr. 2342/2002.

În această privință, acceptarea de către autoritatea contractantă a unor oferte care nu corespund obiectului contractului, astfel cum este definit în documentele de invitație la licitație, pe de o parte, ar fi ireconciliabilă cu principiile transparenței și egalității de tratament și, pe de altă parte, ar face imposibilă compararea unor asemenea oferte cu celelalte oferte depuse.

(a se vedea punctele 57, 62, 63, 66, 67, 70-72 și 79)

2.      În cadrul unei proceduri de atribuire a contractelor de achiziții publice, atunci când respingerea unei oferte intervine anterior fazei atribuirii, prin definiție, aceasta nu rezultă din comparația cu oferta reținută. În consecință, verificarea temeiniciei respingerii nu depinde de comunicarea informațiilor referitoare la oferta reținută.

În această privință, obligația de comunicare prevăzută la articolul 100 alineatul (2) din Regulamentul nr. 1605/2002 privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene nu urmărește să permită ofertanților să verifice conformitatea tuturor celorlalte oferte cu criteriile de excludere și de selectare și cu obiectul contractului. Astfel, dacă s‑ar urmări acest scop, dispoziția menționată nu s‑ar limita să prevadă comunicarea informațiilor referitoare numai la oferta reținută.

(a se vedea punctele 107 și 108)

3.      O acțiune în anulare introdusă de o persoană fizică sau juridică nu este admisibilă decât în măsura în care această persoană are un interes să obțină anularea actului atacat. Un astfel de interes presupune ca anularea actului atacat să poată avea, în sine, consecințe juridice și ca acțiunea să poată astfel aduce, prin rezultatul său, un beneficiu părții care a introdus‑o.

Or, atunci când oferta unui ofertant este respinsă de autoritatea contractantă anterior etapei care precedă decizia de atribuire a contractului, astfel încât aceasta nu este comparată cu celelalte oferte, existența interesului ofertantului în cauză de a exercita acțiunea împotriva deciziei de atribuire a contractului este subordonată condiției anulării deciziei de respingere a ofertei sale. Astfel, anularea deciziei de atribuire a contractului poate, după caz, să aibă consecințe juridice pentru ofertantul a cărui ofertă a fost respinsă anterior etapei care precedă atribuirea contractului și să îi aducă un beneficiu numai în cazul în care este anulată decizia de respingere menționată, prin înlăturarea unei decizii adoptate la finalizarea unei comparări care, în mod eronat, nu a inclus oferta sa.

În schimb, atunci când cererea de anulare a deciziei de respingere a ofertei este respinsă, anularea deciziei de atribuire a contractului nu poate avea consecințe juridice pentru ofertantul a cărui ofertă a fost respinsă anterior etapei care precedă decizia de atribuire. În această situație, decizia de respingere a ofertei împiedică posibilitatea ca ofertantul în cauză să fie afectat de decizia subsecventă de atribuire a contractului altui ofertant.

(a se vedea punctele 133-135)