Language of document :

Kanne 22.11.2010 - ADEDY ym. v. Euroopan unionin neuvosto

(Asia T-541/10)

Oikeudenkäyntikieli: kreikka

Asianosaiset

Kantaja: Anotati Dioikisi Enoseon Dimosion Ypallilon (ADEDY) (Ateena, Kreikka), Sp. Papaspiros (Ateena, Kreikka) ja Il. Iliopoulos (Ateena, Kreikka) (edustaja: asianajaja M. Tsipra)

Vastaaja: Euroopan unionin neuvosto

Vaatimukset

Kantajat vaativat, että unionin yleinen tuomioistuin:

kumoaa 7.9.2010 tehdyn neuvoston päätöksen 2010/486/EY, "jolla muutetaan päätöstä 2010/320/EU, joka on osoitettu Kreikalle julkisen talouden valvonnan lujittamiseksi ja syventämiseksi ja jolla vaaditaan Kreikkaa toteuttamaan alijäämää pienentäviä toimenpiteitä, joita pidetään tarpeellisina liiallisen alijäämän tilanteen korjaamiseksi" (EUVL L 241, 14.9.2010, s. 12)

kumoaa 8.6.2010 tehdyn neuvoston päätöksen 2010/320/EY, "joka on osoitettu Kreikalle julkisen talouden valvonnan lujittamiseksi ja syventämiseksi ja jolla vaaditaan Kreikkaa toteuttamaan alijäämää pienentäviä toimenpiteitä, joita pidetään tarpeellisina liiallisen alijäämän tilanteen korjaamiseksi" (EUVL L 145, 11.6.2010, s. 6)

velvoittaa vastaajan korvaamaan oikeudenkäyntikulut.

Oikeudelliset perusteet ja pääasialliset perustelut

Kantajat vaativat esillä olevassa kanteessa 7.9.2010 tehdyn neuvoston päätöksen 2010/486/EY, "jolla muutetaan päätöstä 2010/320/EU, joka on osoitettu Kreikalle julkisen talouden valvonnan lujittamiseksi ja syventämiseksi ja jolla vaaditaan Kreikkaa toteuttamaan alijäämää pienentäviä toimenpiteitä, joita pidetään tarpeellisina liiallisen alijäämän tilanteen korjaamiseksi" (EUVL L 241, 14.9.2010, s. 12) sekä 8.6.2010 tehdyn neuvoston päätöksen 2010/320/EY, "joka on osoitettu Kreikalle julkisen talouden valvonnan lujittamiseksi ja syventämiseksi ja jolla vaaditaan Kreikkaa toteuttamaan alijäämää pienentäviä toimenpiteitä, joita pidetään tarpeellisina liiallisen alijäämän tilanteen korjaamiseksi" (EUVL L 145, 11.6.2010, s. 6) kumoamista.

Kantajat esittävät vaatimustensa tueksi seuraavat perusteet:

Kantajat väittävät ensinnäkin, että kanteen kohteena olevia päätöksiä tehtäessä on ylitetty perussopimuksissa Euroopan komissiolle ja neuvostolle myönnetyt toimivaltuudet. Ne toteavat erityisesti, että perussopimusten 4 ja 5 artiklassa vahvistetaan toissijaisuusperiaate ja suhteellisuusperiaate. Lisäksi perussopimusten 5 artiklan 2 kohdassa määrätään nimenomaisesti, että toimivalta, jota jäsenvaltiot eivät ole antaneet unionille, kuuluu jäsenvaltioille. Perussopimusten 126 artiklan ja sitä seuraavien artiklojen mukaan toimia, jotka neuvosto voi toteuttaa liiallista alijäämää koskevassa menettelyssä ja jotka voivat sisältyä sen päätöksiin, ei voida erityisesti, nimenomaisesti ja ehdottomasti toteuttaa, jos perussopimuksissa ei ole annettu neuvostolle tätä koskevaa toimivaltaa.

Toiseksi kantajat korostavat, että kanteen kohteena olevia päätöksiä tehtäessä on loukattu perussopimuksissa Euroopan komissiolle ja neuvostolle annettuja toimivaltuuksia ja ne ovat sisällöltään näiden vastaisia. Ne toteavat erityisesti, että kanteen kohteena olevissa päätöksissä mainitaan niiden oikeusperustaksi perustamissopimuksen 126 artiklan 9 kohta ja 136 artikla. Toteutettaessa kanteen kohteena olevat toimet pelkällä Euro-alueen 15 jäsenvaltion, jotka olivat päättäneet kahdenvälisten lainojen myöntämisestä, ja Kreikan välisen kahdenvälisen sopimuksen soveltamistoimenpiteellä, on kuitenkin ylitetty kyseisissä artikloissa Euroopan komissiolle ja neuvostolle annetut toimivaltuudet. Perussopimuksissa ei näet myönnetä neuvostolle toimivaltaa toteuttaa tällaista toimea eikä määrätä tällaisesta toimivallasta.

Kolmanneksi kantajat väittävät, että kanteen kohteena olevilla päätöksillä, joissa vahvistetaan leikkauksia palkkoihin ja eläkkeisiin, rikotaan kantajien omistusoikeuksia ja että ne on näin ollen tehty Euroopan ihmisoikeussopimuksen ensimmäisen lisäpöytäkirjan 1 artiklan vastaisesti.

____________