Language of document : ECLI:EU:F:2016:117

Väliaikainen versio

UNIONIN VIRKAMIESTUOMIOISTUIMEN TUOMIO (kolmas jaosto)

12 päivänä toukokuuta 2016

Asia F‑102/15

FS

vastaan

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea (ETSK)

Henkilöstö – Väliaikaiset toimihenkilöt – Perusoikeuskirjan 41 artikla – Jokaisen oikeus tutustua häntä koskevaan asiakirja-aineistoon – Oikeus tutustua sovitteluyritykseen liittyviin asiakirjoihin – ETSK:n tuolloisen puheenjohtajan käynnistämä ja ETSK:n aikaisemman puheenjohtajan johdolla toteutettu sovitteluyritys – Oikeus tutustua tämän menettelyn päätteeksi laadittuun kertomukseen – Sovittelun jälkeen aloitettu hallinnollinen tutkimus – Henkilöstösääntöjen liitteessä IX oleva 3 artikla

Aihe:      SEUT 270 artiklaan, jota sovelletaan Euratomin perustamissopimukseen sen 106 a artiklan nojalla, perustuva kanne, jossa FS vaatii virkamiestuomioistuinta lähinnä yhtäältä kumoamaan Euroopan talous- ja sosiaalikomitean (ETSK) puheenjohtajan 10.9 ja 19.11.2014 tekemät päätökset, joilla häneltä evättiin oikeus tutustua lähinnä yhden ETSK:n jäsenen ja sen tuolloisen puheenjohtajan väliseen kirjeenvaihtoon ja tietoihin väitetystä tutkimuksesta, jonka kantaja väittää tämän jäsenen suorittaneen ennen 6.10.2014, jolloin hänestä aloitettiin Euroopan unionin virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen (jäljempänä henkilöstösäännöt) 86 artiklassa tarkoitettu hallinnollinen tutkimus.

Ratkaisu:      Euroopan talous- ja sosiaalikomitean (ETSK) puheenjohtajan 19.11.2014 tekemä päätös kumotaan siltä osin kuin siinä kieltäydytään luovuttamasta FS:lle häntä koskevaa kertomusta, jonka ETSK:n aikaisempi puheenjohtaja laati ETSK:n tuolloisen puheenjohtajan pyynnöstä. Kumoamisvaatimukset ovat muilta osin perusteettomia. Euroopan talous- ja sosiaalikomitea velvoitetaan suorittamaan FS:lle 1 000 euroa korvauksena hänelle aiheutuneesta henkisestä kärsimyksestä. Euroopan talous- ja sosiaalikomitea vastaa omista oikeudenkäyntikuluistaan, ja se velvoitetaan korvaamaan FS:n oikeudenkäyntikulut.

Tiivistelmä

1.      Virkamiehet – Kurinpitojärjestelmä – Kurinpitomenettely – Puolustautumisoikeuksien kunnioittaminen – Velvollisuus antaa asianomaiselle tiedoksi kertomus, joka on laadittu sovittelumenettelyn päätteeksi ja ennen hallinnollisen tutkimuksen aloittamista

(Euroopan unionin perusoikeuskirjan 41 artiklan 2 kohdan b alakohta)

2.      Henkilöstökanne – Vahingonkorvauskanne – Sellaisen riidanalaisen toimen kumoaminen, jolla ei varmisteta asianmukaista korvausta henkisestä kärsimyksestä – Rahamääräisen korvauksen myöntäminen

(SEUT 340 artiklan 2 kohta)

1.      Perusoikeuskirjan 41 artiklan 2 kohdan b alakohdassa määrätään, että jokaisella on oikeus tutustua häntä koskeviin asiakirjoihin ottaen huomioon luottamuksellisuuden, salassapitovelvollisuuden ja liikesalaisuuden perustellut intressit.

Lisäksi kurinpitomenettelyn kontradiktorinen luonne ja puolustautumisoikeudet tällaisessa menettelyssä edellyttävät, että kyseessä oleva henkilö ja tarvittaessa hänen asianajajansa voivat saada tiedon kaikista tosiseikoista, joihin hallinto saattaa tukeutua päätöksessä, jolla tämä menettely saatetaan päätökseen, ja että tämä tapahtuu riittävän ajoissa, jotta he voivat esittää huomautuksensa. Puolustautumisoikeuksien kunnioittaminen nimittäin edellyttää, että asianomaiselle henkilölle on tarjottu mahdollisuus tuoda tehokkaasti esille kantansa, mutta se edellyttää myös, että hän voi esittää kantansa ainakin unionin toimielimen hallussaan pitämistä asiakirjoista, jotka paljastavat asianomaisen puolustautumisoikeuksien käyttämistä varten tärkeitä tosiseikkoja.

Tältä osin kun toimielimen istuva puheenjohtaja on antanut yhdelle toimielimen jäsenelle tehtävän toimia sovittelijana, on hän toiminut työsopimusten tekemiseen toimivaltaisen viranomaisen asemassa. Kun tämän jäsenen laatimasta kertomuksesta käy ilmi, että hän on kuullut useita toimielimen virkamiehiä ja toimihenkilöitä sekä sen jäseniä ja kun hän on sisällyttänyt kertomukseensa tutkimuksiinsa perustuvat tosiseikkoja koskevat toteamukset, nämä seikat osoittavat, ettei tämä toiminta rajoittunut sovitteluun vaan muistuttaa sitä vastoin enemmän hallinnollista tutkimusta. Samalla tavoin kyseinen kertomus on ominaisuuksiltaan kertomus, jonka perusteella työsopimusten tekemiseen toimivaltainen viranomainen nimenomaan päätti aloittaa myöhemmin varsinaisen hallinnollisen tutkimuksen.

Näin ollen on katsottava, että kyseinen kertomus olisi pitänyt toimittaa perusoikeuskirjan 41 artiklan 2 kohdan b alakohdan mukaisesti myös kantajalle, koska tämä kertomus kuului ”häntä koskevien asiakirjojen” käsitteeseen tässä määräyksessä tarkoitetulla tavalla.

(ks. 47, 48 ja 50–52 kohta)

Viittaukset:

Virkamiestuomioistuin: tuomio 17.3.2015, AX v. EKP (F‑73/13, EU:F:2015:9, 115 kohta oikeuskäytäntöviittauksineen)

2.      Vaikka lainvastaisen toimen kumoaminen voi sellaisenaan olla asianmukainen ja lähtökohtaisesti riittävä korvaus henkisestä kärsimyksestä, joka tästä toimesta on voinut aiheutua, asia ei ole täten silloin kun kantaja on osoittanut, että hänelle on aiheutunut henkistä kärsimystä, joka on erotettavissa kumoamisen perustana olevasta lainvastaisuudesta ja jota ei voida kokonaan korjata tällä kumoamisella.

On selvää, että epäoikeudenmukaisuuden ja ahdistuksen tunne, joka henkilölle aiheutuu siitä, että hän joutuu käymään läpi oikeudenkäyntiä edeltävän menettelyn ja tämän jälkeen oikeudenkäyntimenettelyn, jotta hänen oikeutensa tunnustettaisiin, voi tietyissä olosuhteissa aiheuttaa vahingon, joka voidaan päätellä sen ainoa seikan perusteella, että hallinto on syyllistynyt lainvastaiseen toimintaan.

(ks. 58 ja 59 kohta)

Viittaukset:

Yhteisöjen tuomioistuin: tuomio 7.2.1990, Culin v. komissio (C-343/87, EU:C:1990:49, 27 ja 28 kohta)

Ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuin: tuomio 6.6.2006, Girardot v. komissio (T‑10/02, EU:T:2006:148, 131 kohta)

Virkamiestuomioistuin: tuomio 19.5.2015, Brune v. komissio (F‑59/14, EU:F:2015:50, 80 kohta) ja tuomio 16.7.2015, Murariu v. EIOPA (F‑116/14, EU:F:2015:89, 152 kohta)