Language of document : ECLI:EU:T:2014:954





Ordonanța Tribunalului (Camera a opta) din 11 noiembrie 2014 –

Bergallou/Parlamentul și Consiliul

(Cauza T‑22/14)

„Acțiune în anulare – Reforma Statutului funcționarilor Uniunii Europene și a Regimului aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii – Regim mai puțin favorabil în materie de plată forfetară a cheltuielilor de călătorie și de majorare a concediului anual cu zile suplimentare de concediu aferente duratei călătoriei – Lipsa afectării individuale – Răspundere extracontractuală – Legătură de cauzalitate – Acțiune în parte vădit inadmisibilă și în parte vădit nefondată”

1.                     Acțiune în anulare – Persoane fizice sau juridice – Acte care le privesc direct și individual – Act normativ – Regulament care modifică Statutul funcționarilor în materie de rambursare a cheltuielilor legate de călătoria între locul de muncă și locul de origine și de concediu aferent duratei acestei călătorii – Acțiune a unui funcționar întemeiată pe dreptul de a participa la procedurile de modificare a statutului și pe apartenența la un cerc restrâns al funcționarilor afectați de act – Lipsa afectării individuale – Inadmisibilitate (art. 263 al patrulea paragraf TFUE și art. 336 TFUE; Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art. 27 și 28; Statutul funcționarilor, art. 10; anexa V, art. 7; anexa VII, art. 8; Regulamentul nr. 1023/2013 al Parlamentului European și al Consiliului) (a se vedea punctele 24, 31, 32, 37, 41 și 45-48)

2.                     Acțiune în anulare – Persoane fizice sau juridice – Acte care le privesc direct și individual – Afectare individuală – Sarcina probei care îi revine reclamantului (art. 263 al patrulea paragraf TFUE) (a se vedea punctele 43 și 44)

3.                     Acțiune în anulare – Persoane fizice sau juridice – Acte care le privesc direct și individual – Acțiune a unui funcționar al Uniunii împotriva unui regulament de modificare a Statutului funcționarilor – Incidența asupra examinării condiției afectării individuale a condițiilor de admisibilitate a unei acțiuni ipotetice împotriva deciziilor administrației de punere în aplicare a modificărilor – Absență (art. 256 TFUE, 263 al patrulea paragraf TFUE și art. 270 TFUE; Statutul Curții de Justiției, anexa I, art. 1; Statutul funcționarilor, art. 90 și 91) (a se vedea punctele 52 și 53)

4.                     Acțiune în anulare – Persoane fizice și juridice – Acte care le privesc direct și individual – Condiții care au un caracter cumulativ – Inadmisibilitatea unei acțiuni în cazul neîndeplinirii uneia dintre aceste condiții (art. 263 al patrulea paragraf TFUE) (a se vedea punctul 55)

5.                     Răspundere extracontractuală – Condiții – Nelegalitate – Prejudiciu – Legătură de cauzalitate – Condiții cumulative – Obligația instanței de a le examina într‑o anumită ordine – Inexistență – Neîndeplinirea uneia dintre aceste condiții – Respingerea în întregime a acțiunii în despăgubire (art. 340 a doilea paragraf TFUE) (a se vedea punctele 60 și 61)

6.                     Răspundere extracontractuală – Condiții – Legătură de cauzalitate – Prejudiciu suferit în urma adoptării pretins nelegale de către Parlament și de către Consiliu a unui regulament de modificare a Statutului funcționarilor – Absența unei legături directe de cauzalitate între prejudiciu și dispozițiile atacate (art. 340 a doilea paragraf TFUE; Regulamentul nr. 1023/2013 al Parlamentului European și al Consiliului) (a se vedea punctele 62-64)

Obiectul

Pe de o parte, o cerere de anulare, formulată în temeiul articolului 263 TFUE, a articolului 1 alineatul (65) litera (b) și alineatul (67) litera (d) din Regulamentul (UE, Euratom) nr. 1023/2013 al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Statutului funcționarilor Uniunii Europene și a Regimului aplicabil celorlalți agenți ai Uniunii Europene (JO L 287, p. 15), în măsura în care aceste dispoziții leagă dreptul la rambursarea anuală a cheltuielilor legate de călătoria între locul de muncă și locul de origine și concediul aferent duratei acestei călătorii de dreptul la indemnizația de reședință în afara țării de origine sau la indemnizația de expatriere, și, pe de altă parte, o cerere de despăgubire întemeiată pe articolul 340 TFUE, prin care se solicită repararea prejudiciilor material și moral pe care reclamanta pretinde că le‑a suferit

Dispozitivul

1)

Respinge acțiunea.

2)

Doamna Amal Bergallou suportă, pe lângă propriile cheltuieli de judecată, și cheltuielile de judecată efectuate de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.

3)

Constată că nu mai este necesar să se pronunțe asupra cererii de intervenție a Comisiei Europene.