Language of document : ECLI:EU:C:2024:76

Sag C-334/22

Audi AG

mod

GQ

(anmodning om præjudiciel afgørelse indgivet af Sąd Okręgowy w Warszawie)

 Domstolens dom (Fjerde Afdeling) af 25. januar 2024

»Præjudiciel forelæggelse – EU-varemærker – forordning (EU) 2017/1001 – artikel 9, stk. 2, og artikel 9, stk. 3, litra a)-c) – rettigheder knyttet til et EU-varemærke – begrebet »erhvervsmæssig brug af et tegn« – artikel 14, stk. 1, litra c) – begrænsninger i et EU-varemærkes retsvirkninger – EU-varemærkeindehaverens ret til at gøre indsigelse mod tredjemands brug af et tegn, der er identisk med eller ligner varemærket, på autoreservedele – kølergitterselement fremstillet med henblik på montering af et emblem, der gengiver en bilfabrikants varemærke«

1.        EU-varemærker – EU-varemærkets retsvirkninger – rettigheder knyttet til varemærker – formål om at bevare en ufordrejet konkurrence mellem bilfabrikanter og sælgere af ikke-originale reservedele – analog anvendelse af den såkaldte reparationsklausul i forordning nr. 6/2002 på et EU-varemærke – udelukket

(Europa-Parlamentets og Rådets forordning 2017/1001, art. 9 og 14; Rådets forordning nr. 6/2002, art. 110)

(jf. præmis 25-29)

2.        EU-varemærker – EU-varemærkets retsvirkninger – rettigheder knyttet til varemærker – ret til at forbyde brugen af varemærket – begrebet brug – anbringelse af et tegn, der er identisk med eller ligner et varemærke, på kølergitre og import og udbud til salg af disse kølergitre – tegn bestående af formen på en bestanddel af kølergitteret, der er fremstillet med henblik på montering af emblemet, der gengiver det nævnte varemærke – omfattet

[Europa-Parlamentets og Rådets forordning 2017/1001, art. 9, stk. 2, og art. 9, stk. 3, litra a)-c)]

(jf. præmis 38-40, 48 og 49 samt domskonkl. 1)

3.        EU-varemærker – EU-varemærkets retsvirkninger – rettigheder knyttet til varemærker – ret til at forbyde tredjemands brug af et tegn, der er identisk med eller ligner et varemærke på kølergitre – tegn, der består af formen på en bestanddel på kølergitrene, som er fremstillet med henblik på at fastgøre det emblem, der gengiver det nævnte varemærke, herpå – lovlighed – hvorvidt en teknisk mulighed for montering af dette emblem på nævnte kølergitre uden anbringelse af det nævnte tegn herpå foreligger – ingen betydning

[Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2017/1001, art. 14, stk. 1, litra c)]

(jf. præmis 53-55, 58 og 60 samt domskonkl. 2)

Resumé

Domstolen præciserede i forbindelse med en præjudiciel forelæggelse begrebet erhvervsmæssig brug af et tegn, når en tredjemand importerer og udbyder reservedele til motorkøretøjer til salg uden samtykke fra bilfabrikanten, der er indehaver af et EU-varemærke. Domstolen præciserede i øvrigt rækkevidden af denne fabrikants eneret til at forbyde denne tredjemand at bruge et tegn, der er identisk med eller ligner dette varemærke, for sådanne reservedele.

GQ er en fysisk person, der via et websted sælger reservedele til motorkøretøjer. I forbindelse med denne virksomhed reklamerede GQ for kølergitre, der var tilpasset og fremstillet til tidligere Audi-modeller, og udbød dem til salg. Disse bestod af et element fremstillet med henblik på montering af et emblem, der gengiver bilfabrikanten Audis varemærke.

Audi, som er indehaver af EU-figurmærket, der gengiver fire overlappende cirkler (herefter »varemærket AUDI«), har anlagt sag ved Sąd Okręgowy w Warszawie (den regionale domstol i Warszawa, Polen), som er den forelæggende ret, med påstand om, at GQ forbydes at reklamere, importere, udbyde til salg eller markedsføre ikke-originale kølergitre, der bærer et tegn, som er identisk med eller ligner varemærket AUDI.

Den forelæggende ret har besluttet at forelægge Domstolen et spørgsmål om fortolkningen af forordning 2017/1001 (1), idet den har anmodet den om at præcisere begrebet erhvervsmæssig brug af et tegn og rækkevidden af retten for en bilfabrikant, der er indehaver af et EU-varemærke, til at forbyde en tredjemand at bruge et tegn, der er identisk med eller ligner dette varemærke, for reservedele.

Domstolens bemærkninger

Domstolen bemærkede for det første, at den såkaldte »reparationsklausul«, som findes i designretten (2), ikke er blevet fastsat af EU-lovgiver i forordning 2017/1001, og bemærkede, at denne klausul finder anvendelse, uden at berøre den EU-retlige lovgivning om varemærker.

Den såkaldte reparationsbestemmelse kan derfor ikke anvendes analogt med henblik på at forfølge formålet om at opretholde en ufordrejet konkurrence mellem fabrikanter af motorkøretøjer og sælgere af ikke-originale reservedele, idet EU-lovgiver har taget hensyn til dette formål inden for rammerne af forordning 2017/1001 (3), og den ret, der er tillagt indehaveren af et EU-varemærke, kan ikke begrænses på grundlag af denne klausul (4).

For det andet bemærkede Domstolen, at den forelæggende ret er af den opfattelse, at formen på de kølergitre, der er udformet med henblik på at fastgøre det emblem, der gengiver varemærket AUDI, er identisk med eller ligner dette varemærke. Denne form udgør således et tegn som omhandlet i forordning (EU) 2017/1001 (5). Desuden udgør anbringelsen af dette tegn på disse kølergitre eller dets integration heri med henblik på markedsføringen heraf en brug, der henhører under denne forordning (6), og for så vidt som GQ importerer og udbyder kølergitre, der indeholder det nævnte tegn, til salg, kan den anses for at foretage de former for brug, der er omfattet af denne forordning. Den omstændighed, at denne bestanddel er placeret på reservedelen, dvs. kølergitteret, således at det tegn, der er identisk med eller ligner køretøjsfabrikantens varemærke, er synligt for den relevante kundekreds, når denne ser denne del, kan konkretisere eksistensen af en væsentlig forbindelse mellem samme reservedel, som en tredjemand importerer, reklamerer for og udbyder til salg, og indehaveren af varemærket AUDI.

Domstolen fastslog derfor, at en tredjemand, der uden samtykke fra bilfabrikanten, der er indehaver af et EU-varemærke, importerer og udbyder reservedele til salg, dvs. kølergitre til disse motorkøretøjer, der indeholder en bestanddel, der er udformet med henblik på at fastgøre det emblem, der gengiver dette varemærke, og hvis form er identisk med eller ligner det nævnte varemærke, gør erhvervsmæssig brug af et tegn på en måde, der kan gøre indgreb i en eller flere af samme varemærkes funktioner, hvilket det tilkommer den nationale ret at efterprøve.

For det tredje fremhævede Domstolen, at den omstændighed, at det er umuligt for indehaveren af et varemærke at forbyde tredjemand at bruge dette varemærke, når denne brug er nødvendig for at angive anvendelsen af en vare eller tjenesteydelse, navnlig som tilbehør eller reservedele, og når brugen sker i overensstemmelse med god markedsføringsskik, udgør et af de tilfælde, hvor den eneret, der er knyttet til varemærket, ikke kan gøres gældende over for tredjemand.

Formålet med den begrænsning, der er omhandlet i dette tilfælde, er nemlig at gøre det muligt for leverandører af varer eller tjenesteydelser, der supplerer de varer eller tjenesteydelser, som udbydes af varemærkeindehaveren, at bruge dette varemærke med henblik på en forståelig og fuldstændig måde at oplyse offentligheden om anvendelsen af den vare eller tjenesteydelse, som de udbyder, eller med andre ord om den funktionelle forbindelse mellem deres varer eller tjenesteydelser og varemærkeindehaverens varer eller tjenesteydelser.

Når et tegn, der er identisk med eller ligner et EU-varemærke, udgør en bestanddel af en reservedel til motorkøretøjer, der er udformet med henblik på montering af fabrikantens emblem på disse køretøjer, og som ikke anvendes til at betegne eller henvise til varer eller tjenesteydelser som tilhørende indehaveren af dette varemærke, men til så nøjagtigt som muligt at gengive en vare fra denne indehaver, er en sådan brug af det nævnte varemærke imidlertid ikke omfattet af det nævnte tilfælde.

Domstolen fastslog følgelig, at en bilfabrikant, der er indehaver af et EU-varemærke, har ret til at forbyde tredjemand (7) at bruge et tegn, der er identisk med eller ligner dette varemærke, for reservedele til disse motorkøretøjer, dvs. kølergitre, når dette tegn består af udformningen af en del af kølergitteret, der er udformet med henblik på at fastgøre det emblem, der gengiver det nævnte varemærke, på denne bestanddel, uden at det i denne forbindelse har betydning, om der findes en teknisk mulighed for at montere dette emblem på kølergitteret uden at anbringe det nævnte tegn herpå.


1      Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/1001 af 14.6.2017 om EU-varemærker (EUT 2017, L 154, s. 1).


2      Artikel 110 i Rådets forordning (EF) nr. 6/2002 af 12.12.2001 om EF-design (EFT 2002, L 3, s. 1). I medfør af denne bestemmelse er »[d]esign, der udgør en del af et sammensat produkt, som i medfør af artikel 19, stk. 1, er fremstillet eller bruges med det formål at give mulighed for at reparere et sammensat produkt med henblik på at genskabe dets oprindelige udseende, […] ikke omfattet af beskyttelse som EF-design«.


3      Artikel 14 i forordning 2017/1001.


4      Nævnte forordnings artikel 9.


5      Denne forordnings artikel 9, stk. 2.


6      Artikel 9, stk. 3, litra a)-c), i forordning 2017/1001.


7      På grundlag af artikel 14, stk. 1, litra c), i forordning 2017/1001.