Language of document :

Acțiune introdusă la 24 noiembrie 2023 – EuroChem Group/Consiliul

(Cauza T-1111/23)

Limba de procedură: engleza

Părțile

Reclamantă: EuroChem Group (Zug, Elveția) (reprezentanți: N. Tuominen și M. Krestiyanova, avocați)

Pârât: Consiliul Uniunii Europene

Concluziile

Reclamanta solicită Tribunalului:

anularea în parte, în temeiul articolului 263 TFUE, a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/1765 al Consiliului din 13 septembrie 2023 privind punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 269/2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei1 și a Deciziei (PESC) 2023/1767 a Consiliului din 13 septembrie 2023 de modificare a Deciziei 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei2 , prin înlăturarea următoarelor propoziții din declarațiile atacate:

• fișa 721 din anexa I referitoare la domnul Melnichenko: „continuă să controleze EuroChem Group, un mare producător de îngrășăminte, și societatea SUEK, care își desfășoară activitatea în industria cărbunelui. Începând cu 9 martie 2022, Melnichenko și-a transferat acțiunile deținute în cadrul SUEK și al Eurochem soției sale, Aleksandra Melnichenko. El continuă să beneficieze de averea pe care a transferat-o soției sale.”; „Funcție: director neexecutiv al JSC SUEK”.

• fișa 1172 din anexa I referitoare la doamna Melnichenko: „care a transferat către aceasta, la 9 martie 2022, proprietatea efectivă și beneficiile asupra unei societăți importante de producere de îngrășăminte, EuroChem Group, și asupra unei societăți de cărbune, SUEK. [...] În martie 2022, Aleksandra Melnichenko și-a înlocuit soțul în calitate de beneficiar efectiv al Firstline Trust, gestionat de Linetrust PTC Ltd, o societate care reprezintă beneficiarul real al EuroChem Group”.

• fișa 893 din anexa I referitoare la domnul Rashevsky: „continuând însă să își exercite influența prin intermediul unor societăți de tip «cutie poștală». [...] Acestea sunt societăți ruse deosebit de importante – codeținute de Aleksandra Melnichenko, soția miliardarului rus Andrei Melnichenko – care generează și furnizează venituri substanțiale guvernului rus. De asemenea, acestea cooperează cu autoritățile ruse, inclusiv cu Vladimir Putin. SUEK a semnat contracte cu sanatoriile din Crimeea pentru programele de sănătate ale angajaților”.

obligarea Consiliului la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

În susținerea acțiunii, reclamanta invocă patru motive.

Primul motiv întemeiat pe o eroare vădită de apreciere, din cauza includerii numelui reclamantei în expunerea de motive a listelor de persoane cărora li se aplică măsurile restrictive.

Al doilea motiv întemeiat pe lipsa motivării măsurilor atacate.

Al treilea motiv întemeiat pe încălcarea dreptului la apărare, a dreptului la un proces echitabil, întrucât reclamantei nu i s-a oferit posibilitatea de a-și exercita efectiv dreptul la apărare, în special dreptul de a fi ascultat, precum și încălcarea dreptului la o cale de atac jurisdicțională efectivă.

Al patrulea motiv întemeiat pe faptul că impactul actelor atacate asupra reclamantei este disproporționat și încalcă articolele 16, 17 și 7 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

____________

1 Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/1765 al Consiliului din 13 septembrie 2023 privind punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 269/2014 privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei (JO 2023, L 226, p. 3).

1 Decizia (PESC) 2023/1767 a Consiliului din 13 septembrie 2023 de modificare a Deciziei 2014/145/PESC privind măsuri restrictive în raport cu acțiunile care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei (JO 2023, L 226, p. 104).