Language of document :

Sag anlagt den 15. december 2008 - Tudapetrol Mineralölerzeugnisse Nils Hansen mod Kommissionen

(Sag T-550/08)

Processprog: tysk

Parter

Sagsøger: Tudapetrol Mineralölerzeugnisse Nils Hansen KG (Hamburg, Tyskland) (ved Rechtsanwältin U. Itzen og J. Ziebarth)

Sagsøgt: Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber

Sagsøgerens påstande

Den anfægtede beslutning annulleres for så vidt som den berører sagsøgeren.

Subsidiært nedsættes den bøde, som sagsøgeren pålægges i den anfægtede beslutning, i passende omfang.

Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber tilpligtes at betale sagens omkostninger.

Søgsmålsgrunde og væsentligste argumenter

Sagsøgeren har anlagt denne sag til prøvelse af Kommissionens beslutning K(2008) 5476 endelig udg. af 1. oktober 2008 om en procedure i henhold til artikel 81 EF og EØS-aftalens artikel 53 (sag COMP/39.181 - Lysvoks), hvori Kommissionen fastslog, at visse virksomheder, herunder sagsøgeren, havde overtrådt artikel 81, stk. 1, EF og artikel 53, stk. 1, i aftalen om Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde ved at deltage i en løbende aftale og/eller en løbende samordnet praksis på markedet for råparaffin.

Sagsøgeren har fremsat to anbringender til støtte for søgsmålet:

Sagsøgeren har med det første anbringende gjort gældende, at der er sket en tilsidesættelse af begrundelsespligten efter artikel 253 EF og af retten til forsvar, eftersom det reelt ikke fremgår af den bevisbedømmelse, som Kommissionen har foretaget i den anfægtede beslutning, hvilke bidrag til den ulovlige handling, der tilregnes sagsøgeren. Kommissionens faste bevisførelse omhandler foruden sagsøgeren også andre selskaber, hvis handlinger ikke skal tilregnes sagsøgeren. I lyset af den uklarhed i bevisførelsen foreligger der en tilsidesættelse af retten til forsvar, eftersom Kommissionen klart og tydeligt skal angive hvilke bidrag til den ulovlige handling, der tilregnes de enkelte virksomheder, og hvilke følger dette har.

Sagsøgeren har endvidere gjort gældende, at selskabet ikke har deltaget i nogen tilsidesættelse af artikel 81 EF. Kommissionen har ikke kun formelt set undladt at foretage en forskriftsmæssig bevisførelse, men en subsidiær materiel prøvelse af beviserne viser ligeledes, at der ikke er noget at bebrejde sagsøgeren. De møder, som er opregnet enkeltvis, og de bilag, der er inddraget ved bevisførelsen i den forbindelse, giver ikke anledning til at konkludere, at sagsøgeren har gjort sig skyldig i karteldannelse. Dette gælder navnlig også i betragtning af den omstændighed, at sagsøgeren fra starten af alene blev tilregnet en mindre tilsidesættelse. Der blev imidlertid ikke taget hensyn til denne omstændighed ved bevisførelsen, som derimod inddrog beviser, der eventuelt kunne bevise en tilsidesættelse, der var begået af en tredjepart, og som sagsøgeren ikke var involveret i, og disse beviser blev endvidere anvendt mod sagsøgeren.

Sagsøgeren har med det andet anbringende påberåbt sig forældelse. Sagsøgeren overdrog allerede i begyndelsen af 2000 den berørte distributionsvirksomhed til et andet selskab, således at de første foranstaltninger til afbrydelse af forældelsesfristen, der blev iværksat i foråret 2005, ikke længere kunne begrunde, at der indledtes en sag mod sagsøgeren vedrørende en forældet tilsidesættelse.

____________