Language of document :

Cauza T143/22

(publicare în extras)

OP

împotriva

Parlamentului European

 Hotărârea Tribunalului (Camera a patra) din 7 iunie 2023

„Funcție publică – Funcționari – Pensie de urmaș – Refuz al acordării – Soț supraviețuitor – Condiții de eligibilitate – Durata căsătoriei – Excepție de nelegalitate – Articolul 80 primul paragraf din statut – Articolul 2 din anexa VII la statut – Pensie de orfan – Refuz al acordării – Noțiunea de «copil aflat în întreținere» – Eroare de drept”

1.      Funcționari – Pensii – Pensie de urmaș – Pensie de orfan – Beneficiar – Copil aflat în întreținere – Noțiune – Condiție – Necesitatea recunoașterii de către administrație a calității de copil aflat în întreținere înainte de decesul funcționarului – Inexistență

(Statutul funcționarilor, art. 80 primul și al treilea paragraf și anexa VII, art. 2, 3 și 5; Regimul aplicabil celorlalți agenți, art. 37)

(a se vedea punctele 86-100)

2.      Acțiune introdusă de funcționari – Competență de fond – Litigii de natură financiară în sensul articolului 91 alineatul (1) din statut – Noțiune – Acțiune prin care se urmărește obținerea plății unei pensii de orfan – Includere

[Statutul funcționarilor, art. 91 alin. (1)]

(a se vedea punctele 106-109)

3.      Acțiune introdusă de funcționari – Hotărâre de anulare – Efecte – Obligația de a adopta măsuri de executare – Hotărâre de anulare a unei decizii de nerecunoaștere a unui copil aflat în întreținerea unui funcționar decedat – Cerere de recunoaștere a dreptului copilului în cauză la o pensie de orfan – Caracterul prematur al cererii

(art. 266 TFUE)

(a se vedea punctele 111 și 112)


Rezumat

A, fiul major al lui B, fost funcționar al Parlamentului European, este afectat de un handicap. În urma decesului lui B, reclamanta, mama lui A, a adresat Parlamentului o cerere având ca obiect obținerea unei pensii de orfan pentru fiul său.

Această cerere a fost respinsă de Parlament prin decizie (denumită în continuare „decizia în litigiu”) pentru motivul că, la momentul decesului său, B nu avea niciun copil recunoscut de această instituție ca fiind în întreținerea sa. Parlamentul a făcut referire la articolul 80 din Statutul funcționarilor Uniunii Europene (denumit în continuare „statutul”) și a apreciat că un copil nu putea fi recunoscut ca fiind un copil aflat în întreținere în sensul articolului 2 din anexa VII la statut și nici nu putea beneficia în acest temei de o pensie de orfan fără ca o cerere în acest sens să fi fost prezentată administrației de către funcționarul interesat și fără ca aceasta să fi verificat respectarea condițiilor aferente.

Fiind sesizat de reclamantă, Tribunalul anulează decizia în litigiu și abordează, pentru prima dată în ansamblu, condițiile de fond și de procedură necesare pentru a beneficia de o pensie de orfan în temeiul articolului 80 din statut.

Aprecierea Tribunalului

Tribunalul începe prin a constata că diferitele versiuni lingvistice ale articolului 80 primul paragraf din statut prezintă divergențe. Astfel, în timp ce unele dintre ele, printre care și versiunea franceză, utilizează formularea „copii recunoscuți ca fiind în întreținere”, celelalte versiuni lingvistice nu utilizează termenul „recunoscuți”. Prin urmare, Tribunalul interpretează acest articol ținând seama atât de finalitatea acestei dispoziții, cât și de contextul în care se înscrie.

În ceea ce privește definiția beneficiarilor unei pensii de orfan, și anume copiii aflați în întreținerea funcționarului decedat, articolul 80 primul paragraf din statut face trimitere la articolul 2 din anexa VII la statut în ansamblul său. Copilul aflat în întreținere, în sensul alineatului (2) al acestui din urmă articol, indiferent dacă este vorba despre copilul legitim, natural sau adoptiv al funcționarului sau al soțului acestuia, dă naștere dreptului la plata alocației pentru creșterea copilului aflat în întreținere în măsura în care este efectiv întreținut de funcționar și îndeplinește, în plus, una dintre condițiile enumerate la alineatele (3) și (5) ale articolului menționat. Astfel, acesta trebuie fie să aibă vârsta sub 18 de ani, fie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani și să urmeze o formare educațională sau profesională, fie să sufere de o boală gravă sau să aibă o infirmitate care îl împiedică să se întrețină singur. În fiecare dintre aceste trei cazuri, statutul nu conferă administrației nicio putere discreționară de a acorda sau de a refuza acordarea pensiei de orfan în cauză, ci îi conferă o competență nediscreționară, în sensul că aceasta este obligată să acorde această pensie dacă constată că sunt îndeplinite condițiile și să nu o acorde în caz contrar.

Astfel, dreptul la o pensie de orfan într‑un caz precum cel al fiului reclamantei este subordonat îndeplinirii a trei condiții. Primele două condiții sunt de ordin material, în sensul că copilul în cauză trebuie să sufere de o boală gravă sau să aibă o infirmitate care îl împiedică să se întrețină singur și să fi fost efectiv întreținut de funcționarul decedat. A treia condiție este de ordin temporal, în sensul că copilul menționat trebuie să se fi aflat în întreținerea funcționarului decedat la momentul decesului acestuia din urmă.

Desigur, alocația pentru creșterea copilului aflat în întreținere se acordă din oficiu în cazul unui copil cu vârsta sub 18 ani, însă, în celelalte cazuri, aceasta este acordată la cererea funcționarului interesat. Totuși, această cerere are drept unică funcție să permită administrației să verifice dacă sunt îndeplinite condițiile materiale și temporale menționate mai sus și să acorde, în caz afirmativ, o alocație pentru creșterea copilului aflat în întreținere. Cerința potrivit căreia recunoașterea de către administrație ar fi trebuit să intervină înainte de deces, care nu este impusă de articolul 80 din statut coroborat cu articolul 2 din anexa VII, constituie o condiție suplimentară care nu poate fi urmată în acest scop.

Numai o aplicare coroborată a acestor dispoziții, care ține seama de economia generală a reglementării privind pensia de orfan, precum și de situația specială în care se află persoana în cauză, și anume copilul care suferă de o boală gravă sau are o infirmitate, este conformă cu obiectivul social urmărit prin plata unei pensii de orfan pentru un astfel de copil, care este împiedicat să se întrețină singur.

Prin urmare, expresia „la data decesului” utilizată la articolul 80 primul paragraf din statut trebuie înțeleasă în sensul că se raportează la data la care trebuie să se plaseze pentru a aprecia dacă copilul funcționarului decedat îndeplinește condițiile prevăzute la articolul 2 din anexa VII la statut, iar nu la data la care administrația trebuie să fi adoptat o decizie în această privință. Aceasta înseamnă că, în măsura în care condițiile materiale de copil aflat în întreținere erau îndeplinite înainte de decesul funcționarului, nu este necesar ca demersurile administrative pentru a beneficia de o alocație de copil aflat în întreținere să fie efectuate înainte de deces.