Language of document :

Προσφυγή της 8ης Ιανουαρίου 2014 – U4U κ.λπ. κατάΚοινοβουλίου και Συμβουλίου

(Υπόθεση T-17/14)

Γλώσσα διαδικασίας: η γαλλική

Διάδικοι

Προσφεύγοντες: Union pour l’Unité (U4U) (Βρυξέλλες, Βέλγιο), Unité & Solidarité – Hors Union (USHU) (Βρυξέλλες), Regroupement Syndical (RS) (Saint Josse-ten-Noode, Βέλγιο) και Georges Vlandas (Βρυξέλλες) (εκπρόσωπος: F. Krenc, δικηγόρος)

Καθών: Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αιτήματα των προσφευγόντων

Οι προσφεύγοντες ζητούν από το Γενικό Δικαστήριο:

να κηρύξει την υπό κρίση προσφυγή παραδεκτή και βάσιμη·

κατά συνέπεια, να ακυρώσει τον κανονισμό 1023/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013, για την τροποποίηση του Κανονισμού Υπηρεσιακής Κατάστασης των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και του Καθεστώτος που εφαρμόζεται στο Λοιπό Προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθόσον

1) τροποποιεί το παράρτημα Χ του εν λόγω Κανονισμού Υπηρεσιακής Καταστάσεως (άρθρο 1, αριθ. 70)·

2) τροποποιεί το άρθρο 45 του ΚΥΚ και το παράρτημα Ι και προσθέτει ένα τμήμα 5 στο παράρτημα ΧΙΙΙ (άρθρο 1, αριθ. 27, 61 και 73, στοιχείο ια΄).

να καταδικάσει τους προσφεύγοντες στα δικαστικά έξοδα.

Λόγοι ακυρώσεως και κύρια επιχειρήματα

Προς στήριξη της προσφυγής, οι προσφεύγοντες προβάλλουν έξι λόγους.

Οι τρεις πρώτοι λόγοι αφορούν την τροποποίηση του παραρτήματος Χ του Κανονισμού Υπηρεσιακής Καταστάσεως των υπαλλήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: ΚΥΚ).

Ο πρώτος λόγος αφορά παράβαση του άρθρου 10 του ΚΥΚ, των άρθρων 12, 27 και 28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: Χάρτης) και του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως για την Προάσπιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και των Θεμελιωδών Ελευθεριών (στο εξής: ΕΣΔΑ), ιδίως λόγω του ότι δεν διεξήχθη διαβούλευση με την επιτροπή κανονισμού υπηρεσιακής καταστάσεως επί της αναθεωρήσεως του παραρτήματος Χ.

Ο δεύτερος λόγος αφορά παράβαση των άρθρων 12, 27 και 28 του Χάρτη και του άρθρου 11 της ΕΣΔΑ, λόγω της ελλείψεως πραγματικής και προσήκουσας πληροφορήσεως των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των μονίμων και μη μονίμων υπαλλήλων, καθώς και πραγματικής και προσήκουσας διαβουλεύσεως με τις οργανώσεις αυτές και τους υπαλλήλους αυτούς όσον αφορά την αναθεώρηση του παραρτήματος Χ.

Ο τρίτος λόγος αφορά παραβίαση των αρχών της καλής νομοθεσίας και ιδίως του καθήκοντος σχολαστικότητας και του καθήκοντος αιτιολογήσεως.

Οι τρεις τελευταίοι λόγοι αφορούν την τροποποίηση του άρθρου 45 και του παραρτήματος Ι του ΚΥΚ, καθώς και την προσθήκη ενός τμήματος 5 στο παράρτημα ΧΙΙΙ του εν λόγω ΚΥΚ.

Ο τέταρτος λόγος αφορά παράβαση του άρθρου 10 του ΚΥΚ, των άρθρων 12, 27 και 28 του Χάρτη και του άρθρου 11 της ΕΣΔΑ, ιδίως λόγω του ότι δεν διεξήχθη διαβούλευση με την επιτροπή κανονισμού υπηρεσιακής καταστάσεως επί της αναθεωρήσεως των σταδιοδρομιών AD.

Ο πέμπτος λόγος αφορά παράβαση των άρθρων 12, 27 και 28 του Χάρτη και του άρθρου 11 της ΕΣΔΑ, λόγω της ελλείψεως πραγματικής και προσήκουσας πληροφορήσεως των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των μονίμων και μη μονίμων υπαλλήλων, καθώς και πραγματικής και προσήκουσας διαβουλεύσεως με τις οργανώσεις αυτές και τους υπαλλήλους αυτούς όσον αφορά την αναθεώρηση των σταδιοδρομιών AD.

Ο έκτος λόγος αφορά παραβίαση των αρχών της καλής νομοθεσίας και ιδίως του καθήκοντος σχολαστικότητας και του καθήκοντος αιτιολογήσεως.