Language of document : ECLI:EU:T:2009:155

Mål T‑136/08

Aurelia Finance SA

mot

Byrån för harmonisering inom den inre marknaden (varumärken, mönster och modeller) (harmoniseringsbyrån)

”Gemenskapsvarumärke – Gemenskapsordmärket AURELIA – Underlåtelse att betala förnyelseavgiften – Avförande av varumärket vid registreringstidens utgång – Ansökan om återställande av försutten tid”

Sammanfattning av domen

1.      Gemenskapsvarumärke – Förfarandebestämmelser – Återställande av försutten tid – Villkor

(Rådets förordning nr 40/94, artikel 78.1)

2.      Gemenskapsvarumärke – Förfarandebestämmelser – Återställande av försutten tid – Villkor

(Rådets förordning nr 40/94, artikel 78.1)

1.      Av artikel 78.1 i förordning nr 40/94 om gemenskapsvarumärken följer att en ”innehavare av ett gemenskapsvarumärke … som, trots att han har iakttagit all omsorg som har betingats av omständigheterna, inte har kunnat iaktta en frist i förhållande till Byrån för harmonisering inom den inre marknaden (varumärken, mönster och modeller), … på ansökan därom [skall] få sin rätt återställd, om underlåtenheten enligt denna förordning har haft till omedelbar följd att en rättighet … gått förlorad”.

Det framgår av denna bestämmelse att återställande av försutten tid kan beviljas på två villkor. För det första ska sökanden ha iakttagit all omsorg som har betingats av omständigheterna och för det andra ska sökandens förhinder ha haft till omedelbar följd att en rättighet eller rätt att överklaga gått förlorad.

Det följer också av denna bestämmelse att omsorgsplikten i första hand åvilar varumärkesinnehavaren. Om innehavaren delegerar administrativa arbetsuppgifter avseende förnyelse av ett varumärke måste denne således också se till att den person som valts ställer de garantier som krävs för att det ska kunna antas att dessa arbetsuppgifter utförs korrekt.

Eftersom dessa arbetsuppgifter har delegerats, har den person som valts ut en omsorgsplikt på samma sätt som innehavaren. Eftersom denna person agerar i innehavarens namn och för dennes räkning ska personens agerande likställas med innehavarens agerande.

(se punkterna 12–15)

2.      Orden ”all omsorg som har betingats av omständigheterna” i artikel 78.1 i förordning nr 40/94 om gemenskapsvarumärken kräver att det inrättas ett system för intern kontroll och övervakning av tidsfrister, som vanligtvis ska förhindra att dessa frister oavsiktligen förbises, såsom föreskrivs i Byråns riktlinjer. Av detta följer att återställande av försutten tid endast kan beviljas i samband med exceptionella händelser, som erfarenhetsmässigt är oförutsägbara.

Om det specialiserade företaget i förevarande fall installerar ett datasystem för att påminna om frister, kräver den omsorg som betingas av omständigheterna för det första att systemets allmänna utformning säkerställer att dessa frister iakttas, för det andra att ett sådant system kan upptäcka och avhjälpa varje förutsägbart fel i samband med dels att det specialiserade företagets anställda utövar sina arbetsuppgifter, dels datasystemets funktion och för det tredje att de anställda i det specialiserade företaget som fått i uppdrag att mata in nödvändiga data och använda systemet har lämplig utbildning, är skyldiga att kontrollera sina inmatningar och står under övervakning.

Även om datasystemets utformning vanligtvis säkerställer att dessa frister iakttas kan fel som kan tillskrivas den mänskliga faktorn i samband med inmatning av data inte uteslutas, inte heller i de fall då de anställda haft lämplig utbildning och övervakats på ett lämpligt sätt. Inmatningsfel som beror på den mänskliga faktorn kan nämligen inte anses exceptionella och oförutsägbara. Systemet borde således innehålla en mekanism för att upptäcka och avhjälpa sådana fel. Eftersom en sådan mekanism emellertid inte inrättats, har skyldigheten att iaktta all omsorg som betingats av omständigheterna inte uppfyllts.

(se punkterna 26–28)