Language of document :

Acțiune introdusă la 14 martie 2008 - Atlantean/Comisia Comunităţilor Europene

(Cauza T-125/08)

Limba de procedură: engleza

Părțile

Reclamantă: Atlantean Ltd (Killybegs, Irlanda) (reprezentanți: M. Fraser, Solicitor, G. Hogan, E. Regan și C. Toland, Barristers)

Pârâtă: Comisia Comunităţilor Europene

Concluziile reclamantei

Obligarea pârâtei la repararea prejudiciilor cauzate reclamantei prin Decizia 2003/245/CE din 4 aprilie 2003 în măsura în care prin aceasta se respinge în mod ilegal cererea Irlandei de creștere a capacităţii navei MFV Atlantean, prejudiciile menționate ridicându-se la valoarea de 7 419 522 de euro, care poate fi actualizată în cursul procedurii, majorată cu dobânzi datorate începând cu data de 4 aprilie 2003 până la rămânerea definitivă a hotărârii și cu dobânzi moratorii în caz de întârziere, după pronunţarea hotărârii, în efectuarea plăţii sumelor acordate;

obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată efectuate de reclamantă.

Motivele și principalele argumente

În prezenta cauză, reclamanta a formulat o acţiune în răspundere extracontractuală pentru pierderile pe care aceasta pretinde că le-a suferit ca urmare a Deciziei 2003/245/CE a Comisiei din 4 aprilie 2003, prin care a fost respinsă cererea formulată de Irlanda de creștere a capacităţii navei Atlantean a reclamantei, în cadrul celui de al patrulea Program de orientare plurianual (POP IV) aplicabil în cazul îmbunătățirii siguranței, navigației maritime, igienei, calității produselor și condițiilor de muncă pentru navele cu o lungime totală mai mare de 12 metri1. Această decizie a fost anulată prin hotărârea Tribunalului din 13 iunie 2006 în măsura în care era aplicabilă navei Atlantean a reclamantei2.

În susţinerea afirmaţiilor sale, reclamanta invocă faptul că prin adoptarea deciziei anulate, Comisia a încălcat mai multe norme cu forţă juridică superioară: nu numai că nu avea competenţa de a adopta decizia, astfel cum a constatat Tribunalul în hotărârea pronunţată, dar a încălcat de asemenea principiul securităţii juridice, principiul protecţiei încrederii legitime, principiul neretroactivităţii, principiul nediscriminării, principiul proporţionalităţii, obligaţia de motivare prevăzută la articolul 253 CE, dreptul reclamantei de a fi ascultată, săvârșind totodată un abuz de putere. De asemenea, reclamanta afirmă că pârâta a comis o vădită și gravă încălcare a limitelor puterii sale de apreciere. Aceasta susţine că în astfel de împrejurări o simplă încălcare a dreptului comunitar reprezintă o încălcare suficient de gravă.

În plus, reclamanta pretinde că a suferit și continuă să sufere pierderi și prejudicii substanţiale ca o consecinţă directă a adoptării de către Comisie a deciziei anulate, deoarece a fost obligată să achiziţioneze o capacitate de înlocuire polivalentă suplimentară. Prin urmare, reclamanta susţine că prejudiciul suferit este real și cert.

____________

1 - JO L 90, p. 48.

2 - Hotărârea din 13 iunie 2006, Atlantean/Comisia (T-192/03, Rec. P. II-42).