Language of document :

Sag anlagt den 3. juni 2022 – Stöttingfjällets Miljöskyddsförening mod Kommissionen

(Sag T-345/22)

Processprog: engelsk

Parter

Sagsøger: Stöttingfjällets Miljöskyddsförening (Lycksele, Sverige) (ved Barrister-at-Law G. Byrne)

Sagsøgt: Europa-Kommissionen

Sagsøgerens påstande

Kommissionens afgørelse om afvisning af sagsøgerens anmodning af 15. december 2021 om at foretage en intern prøvelse, som sagsøgeren blev gjort bekendt med ved skrivelse af 1. april 2022, annulleres med den begrundelse, at den er i strid med traktaterne.

Endvidere, eller subsidiært, fastslås det, at Kommissionen ulovligt har undladt at handle i henhold til artikel 265 TEUF, efter at den ved sagsøgerens skrivelse af 15. december 2021 blev opfordret hertil, og/eller har undladt at tage stilling til sagsøgerens klage i skrivelsen.

Det fastslås, at i de tilfælde, hvor Sveriges integrerede nationale energi- og klimaplan fra januar 2020 (herefter »den svenske nationale energi- og klimaplan«) ikke opfylder kravene i Århuskonventionen, har Kommissionen foretaget en ulovlig vurdering og/eller vedtagelse og/eller offentliggørelse heraf, og at planen derfor er i strid med EU-retten og folkeretten og/eller er ulovlig.

Det fastslås, at i de tilfælde, hvor alvorlige tilsidesættelser af miljøretten er fortsat og stadig finder sted, har Kommissionen ikke opfyldt sine positive forpligtelser i medfør af EU-retten og folkeretten til at træffe de nødvendige og passende foranstaltninger med henblik på at håndtere og/eller afhjælpe den omstændighed, at den svenske nationale energi- og klimaplan ikke opfylder kravene i Århuskonventionen.

Det fastslås, at Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1999 1 ikke gennemfører Århuskonventionens bestemmelser, herunder dennes artikel 7, og at den som følge heraf ikke opfylder kravene i EU-miljøretten og den internationale miljøret og derfor er ulovlig.

Det fastslås – under hensyntagen til den omstændighed, at de nationale energi- og klimaplaner, og navnlig den svenske nationale energi- og klimaplan, ikke opfylder kravene i Århuskonventionen – at Kommissionens undladelse af at opfylde sine forpligtelser i henhold til forordning (EU) 2018/1999 udgør en tilsidesættelse af denne forordning, en tilsidesættelse af konventionen og ligeledes en tilsidesættelse af Kommissionens positive forpligtelser i medfør af traktaterne.

Europa-Kommissionen tilpligtes at betale sagsomkostningerne.

Søgsmålsgrunde og væsentligste argumenter

Til støtte for søgsmålet har sagsøgeren anført fire anbringender.

Første anbringende om, at Kommissionens afgørelse, som blev sendt til sagsøgeren ved skrivelse af 1. april 2022, bør annulleres. Ved skrivelse af 15. december 2021 indsendte sagsøgeren en anmodning til Kommissionen. Kommissionen vurderede i sit svar på sagsøgerens anmodning, som blev sendt ved ovennævnte skrivelse, at sagsøgerens svar skulle afvises. Sagsøgeren har gjort gældende, at Kommissionens afgørelse i den henseende er grundlæggende forkert, samlet set udgør en tilsidesættelse af EU-miljøretten og den internationale miljøret, og udgør en tilsidesættelse af traktaterne. Sagsøgeren har gjort gældende, at Kommissionen har tilsidesat sine positive forpligtelser i henhold til traktaterne og folkeretten, herunder artikel 3, 6 og 7 i De Forenede Nationers Økonomiske Kommission for Europas konvention om adgang til oplysninger, offentlig deltagelse i beslutningsprocesser samt adgang til klage og domstolsprøvelse på miljøområdet (Århuskonventionen). Sagsøgeren har endvidere anført, at den anfægtede afgørelse fra Kommissionen har tilsidesat den afledte EU-ret, herunder artikel 9 og 10 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1367/2006 1 . Sagsøgeren har gjort gældende, at Kommissionens afgørelse er i strid med sagsøgerens ret til adgang til klage og domstolsprøvelse i henhold til Århuskonventionen og forordning nr. 1367/2006. Sagsøgeren har endvidere gjort gældende, at Kommissionens forvaltningsakt i den forstand, hvori dette udtryk er anvendt i forordning nr. 1367/2006, udgør en tilsidesættelse af traktaterne.

Andet anbringende om, at Kommissionen desuden, eller subsidiært i forhold til det første anbringende, har undladt at handle i henhold til artikel 265 TEUF i forbindelse med de nationale energi- og klimaplaner, som Kommissionen vurderede, vedtog og offentliggjorde, herunder navnlig den anfægtede svenske nationale energi- og klimaplan. Ved at undlade at handle på baggrund af sagsøgerens anmodning om intern prøvelse, der blev indgivet i overensstemmelse med artikel 265 TEUF, har Kommissionen tilsidesat sine positive forpligtelser i henhold til traktaterne, herunder navnlig artikel 3 TEU og artikel 191 TEUF. Denne tilsidesættelse udgør desuden en åbenlys tilsidesættelse af den internationale og europæiske sædvaneret og traktatret, herunder Århuskonventionens artikel 3, 6 og 7, artikel 9 og 10 i forordning nr. 1367/2006 og afgørelse VII/8f fra mødet mellem parterne i Århuskonventionen vedrørende Den Europæiske Unions overholdelse af sine forpligtelser i henhold til Århuskonventionen (som ændret), som blev truffet den 21. oktober 2021.

Tredje anbringende om, at den omstændighed, at Kommissionen undlod at sikre, at den svenske nationale energi- og klimplan opfylder alle kravene i Århuskonventionen, indebærer, at denne plan på alle relevante tidspunkter er blevet vurderet, vedtaget og offentliggjort i åbenlys strid med EU-retten og folkeretten og derfor er ulovlig. Sagsøgeren har i den forbindelse fremsat en ulovlighedsindsigelse i medfør af artikel 277 TEUF, for så vidt angår denne nationale energi- og klimaplan.

Fjerde anbringende om, at forordning (EU) 2018/1999 ikke gennemfører Århuskonventionens bestemmelser, herunder dennes artikel 7, og at den derfor ikke opfylder kravene i EU-miljøretten og den internationale miljøret. Sagsøgeren har følgelig gjort gældende, at forordning (EU) 2018/1999 tilsidesætter traktaterne og bør erklæres ulovlig.

____________

1     Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1999 af 11.12.2018 om forvaltning af energiunionen og klimaindsatsen, om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 663/2009 og (EF) nr. 715/2009, Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 94/22/EF, 98/70/EF, 2009/31/EF, 2009/73/EF, 2010/31/EU, 2012/27/EU og 2013/30/EU, Rådets direktiv 2009/119/EF og (EU) 2015/652 og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 525/2013 (EUT 2018, L 328, s. 1).

1     Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1367/2006 af 6.9.2006 om anvendelse af Århus-konventionens bestemmelser om adgang til oplysninger, offentlig deltagelse i beslutningsprocesser samt adgang til klage og domstolsprøvelse på miljøområdet på Fællesskabets institutioner og organer (EUT 2006, L 264, s. 13).