Language of document :

Talan väckt den 9 november 2022 – Giuffrida mot Europeiska åklagarmyndigheten

(Mål T-676/22)

Rättegångsspråk: italienska

Parter

Sökande: Carmela Giuffrida (Catania, Italien) (ombud: advokaten S. Petillo)

Svarande: Europeiska åklagarmyndigheten (Eppo)

Yrkanden

Sökanden yrkar att tribunalen ska

ogiltigförklara beslut nr 038/2022 av den 14 september 2022, som delgavs den 16 september 2022 via e-post, genom vilket Eppo utan motivering avslog utnämningen av Carmela Giuffrida, som utsetts med stöd av artikel 17.2 i Eppo-förordningen1 , till befattningen som europeisk delegerad åklagare i Bari, och

ersätta de skador som vållats Carmela  Giuffrida både på grund av dröjsmålet med att avsluta förfarandet och det rättsstridiga beslutet att inte utnämna henne, med åtföljande skada på hennes anseende, vilka uppgår till 445.94 euro för ekonomisk skada och 50.000 euro för ideell skada, det vill säga totalt 50.445,94 euro.

Grunder och huvudargument

Till stöd för sin talan åberopar sökanden fyra grunder.

Första grunden: Bristande motivering. Motstridiga skäl.

Beslutet att avslå utnämningen av Carmela Giuffrida till europeisk delegerad åklagare i Bari saknar motivering eftersom hon innehade tjänsten som åklagare på nationell nivå i åtta år, från den 30 september 1999 till den 8 januari 2008. Under hela perioden som hon utövade sin roll hade hon särskilt hand om brott som skadar europeiska ekonomiska intressen.

Av motivationsbrevet som sökanden skickade för att komplettera och förtydliga sitt CV framgår att hon under den nämnda perioden ingick i den arbetsgrupp vid åklagarmyndigheten i Catania som behandlade de brott som avses i artikel 640a, det vill säga bedrägerier inom gemenskapen och, följaktligen, alla därmed sammanhängande brott.

Andra grunden: Ojämlik behandling.

Sökanden gör gällande att hon utsatts för ojämlik behandling jämfört med andra italienska kollegor som rekryterats.

Sökanden framhåller att Eppo med stöd av ett tidigare meddelande om rekrytering av italienska delegerade åklagare bara ett år tidigare rekryterade femton åklagare, enbart på grundval av den utnämning som gjorts av Consiglio Superiore della Magistratura (Högsta rättsrådet, Italien) och utan att någon av nämnda åklagare behövde genomgå någon intervju.

Tredje grunden: Maktmissbruk.

Sökanden gör gällande att kollegiet av europeiska åklagare – vad gäller den utnämning som gjorts av Consiglio Superiore della Magistratura (Högsta rättsrådet, Italien), en institution som känner till hela Carmela  Giuffridas karriär, eftersom nämnda domstol har hennes personliga akt och utnämnde henne just på grundval av denna kännedom – bortsåg från beslutet utan att inhämta någon information från de italienska institutionerna, i strid med artikel 1.2 i kollegiets beslut 013/2020 om förfarandena för rekrytering av europeiska delegerade åklagare.

Fjärde grunden: Yrkande om skadestånd för ekonomisk skada och skada på sökandens anseende.

Sökanden väntade förgäves på slutet av Eppo:s förfarande, vilket orsakade henne avsevärd skada såväl yrkesmässigt som personligt.

Carmela  Giuffrida framhåller den skada som hon oåterkalleligt vållats även om tribunalen ogiltigförklarar beslutet om avslag och hon anställs vid Eppo. Förseningen av hennes rekrytering innebär i själva verket en förlust av särskild yrkeskompetens i rollen som europeisk delegerad åklagare jämfört med redan anställda kollegor och även och följaktligen en försening av den löneutveckling som förväntas vart tredje år.

____________

1 Rådets förordning (EU) 2017/1939 av den 12 oktober 2017 om genomförande av fördjupat samarbete om inrättande av Europeiska åklagarmyndigheten (EUT L 283, 2017, s. 1).