Language of document :

Cauza T761/20

(publicare în extras)

European Dynamics Luxembourg SA

împotriva

Băncii Centrale Europene

 Hotărârea Tribunalului (Camera a zecea) din 5 octombrie 2022

„Achiziții publice – Procedură de cerere de ofertă – Excludere de la procedura de achiziție – Ofertă anormal de mică – Încercări de a influența în mod necorespunzător procesul decizional – Nerespectarea normelor de comunicare – Proporționalitate – Obligația de motivare – Abuz de putere – Răspundere extracontractuală”

1.      Acte ale instituțiilor – Motivare – Obligație – Conținut – Decizie, în cadrul procedurii de atribuire a unui contract de achiziții publice de servicii, de excludere a unei oferte – Apreciere în raport cu informațiile aflate la dispoziția reclamantei în momentul introducerii acțiunii

(art. 296 al doilea paragraf TFUE)

(a se vedea punctele 40 și 119-121)

2.      Dreptul Uniunii Europene – Interpretare – Texte plurilingve – Interpretare uniformă – Divergențe între diferitele versiuni lingvistice – Luarea în considerare a economiei generale și a finalității reglementării în cauză

(a se vedea punctele 53, 54 și 58)

3.      Achiziții publice ale Uniunii Europene – Procedură de cerere de ofertă – Aplicabilitatea normelor sau a principiilor adoptate sau rezultate în cadrul directivelor privind atribuirea contractelor de achiziții publice de lucrări, de bunuri și de servicii – Trimitere expresă la aceste directive prin normele care reglementează procedura menționată – Cerința unei aplicări uniforme a dreptului Uniunii

[Directiva 2014/24 a Parlamentului European și a Consiliului, art. 57 alin. (4) lit. (i); Decizia 2016/245 a Băncii Centrale Europene, art. 30 alin. (5) lit. (g)]

(a se vedea punctele 57 și 59-65)

4.      Achiziții publice ale Uniunii Europene – Procedură de cerere de ofertă – Procesul decizional al autorității contractante – Noțiunea de încercare de influențare în mod necorespunzător – Domeniu de aplicare

[Decizia 2016/245 a Băncii Centrale Europene, art. 30 alin. (5) lit. (g)]

(a se vedea punctele 68-71)

5.      Achiziții publice ale Uniunii Europene – Procedură de cerere de ofertă – Decizie de excludere a unui candidat – Caracter suficient al unui singur motiv de excludere – Admisibilitate

[Decizia 2016/245 a Băncii Centrale Europene, art. 30 alin. (5) lit. (g)]

(a se vedea punctul 105)

Rezumat

În cadrul unei proceduri de cerere de ofertă lansate de Banca Centrală Europeană (BCE) pentru furnizarea de servicii și executarea de lucrări pentru livrarea de aplicații informatice, ofertele reclamantei, European Dynamics Luxembourg SA, au fost excluse, în temeiul normelor în vigoare(1), pentru motivul că reclamanta ar fi încercat să influențeze în mod necorespunzător adoptarea unei decizii a BCE în procedura de atribuire a contractului de achiziții publice.

Fiind sesizat, printre altele, cu o acțiune în anulare împotriva acestei decizii de excludere, Tribunalul aduce precizări cu privire la interpretarea obiectului excluderii, pe de o parte, și cu privire la noțiunea de încercare de influențare în mod corespunzător a autorității contractante, pe de altă parte. Tribunalul concluzionează că acțiunea trebuie să fie respinsă în totalitate.

Aprecierea Tribunalului

În primul rând, în ceea ce privește interpretarea dispozițiilor reglementării în temeiul căreia BCE a exclus ofertele reclamantei, Tribunalul evidențiază diferențe lingvistice. Acesta este cadrul în care, potrivit anumitor versiuni lingvistice, sunt avute în vedere două ipoteze de excludere a unui candidat sau ofertant de la participarea la o procedură de cerere de ofertă. Prima dintre aceste ipoteze este cea a unui candidat sau ofertant care contactează alți candidați sau ofertanți în scopul restrângerii concurenței. A doua ipoteză este cea a unui candidat sau ofertant care încearcă în orice mod posibil să influențeze în mod necorespunzător procesul decizional în procedura de achiziție.

Prin urmare, din cauza unor neconcordanțe între diferitele versiuni lingvistice, Tribunalul interpretează dispozițiile în litigiu în funcție de obiectivele și de contextul reglementării din care fac parte.

În ceea ce privește interpretarea teleologică, Tribunalul constată că motivul reținut pentru excluderea ofertelor reclamantei are ca obiectiv garantarea egalității de șanse între candidați în conformitate cu principiile generale ale egalității de acces și de tratament, nediscriminării și concurenței loiale, aplicabile BCE. Or, Tribunalul apreciază că aceste principii pot fi repuse în discuție nu numai din cauza contactelor dintre candidați sau ofertanți în scopul restrângerii concurenței, ci și atunci când un candidat sau ofertant încearcă, prin alte mijloace, să influențeze în mod necorespunzător procesul de luare a deciziilor în procedura de achiziție publică.

În ceea ce privește contextul reglementării în discuție, Tribunalul arată că dispozițiile în litigiu prezintă similitudini cu cele ale Directivei 2014/24(2). Or, chiar dacă directivele privind atribuirea contractelor de achiziții publice de lucrări, de bunuri și de servicii nu sunt direct aplicabile contractelor de achiziții publice atribuite de administrația Uniunii, normele sau principiile prevăzute sau izvorâte din aceste directive pot fi invocate împotriva administrației Uniunii atunci când ele însele nu sunt decât o expresie specifică a normelor fundamentale ale tratatului și a principiilor generale de drept care sunt în mod direct aplicabile acestei administrații. În plus, în conformitate cu principiul patere legem quam ipse fecisti, asemenea norme sau principii pot fi invocate împotriva administrației Uniunii, atunci când, în exercitarea autonomiei sale funcționale și instituționale și în limitele atribuțiilor sale, a adoptat un act care face trimitere în mod direct la anumite norme sau principii prevăzute în directive. În speță, pe de o parte, Tribunalul constată că, în reglementarea în vigoare, BCE a precizat că respectă principiile generale ale dreptului achizițiilor publice care figurează în special în Directiva 2014/24. Pe de altă parte, Tribunalul arată că dispozițiile acestei directive, similare cu cele ale reglementării adoptate de BCE, reprezintă o expresie a principiilor generale ale dreptului achizițiilor publice, printre care în special cel al egalității de șanse și de tratament între ofertanți, în măsura în care motivul de excludere pe care îl prevăd are ca scop să împiedice, în orice mod posibil, orice încercare de a influența în mod necorespunzător luarea unei decizii în procedura de cerere de ofertă.

Tribunalul concluzionează că din interpretarea teleologică și contextuală a dispozițiilor în litigiu reiese că acestea conțin două ipoteze de excludere distincte, a doua având vocația de a se aplica deopotrivă, contrar celor susținute de reclamantă, comunicărilor adresate autorității contractante de candidați sau de ofertanți atunci când ele au ca obiect încercarea de a influența în mod necorespunzător procesul decizional în procedura de achiziție.

În al doilea rând, Tribunalul aduce precizări cu privire la noțiunea de încercare de influențare în mod necorespunzător. Mai întâi, în pofida lipsei unei definiții a acestei noțiuni în decizia BCE de stabilire a normelor privind achizițiile, simplul fapt că un candidat sau un ofertant a încercat să influențeze prin intermediul unor diverse mijloace procesul decizional, fără ca rezultatul scontat să fie atins, este suficient, având în vedere dispozițiile pe care s‑a întemeiat BCE pentru a justifica excluderea unei oferte. În continuare, această încercare trebuie să fi fost făcută „în mod necorespunzător”, altfel spus, cu încălcarea reglementării în vigoare. În sfârșit, încercarea de influențare în mod necorespunzător trebuie să privească procesul decizional, care înseamnă întreaga fază în cursul căreia autoritatea contractantă examinează ofertele, de la depunerea lor, pe parcursul tuturor etapelor succesive, până la adoptarea deciziilor de excludere, de selecție sau de atribuire, inclusiv în cadrul investigațiilor efectuate de autoritatea contractantă cu privire la ofertele de prețuri care par anormal de mici. Asemenea investigații constituie o etapă a evaluării ofertelor.


1      Articolul 30 alineatul (5) litera (g) din Decizia (UE) 2016/245 a Băncii Centrale Europene din 9 februarie 2016 de stabilire a normelor privind achizițiile (reformare) (BCE/2016/2) (JO 2016, L 45, p. 15).


2      Articolul 57 alineatul (4) litera (i) din Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizițiile publice și de abrogare a Directivei 2004/18/CE (JO 2014, L 94, p. 65).