Language of document :

Talan väckt den 4 april 2011 - Si. mobil mot kommissionen

(Mål T-201/11)

Rättegångsspråk: engelska

Parter

Sökande: Si. mobil telekomunikacijske storitve (Ljubljana, Slovenien) (ombud: solicitors P. Alexiadis och E. Sependa)

Svarande: Europeiska kommissionen

Yrkanden

Sökanden yrkar att tribunalen ska

ogiltigförklara kommissionens beslut K(2011) 355 slutlig av den 24 januari 2011 i ärende COMP/39.707 Si. Mobil/Mobitel, och

förplikta svaranden att ersätta rättegångskostnaderna.

Grunder och huvudargument

Sökanden har med tillämpning av artikel 263 FEUF yrkat att kommissionens beslut K(2011) 255 slutlig av den 24 januari 2011 i ärende COMP/39.707 - Si. Mobil/Mobitel ska ogiltigförklaras. I detta beslut avslogs det klagomål som sökanden hade ingett den 14 augusti 2009 med stöd av artikel 102 FEUF och i vilket sökanden hävdade att Mobiltel gjort sig skyldigt till missbruk av sin dominerande ställning på flera marknader vid försäljning av mobiltelefoner i minut- respektive partihandel.

Till stöd för sin talan åberopar sökanden två grunder.

Den första grunden avser att kommissionen har gjort sig skyldig till en uppenbart felaktig tillämpning av behörighetsreglerna i rådets förordning (EG) nr 1/20031 och kommissionens tillkännagivande om samarbete inom nätverket av konkurrensmyndigheter (EUT C 101, 2004, s. 45) genom att

kommissionen när den antog det angripna beslutet inte har säkerställt en effektiv tillämpning av unionsrätten och därmed åsidosatt de tvingande regler av allmänintresse som föreskrivs i rådets förordning nr 1/2003 samt åsidosatt såväl de bestämmelser som den själv antagit i tillkännagivandet om samarbete inom nätverket av konkurrensmyndigheter som relevant rättspraxis.

kommissionen har åsidosatt sina skyldigheter enligt ovannämnda tillkännagivande genom att underlåta att ingripa när en nationell konkurrensmyndighet förhalar förfarandena på ett orimligt sätt, vilket är fallet när fristen på två år enligt slovensk rätt har löpt ut utan att den slovenska konkurrensmyndigheten har bemött något av klagomålen. Kommissionen har vidare bortsett från bevismaterial av vilket det klart framgår att kommissionen är den mest ägnade myndigheten att avgöra denna typ av tvister. Under dylika omständigheter är det högst osannolikt att den slovenska konkurrensmyndigheten är kapabel att bringa åsidosättandet att upphöra på ett rimligt och snabbt sätt. Tvärtemot är det tydligt att gemenskapsbestämmelserna kan tillämpas mera effektivt av kommissionen.

Den andra grunden avser att kommissionen har gjort sig skyldig till en uppenbart felaktig tillämpning av avvägningstestet i domen i målet Automec2, då

sökanden anser att det utrymme att göra en skönsmässig bedömning som domen i målet Automec ger kommissionen när den beslutar om den är behörig eller ej inte är absolut. Sökanden har därför lagt fram ett betydande bevismaterial av vilket det framgår att det finns ett gemenskapsintresse i att kommissionen prövar Si.mobils klagomål, bevis som kommissionen har bortsett från utan motivering. Kommissionen har vidare bortsett från sin vägledning om kommissionens prioriteringar vid tillämpningen av artikel 82 i EG-fördraget på företags missbruk av dominerande ställning genom utestängande åtgärder (EUT C 45 2009, s. 7) genom att bortse från att båda formera av åsidosättande av konkurrenslagstiftningen (konkurrensförvridning och prisfastställande) som sökanden drabbats av ska ges prioritet. Det är slutligen mer och mer nödvändigt att ange hur kommissionen ska tillämpa denna vägledning, särskilt på området för mobiltelefoni där det ännu inte finns någon fast rättspraxis.

____________

1 - Rådets förordning (EG) nr 1/2003 av den 16 december 2002 om tillämpning av konkurrensreglerna i artiklarna 81 och 82 i fördraget (EGT L 1 2003, s. 1)

2 - Förstainstansrättens dom av den 18 september 1992 i mål T-24/90, Automec mot kommissionen (REG 1992, s. II-2223; svensk specialutgåva, volym 13, s. 61)