Language of document :

Kanne 29.2.2024 – Technius v. komissio

(Asia T-134/24)

Oikeudenkäyntikieli: englanti

Asianosaiset

Kantaja: Technius LTD (Limassol, Kypros) (edustajat: asianajajat T. Bosch ja T. Kraul)

Vastaaja: Euroopan komissio

Vaatimukset

Kantaja vaatii unionin yleistä tuomioistuinta

ottamaan kanteen tutkittavaksi

kumoamaan komission 20.12.2023 tekemän päätöksen C(2023) 8844 final, jolla se nimesi Stripchatin erittäin suureksi verkkoalustaksi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2022/20651 (jäljempänä riidanalainen päätös) 33 artiklan 4 kohdan mukaisesti

velvoittamaan komission korvaamaan oikeudenkäyntikulut.

Oikeudelliset perusteet ja pääasialliset perustelut

Kanteensa tueksi kantaja vetoaa kuuteen kanneperusteeseen.

Ensimmäinen kanneperuste, joka perustuu asetuksen 2022/2065 33 artiklan 4 kohdan rikkomiseen ja hyvän hallinnon periaatteen loukkaamiseen:

vastaaja käytti riidanalaisen päätöksen perusteena sen omia arvioita kantajan Stripchat-palvelun (jäljempänä Stripchat) aktiivisten vastaanottajien lukumäärästä. Vastaajan kolmannelta osapuolelta saamat tiedot ovat ilmeisen epäjohdonmukaisia ja virheellisiä. Esimerkiksi erään valtion arvioitu Stripchatin käyttäjämäärä on kokonaisväestöä suurempi.

vastaaja ei siten noudattanut sen velvollisuutta tutkia kaikkia asiaan liittyviä seikkoja huolella ja puolueettomasti. Vastaaja ei todentanut käytettyjen tietojen täsmällisyyttä ja johdonmukaisuutta, ei seurannut ilmeisiä viitteitä siitä, että käytetyt tiedot eivät olleet riittävän luotettavia, eikä käyttänyt muita helposti käytettävissä olevia lähteitä käytettyjen tietojen todenmukaisuuden tarkistamiseksi

tämän seurauksena vastaaja päätteli virheellisesti, että Stripchatin aktiivisten vastaanottajien kuukausittainen keskimääräinen lukumäärä on yli 45 miljoonaa.

Toinen kanneperuste, joka perustuu SEUT 296 artiklan 2 kohdan rikkomiseen ja perusteluvelvollisuuden loukkaamiseen siltä osin kuin riidanalaisessa päätöksessä ei mainita keskeisiä tosiseikkoja ja huomioita, joihin se perustuu. Riidanalaisessa päätöksessä tyydytään ainoastaan hylkäämään kantajan suorittama laskelma aktiivisten vastaanottajien lukumäärästä, ja siinä ilmoitetaan aktiivisten vastaanottajien eri lukumäärä ilmoittamatta lähdettä, johon lukumäärä perustuu, tai käytettyä menetelmää.

Kolmas kanneperuste, joka perustuu Euroopan unionin perusoikeuskirjan (jäljempänä perusoikeuskirja) 41 artiklan 2 kohdan a alakohdan rikkomiseen ja kuulluksi tulemisen oikeuden loukkaamiseen siltä osin kuin kantajalle annettiin kohtuuttoman lyhyt määräaika aktiivisten vastaanottajien lukumäärää koskevien vastaajan alustavien huomautusten tarkastelemiseksi, niiden todentamiseksi ja niihin vastaamiseksi. Kantaja ei näin ollen voinut toimittaa lisätietoja, minkä johdosta oikeus tulla kuulluksi menetti tosiasiallisesti merkityksensä.

Neljäs kanneperuste, joka perustuu oikeusvarmuuden periaatteen loukkaamiseen siltä osin kuin asetuksen 2022/2065 33 artiklan 1 ja 4 kohdassa ei ole riittävän selvää, täsmällistä ja ennakoitavaa ”unionissa olevien palvelun aktiivisten vastaanottajien kuukausittaista keskimääräistä lukumäärää” koskevaa määritelmää, eikä vastaaja antanut delegoitua säädöstä selventääkseen menetelmää, jota palveluntarjoajien on käytettävä.

Viides kanneperuste, joka perustuu SEUT 2 artiklan ja perusoikeuskirjan 20 artiklan rikkomiseen sekä yhdenvertaisen kohtelun periaatteen loukkaamiseen siltä osin kuin oikeudellinen epävarmuus sen osalta, miten unionissa olevien palvelun aktiivisten vastaanottajien kuukausittainen keskimääräinen lukumäärä pitäisi laskea, johtaa asetuksen 2022/2065 33 artiklan 1 kohdassa säädetyn erittäin suurten verkkoalustojen nimeämistä koskevan kynnysarvon mielivaltaiseen soveltamiseen.

Kuudes kanneperuste, joka perustuu perusoikeuskirjan 16 artiklan rikkomiseen ja suhteellisuusperiaatteen loukkaamiseen siltä osin kuin erittäin suurille verkkoalustoille asetetut huolellisuusvelvoitteet loukkaavat suhteettomasti kantajan perusoikeuksia, koska Stripchat ei aiheuta erittäin suuriin verkkoalustoihin liittyviä järjestelmäriskejä ja haittoja, joita asetuksella 2022/2065 pyritään korjaamaan.

____________

1 Digitaalisten palvelujen sisämarkkinoista ja direktiivin 2000/31/EY muuttamisesta 19.10.2022 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2022/2065 (digipalvelusäädös) (EUVL 2022, L 277, s. 1)