Language of document :

Acțiune introdusă la 22 februarie 2008 - Centre de coordination Carrefour/Comisia Comunităților Europene

(Cauza T-94/08)

Limba de procedură: franceza

Părțile

Reclamantă: Centre de coordination Carrefour SNC (Bruxelles, Belgia) (reprezentanți: X. Clarebout și K. Platteau, avocați)

Pârâtă: Comisia Comunităților Europene

Concluziile reclamantei

Anularea deciziei atacate în măsura în care nu prevede o perioadă tranzitorie, astfel cum se impune prin hotărârea Forum 1871;

obligarea Comisiei Comunităților Europene la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

Prin Decizia 2003/755/CE din 17 februarie 2003, Comisia a declarat incompatibilă cu piața internă schema de ajutor pusă în aplicare de Belgia în favoarea centrelor de coordonare stabilite în Belgia2. Această decizie a fost anulată prin hotărârea Curții din 22 iunie 20063 (denumită în continuare "hotărârea Belgia și Forum 187/Comisia"), în măsura în care nu prevedea măsuri tranzitorii cu privire la anumite centre de coordonare pentru care cererea de a beneficia de schema în cauză era pendinte la data notificării acestei decizii sau pentru care autorizarea expira concomitent sau la scurt timp după notificarea acesteia. Reclamanta din prezenta acțiune se număra printre centrele de coordonare menționate în dispozitivul hotărârii în cauză.

La 13 noiembrie 2007, Comisia a adoptat o nouă Decizie C(2007) 5416 final, prin care a modificat Decizia 2003/757/CE, declarând incompatibilă cu piața internă legea belgiană adoptată în urma hotărârii Belgia și Forum 187/Comisia și care urmărea să permită prelungirea până la sfârșitul lui 2010 a perioadei tranzitorii de-a lungul căreia centrele menționate în această hotărâre pot beneficia de schemă. Decizia C(2007) 5416 final prevedea de asemenea că această perioadă tranzitorie expiră la 31 decembrie 2005. Este vorba despre decizia atacată în cadrul prezentei acțiuni.

În susținerea acțiunii sale, reclamanta invocă trei motive.

În principal, aceasta invocă faptul că decizia atacată ar încălca principiul egalității, precum și obligația Comisiei de a pune în aplicare măsurile pe care le implică hotărârea Belgia și Forum 187/Comisia, întrucât nu ar pune capăt inegalității la care se referă această hotărâre, în măsura în care perioada tranzitorie acordată reclamantei ar fi mult mai scurtă decât cea acordată centrelor care se află într-o situație asemănătoare, potrivit indicațiilor Curții. Reclamanta invocă faptul că ar fi trebuit să beneficieze de o perioadă tranzitorie care expiră la 31 decembrie 2010.

În subsidiar, reclamanta invocă un motiv întemeiat pe încălcarea principiilor securității juridice și încrederii legitime, în măsura în care decizia atacată stabilește o perioadă tranzitorie limitată la 31 decembrie 2005, ceea ce produce efecte retroactive și are drept consecință faptul că reclamanta nu ar fi putut adopta în timp util actele necesare pentru a se adapta la modificarea schemei înaintea acestei date. În acest temei și în subsidiar, reclamanta susține că poate beneficia de o perioadă tranzitorie care expiră cel mai devreme la 31 decembrie 2009.

De asemenea cu titlu subsidiar, reclamanta invocă un motiv întemeiat pe încălcarea principiului egalității, în măsura în care decizia atacată ar trata-o în mod diferit față de patru centre de coordonare care, la momentul primei Decizii 2003/757/CE, se aflau într-o situație identică, dar care au obținut o reînnoire a autorizării pentru o perioadă nedeterminată. În temeiul acestui motiv și de asemenea în subsidiar, reclamanta invocă faptul că ar fi trebuit să beneficieze de o perioadă tranzitorie care expiră cel mai devreme la 31 decembrie 2006.

____________

1 - Hotărârea Curţii din 22 iunie 2006, cauzele conexate C-182/03 și C-217/03, Belgia și Forum 187/Comisia, Rec., p. 5479.

2 - JO L 282, p. 25, versiunea rectificată JO 2003 L 285, p. 52.

3 - A se vedea nota de subsol nr. 1.