Language of document :

Talan väckt den 10 juli 2007 - Buzzi Unicem mot kommissionen

(Mål T-241/07)

Rättegångsspråk: italienska

Parter

Sökande: Buzzi Unicem SpA (ombud: advokaterna C. Viviani och M. Vellano)

Svarande: Europeiska gemenskapernas kommission

Sökandens yrkanden

Sökanden yrkar att förstainstansrätten skall

ogiltigförklara kommissionens beslut av den 15 maj 2007 avseende den nationella fördelningsplan för utsläppsrätter för växthusgaser som Italien anmälde i enlighet med Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG - på grund av att det strider mot EG-fördraget och mot de principer och bestämmelser som antagits för tillämpningen av fördraget - såvitt avser åläggandet att ändra den nationella fördelningsplanen genom att avskaffa möjligheten att vidta rationaliseringsåtgärder som innebär att verksamhetsutövaren får behålla en del av de tilldelade utsläppsrätterna vid "stängning på grund av processer för att rationalisera tillverkningen" (artikel 1.4 och 2.4 i beslutet), och

förplikta kommissionen att ersätta rättegångskostnaderna.

Grunder och huvudargument

Enligt det beslut som angrips genom förevarande talan är den nationella fördelningsplan som Italien anmälde genom skrivelse av den 15 december 2006 oförenlig med Europaparlamentets och rådets direktiv 2003/87/EG av den 13 oktober 2003 om ett system för handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom gemenskapen och om ändring av rådets direktiv 96/61/EG.

Den punkt som särskilt ifrågasätts rör möjligheten för verksamhetsutövaren att behålla en del av de tilldelade utsläppsrätterna när tillverkningsanläggningar eller delar av sådana anläggningar stängs på grund av rationaliseringsprocesser.

Till stöd för sina yrkanden anför sökanden följande:

Svaranden har felaktigt gjort en egen kritisk bedömning i fråga om "justering av fördelningar", genom att utesluta möjligheten att göra så kallade justeringar i efterhand. I det avseendet medger sökanden att denna typ av justeringar skulle kunna snedvrida marknaden och skapa osäkerhet för företagen, och att det skulle strida mot kriterium 10 i bilaga III till ovannämnda direktiv. Enligt sökanden rör det sig snarare om att förhindra att rätten till de tilldelade utsläppsrätterna går förlorade, och därmed rättskapaciteten att förfoga över dessa genom att använda dem i andra anläggningar. I huvudsak är det fråga om att förhindra att det uppstår ett hinder mot att fritt organisera och tillämpa företagets subjektiva rättigheter, vilket för övrigt strider mot principerna om logik, proportionalitet samt miljöskydd och konkurrens enligt artiklarna 5 EG, 174 EG och 157 EG.

Det angripna beslutet är för övrigt oförenligt med de logiska förutsättningar som ligger till grund för beslutet. I det avseendet preciseras att kommissionen själv i skäl 4 i det angripna beslutet har medgett att det i direktivet föreskrivs en möjlighet för medlemsstaterna att göra justeringar, förutsatt att justeringen inte har retroaktiv verkan och inte skadar gemenskapssystemets funktion. I det aktuella fallet fortsätter verksamhetsutövaren vid de stängda anläggningarna att delta och vara verksam vid andra anläggningar som har tillstånd. Enligt kommissionen själv är det således möjligt att göra en "justering av fördelningen".

Svaranden har underlåtit att förklara det resonemang som legat till grund för att anse att den kritiserade mekanismen är oförenlig med direktivet, såsom "ex-post adjustment".

Principen om likabehandling har åsidosatts, mot bakgrund av vad som föreskrivs i kommissionens beslut om att godkänna den nationella fördelningsplanen för Förenade kungariket.

____________