Language of document :

Acțiune introdusă la 16 iunie 2009 - Evropaïki Dynamiki/Comisia Comunităţilor Europene

(Cauza T-247/09)

Limba de procedură: engleza

Părțile

Reclamantă: Evropaïki Dynamiki - Proigmena Systimata Tilepikoinonion Pliroforikis kai Tilematikis AE (Atena, Grecia) (reprezentanți: N. Korogiannakis şi M. Dermitzakis, avocaţi)

Pârâtă: Comisia Comunităţilor Europene

Concluziile reclamantei

Anularea deciziei Comisiei de respingere a ofertei reclamantei ca urmare a cererii de ofertă AO 10186 privind "Producţia și difuzarea Suplimentului la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene: TED (pagină de internet), JO S (DVD-Rom) și suporturile electronice și neelectronice conexe" (JO 2009/S 2-001445), comunicată reclamantei la 7 aprilie 2009, precum și toate deciziile subsecvente ale Comisiei, inclusiv pe aceea de a atribui contractul ofertantului câștigător;

obligarea Comisiei la plata către reclamantă a unor despăgubiri în valoare de 1 490 215,58 EUR pentru prejudiciile suferite ca urmare a procedurii de cerere de ofertă în cauză;

obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată efectuate de reclamantă în legătură cu prezenta acțiune, chiar și în cazul respingerii acesteia.

Motivele și principalele argumente

În prezenta cauză, reclamanta solicită anularea deciziei pârâtei de respingere a ofertei sale ca urmare a unei cereri de ofertă privind serviciile de producţie și de difuzare a Suplimentului la Jurnalul Oficial al Uniunii Europene: TED (pagină de internet), JO S (DVD-Rom) și suporturile electronice și neelectronice conexe (AO 10186) și de atribuire a contractului ofertantului câștigător. Reclamanta solicită de asemenea compensarea pretinselor prejudicii suferite ca urmare a procedurii de cerere de ofertă.

În susţinerea acţiunii sale, reclamanta invocă următoarele motive:

În primul rând, reclamanta susţine că pârâta a săvârșit mai multe erori vădite de apreciere și că a refuzat să furnizeze reclamantei vreo justificare sau vreo explicaţie, încălcând astfel regulamentul financiar1 și normele de punere în aplicare a acestuia, precum și Directiva 2004/182 și articolul 253 CE. Aceasta afirmă că pârâta nu a informat-o niciodată cu privire la motivele pentru care a fost reţinut ofertantul câștigător, astfel cum era obligată, în pofida solicitării în scris făcute de reclamantă. În opinia acesteia, comentariile făcute de Comisie sunt vagi, inconsistente și telegrafice și nu constituie o motivare corespunzătoare. În continuare, reclamanta susţine că pârâta a corectat ulterior motivarea deciziei atacate, după ce comitetul de evaluare a revizuit raportul acesteia și a hotărât să înlăture un comentariu privind ofertantul câștigător.

În al doilea rând, reclamanta susţine că pârâta a încălcat articolele 106 și 107 din regulamentul financiar, precum și principiile transparenţei și nediscriminării prin neexcluderea ofertanţilor care utilizează lucrări executate în ţări care nu sunt părţi la acordurile OMC și GPA [Government Procurement Agreement, acord privind contractele de achiziţii publice]. Dacă s-ar permite o astfel de participare, reclamanta susţine că pârâta ar trebui să acţioneze în mod echitabil, transparent și nediscriminatoriu, arătând criteriile de selecţie folosite pentru excluderea numitor societăţi și acceptarea altora.

În al treilea rând, reclamanta susţine că pârâta a săvârșit erori vădite de apreciere cu privire la oferta sa în comparaţie cu ceilalţi ofertanţi și că aceasta nu a formulat o motivare întrucât consideraţiile negative emise de comitetul de evaluare sunt vagi și inconsistente.

____________

1 - Regulamentul (CE, Euratom) nr. 1605/2002 al Consiliului din 25 iunie 2002 privind regulamentul financiar aplicabil bugetului general al Comunităților Europene (JO L 248, p. 1, Ediţie specială, 01/vol. 3, p. 198).

2 - Directiva 2004/18/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 31 martie 2004 privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice de lucrări, de bunuri și de servicii (JO L 134, p. 114, Ediţie specială, 06/vol. 8, p. 116).