Language of document :

Sag anlagt den 24. juni 2009 - Shell Hellas mod Kommissionen

(Sag T-245/09)

Processprog: fransk

Parter

Sagsøger: Shell Hellas Oil and Chemical SA (Shell Hellas AE) (Attica, Grækenland) (ved avocat P. Hubert)

Sagsøgt: Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber

Sagsøgerens påstande

Kommissionens stiltiende afslag af 9. maj 2009 på begæringen om aktindsigt i dokumenter, som Kommissionen er i besiddelse af (reference GESTDEM 6159/2008), annulleres helt eller delvist, og der drages alle de heraf følgende konsekvenser vedrørende sagsøgerens adgang til de begærede dokumenter.

Subsidiært - hvis Retten skulle anse skrivelsen for at være en afgørelse - annulleres Kommissionens generalsekretærs skrivelse af 7. maj 2009, hvori er anført, at det ikke er muligt at besvare begæringen om aktindsigt i Kommissionens dokumenter (reference GESTDEM 6159/2008), helt eller delvist, og der drages alle de heraf følgende konsekvenser vedrørende sagsøgerens adgang til de begærede dokumenter.

Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber tilpligtes at betale sagens omkostninger.

Søgsmålsgrunde og væsentligste argumenter

Sagsøgeren har med dette søgsmål nedlagt påstand om annullation af Kommissionens stiltiende afgørelse, hvorved sagsøgeren nægtes adgang til aktindsigt i hele korrespondancen vedrørende undersøgelsen af praksis på brændstofmarkedet, som er udvekslet mellem Kommissionen og den græske konkurrencemyndighed i henhold til artikel 11, stk. 4, i forordning nr. 1/2003. Subsidiært - hvis Retten skulle anse skrivelsen for at være en udtrykkelig afgørelse om afslag - har sagsøgeren nedlagt påstand om, at generalsekretærens skrivelse, som anfører, at Kommissionen ikke er i stand til at give et svar på den af sagsøgeren formulerede begæring om aktindsigt i dokumenter, annulleres.

Til støtte for søgsmålet gør sagsøgeren tre anbringender gældende.

Med det første anbringende vedrørende en tilsidesættelse af artikel 253 EF gør sagsøgeren gældende, at eftersom afslaget var stiltiende, har sagsøgte ikke - henset til selve afgørelsens beskaffenhed - givet nogen begrundelse, som gjorde det muligt for sagsøgeren at kende til afslagsgrundene.

Med det andet anbringende, som subsidiært er gjort gældende - hvis Retten enten skulle anse Kommissionens generalsekretærs skrivelse for at være den afgørelse, der kan anfægtes, eller at generalsekretærens nye skrivelse af 18. juni 2009 giver de reelle begrundelser for den stiltiende afgørelse - gør sagsøgeren gældende, at begrundelsen ikke opfylder begrundelseskravene i artikel 253 EF, og at den er i strid med ordlyden af og formålet med forordning nr. 1049/2001 1.

Med det tredje anbringende vedrørende en tilsidesættelse af artikel 255 EF og af forordning nr. 1049/2001, gør sagsøgeren gældende, at de dokumenter, der er begæret aktindsigt i, ikke henhører under området for de i forordning nr. 1049/2001 fastsatte undtagelser til åbenhedsprincippet. I denne forbindelse gør sagsøgeren gældende:

Kommissionen har ikke fra dokument til dokument vurderet undtagelserne fra forordningen på baggrund af dokumenternes kategorier, men har anlagt en helhedsvurdering.

Kommissionen kunne ikke på grundlag af artikel 4, stk. 5, i forordning nr. 1049/2001 rådføre sig direkte med den græske konkurrencemyndighed, for at indhente dennes mening om udleveringen af dokumenter, eftersom alene medlemsstaten er kompetent til at give afslag på udlevering af dokumenter med hjemmel i den nævnte bestemmelse.

Kommissionen påberåbte sig med urette undtagelsen vedrørende beskyttelsen af forretningsmæssige interesser (artikel 4, stk. 2, første led, i forordning nr. 1049/2001) for at give afslag på udleveringen af samtlige dokumenter, eftersom den skulle have været i stand til at bortcensurere fortrolige oplysninger i dokumenterne.

Kommissionen kunne ikke påberåbe sig undtagelsen vedrørende beskyttelsen af undersøgelser (artikel 4, stk. 2, tredje led, i forordning nr. 1049/2001), eftersom den græske konkurrencemyndighed allerede havde truffet sin endelige afgørelse i den omhandlede sag.

Kommissionen kunne heller ikke påberåbe sig undtagelsen vedrørende beskyttelsen af beslutningsprocessen, dels fordi de dokumenter, der er blevet begæret aktindsigt i, ikke henhører under en beslutningsproces, dels fordi der ikke kan påvises nogen skade.

Endelig gør sagsøgeren gældende, at der under alle omstændigheder foreligger en mere tungtvejende offentlig interesse i at få de omhandlede dokumenter udleveret, nemlig interessen i at muliggøre en effektiv ensartet anvendelse af fællesskabsretten.

____________

1 - Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1049/2001 af 30.5.2001 om aktindsigt i Europa-Parlamentets, Rådets og Kommissionens dokumenter (EFT L 145, s. 43).