Language of document :

Acțiune introdusă la 23 februarie 2024 – Companhia Siderúrgica Nacional și Lusosider-Aços Planos/Comisia

(Cauza T-110/24)

Limba de procedură: engleza

Părțile

Reclamante: Companhia Siderúrgica Nacional (São Paolo, Brazilia), Lusosider-Aços Planos SA (Seixal, Portugalia) (reprezentant: L. Catrain González, F. Pili și S. Seeuws, avocați)

Pârâtă: Comisia Europeană

Concluziile

Reclamantele solicită Tribunalului:

anularea Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/2758 al Comisiei din 12 decembrie 2023 de instituire a unei taxe antidumping definitive la importurile de anumite produse plate laminate la cald din fier, din oțel nealiat sau din alte oțeluri aliate, originare din Republica Federativă a Braziliei, din Republica Islamică Iran și din Federația Rusă ca urmare a unei reexaminări în perspectiva expirării măsurilor efectuate în temeiul articolului 11 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2016/1036 al Parlamentului European și al Consiliului1 , în totalitate sau în măsura în care le afectează;

obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

În susținerea acțiunii, reclamantele invocă patru motive.

Primul motiv, întemeiat pe neutilizarea de către Comisia Europeană a temeiului juridic adecvat pentru reexaminarea taxei antidumping definitive la importurile în Uniune de anumite produse plate laminate la cald din fier, din oțel nealiat sau din alte oțeluri aliate, originare din Republica Federativă a Braziliei, din Republica Islamică Iran și din Federația Rusă. Comisia Europeană a depășit domeniul de aplicare al articolului 11 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2016/1036 al Parlamentului European și al Consiliului1 (regulamentul de bază), excluzând Ucraina de la taxele antidumping definitive și ignorând schimbarea fundamentală a circumstanțelor de la măsurile inițiale. Reclamantele susțin că Comisia Europeană ar fi trebuit să deschidă ea însăși o reexaminare intermediară în temeiul articolului 11 alineatul (3) din regulamentul de bază, împreună cu o reexaminare în perspectiva expirării măsurilor. În acest context, Comisia Europeană ar fi trebuit să evalueze schimbarea circumstanțelor de la instituirea măsurilor inițiale care rezultă din impactul material al sancțiunilor rusești ale UE și a măsurilor de salvgardare privind importurile de produse care fac obiectul investigației. Eroarea săvârșită de Comisia Europeană constituie o încălcare gravă a dreptului Uniunii, întrucât încalcă, în primul rând, dispozițiile și principiile care stau la baza regulamentului de bază, astfel cum sunt interpretate în lumina normelor Uniunii și a principiului dreptului internațional al schimbării fundamentale a circumstanțelor, și, în al doilea rând, dreptul fundamental al reclamantelor la bună administrare în temeiul dreptului Uniunii.

Al doilea motiv, întemeiat pe faptul că aprecierea de către Comisia Europeană a condițiilor de extindere a măsurilor inițiale, în special în ceea ce privește probabilitatea reapariției prejudiciului, se întemeiază pe erori vădite de apreciere a faptelor relevante care au afectat regulamentul atacat.

Al treilea motiv, întemeiat pe faptul că evaluarea asimetrică efectuată de Comisia Europeană a vânzărilor braziliene captive și necaptive cu vânzări necaptive ale Uniunii crește artificial cota de piață a produselor braziliene în Uniune. Acest aspect a determinat în mod eronat Comisia Europeană să constate existența unei probabilități de reapariție a prejudiciului cauzat de importurile braziliene. Procedând astfel, Comisia Europeană face o discriminare nejustificată între produsele braziliene și produsele fabricate de producătorii europeni.

Al patrulea motiv, întemeiat pe faptul că regulamentul atacat nu respectă standardele de motivare prevăzute la articolul 296 TFUE.

____________

1 Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/2758 al Comisiei din 12 decembrie 2023 de instituire a unei taxe antidumping definitive la importurile de anumite produse plate laminate la cald din fier, din oțel nealiat sau din alte oțeluri aliate, originare din Republica Federativă a Braziliei, din Republica Islamică Iran și din Federația Rusă ca urmare a unei reexaminări în perspectiva expirării măsurilor efectuate în temeiul articolului 11 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2016/1036 al Parlamentului European și al Consiliului (JO L 2023/2758, 13.12.2023).

1 Regulamentul (UE) 2016/1036 al Parlamentului European și al Consiliului din 8 iunie 2016 privind protecția împotriva importurilor care fac obiectul unui dumping din partea țărilor care nu sunt membre ale Uniunii Europene (JO 2016, L 176, p. 21).