Language of document :

Acțiune introdusă la 31 ianuarie 2012 - Uspaskich/Parlamentul European

(Cauza T-84/12)

Limba de procedură: lituaniana

Părțile

Reclamant: Viktor Uspaskich (Kėdainiai, Lituania) (reprezentant: Raišutis Aivaras, avocat)

Pârât: Parlamentul European

Concluziile

Reclamantul solicită Tribunalului:

Anularea deciziei nr. P7_TA(2011)0541 a Parlamentului European din 1 decembrie 2011 privind cererea de apărare a imunității ș lui Viktor Uspaskich;

admiterea cererii reclamantului din 11 aprilie 2011 de reexaminare a cererii de ridicare a imunității, formulată de procurorul general;

protejarea imunității reclamantului;

acordarea sumei de 10 000 de euro către reclamant pentru repararea prejudiciului;

obligarea pârâtului la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

În susținerea acțiunii, reclamantul invocă cinci motive.

Primul motiv întemeiat pe încălcarea dreptului la modificarea unei decizii anterioare, în pofida faptului că au apărut fapte noi care au creat o prezumție de fumus persecutionis.

Al doilea motiv întemeiat pe încălcarea dreptului la o analiză imparțială a cererii, aceeași persoană fiind numită raportor în două cazuri privind apărarea imunității.

Al treilea motiv întemeiat pe încălcarea dreptului la apărare și a dreptului la un tratament echitabil.

Al patrulea motiv întemeiat pe încălcarea articolului 9 primul paragraf litera (a) din Protocolul privind privilegiile și imunitățile Uniunii Europene se bazează pe faptul că Parlamentul European a adoptat decizia atacată având o bază juridică eronată și a încălcat dispoziția menționată din protocol invocând o interpretare vădit eronată a articolului 62 primul și al doilea paragraf din constituția lituaniană.

Al cincilea motiv întemeiat pe o apreciere vădit eronată a fumus persecutionis. Potrivit reclamantului, Parlamentul European a apreciat în mod eronat caracterul obligatoriu al deciziilor sale anterioare în materie de imunități și noțiunea de fumus și a refuzat să examineze argumentele reclamantului privind fumus persecutionis pe baza căruia trebuia să fie recunoscut ca victimă a unor persecuții politice.

____________