Language of document : ECLI:EU:T:2013:116





Ordonanța Tribunalului (Camera a treia) din 7 martie 2013 – Henkel și Henkel Franța/Comisia

(Cauza T‑64/12)

„Acțiune în anulare – Cerere prin care se urmărește transmiterea către autoritatea franceză pentru concurență a unor documente care fac parte din dosarul Comisiei privind o procedură în materia concurenței referitoare la piața europeană a producătorilor de detergenți pentru uz casnic – Utilizare în cadrul unei proceduri naționale privind sectorul detergenților de rufe din Franța – Lipsa interesului de a exercita acțiunea – Inadmisibilitate”

1.                     Acțiune în anulare – Persoane fizice sau juridice – Interesul de a exercita acțiunea – Necesitatea existenței unui interes născut și actual – Acțiune îndreptată împotriva unei scrisori a Comisiei prin care refuză să se dea curs unei cereri de transmitere de documente, solicitate în vederea utilizării într‑o procedură în fața autorității naționale pentru concurență – Decizia autorității menționate emisă ulterior prin care se constată că aceste documente nu sunt relevante pentru pronunțare – Dispariția interesului de a exercita acțiunea – Ipoteza unei eventuale acțiuni împotriva deciziei autorității – Irelevanță [art. 263 al patrulea paragraf TFUE] (a se vedea punctele 36, 40, 56-60, 62 și 65-67)

2.                     Acțiune în anulare – Acte supuse căilor de atac – Noțiune – Acte care produc efecte juridice obligatorii (art. 263 TFUE) (a se vedea punctele 37 și 38)

3.                     Instituții ale Uniunii Europene – Dreptul de acces public la documente – Regulamentul nr. 1049/2001 – Cerere de acces care vizează documente pe care solicitantul le deține deja și care are drept scop obținerea unor copii în legătură cu care nu există obligația de nedivulgare – Admisibilitate – Obligația de motivare – Inexistență [Regulamentul nr. 1049/2001 al Parlamentului European și al Consiliului, art. 2 alin. (1) și (2) și art. 10 alin. (1), (2) și (3)] (a se vedea punctele 46-48)

4.                     Acțiune în anulare – Competența instanței Uniunii – Capăt de cerere prin care se urmărește obținerea unei somații adresate unei instituții – Inadmisibilitate (art. 263 TFUE) (a se vedea punctul 71)

5.                     Procedură jurisdicțională – Cerere de sesizare a instanței – Cerințe de formă – Prezentarea concluziilor acțiunii – Formulare clară și precisă – Lipsă – Inadmisibilitate [Regulamentul de procedură al Tribunalului, art. 44 alin. (1) lit. (d)] (a se vedea punctul 73)

Obiectul

Pe de o parte, o cerere de anulare a deciziei pretins conținute într‑o scrisoare a Comisiei din 7 decembrie 2011 (cazul COMP/39.579 – Detergenți pentru uz casnic – și cazul 09/0007 F) prin care aceasta a refuzat să dea curs unei cereri formulate de reclamante prin care se urmărea transmiterea către autoritatea pentru concurență (Franța), în cadrul cazului 09/0007 F având ca obiect sectorul francez al detergenților, a mai multor documente depuse în cazul COMP/39.579 și, pe de altă parte, o cerere prin care se solicita Tribunalului să dispună ca Comisia să autorizeze reclamantele să utilizeze documentele în cauză în procedura desfășurată în fața autorității franceze pentru concurență sau în fața instanței franceze competente în contextul unei acțiuni formulate împotriva deciziei autorității franceze pentru concurență, precum și să adopte orice altă măsură pe care o consideră adecvată

Dispozitivul

1)

Respinge acțiunea.

2)

Constată că nu este necesar să se pronunțe asupra cererilor de intervenție formulate de Unilever PLC și de Unilever NV.

3)

Henkel AG & Co. KGaA și Henkel France suportă propriile cheltuieli de judecată, precum și pe cele efectuate de Comisia Europeană.