Language of document :

Kanne 9.11.2022 – Giuffrida v. Euroopan syyttäjänvirasto

(asia T-676/22)

Oikeudenkäyntikieli: italia

Asianosaiset

Kantaja: Carmela Giuffrida (Catania, Italia) (edustaja: asianajaja S. Petillo)

Vastaaja: Euroopan syyttäjänvirasto

Vaatimukset

Kantaja vaatii unionin yleistä tuomioistuinta

kumoamaan 14.9.2022 tehdyn ja 16.9.2022 sähköpostitse tiedoksi annetun päätöksen nro 038/2022, jolla Euroopan syyttäjänvirasto (EPPO) perusteettomasti hylkäsi kantajan nimittämisen EPPO:sta annetun asetuksen1 17 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuun valtuutetun Euroopan syyttäjän tehtävään Barin toimipaikkaan

korvaamaan kantajalle menettelyn päättymisen viivästymisestä, tämän nimittämisen lainvastaisesta hylkäämisestä ja tästä kantajan maineelle aiheutuneet vahingot, joiden määrä on 445,94 euroa aineellista vahinkoa ja 50 000,00 euroa aineetonta vahinkoa eli yhteensä 50 445,94 euroa.

Oikeudelliset perusteet ja pääasialliset perustelut

Kanteensa tueksi kantaja vetoaa neljään kanneperusteeseen.

Ensimmäinen kanneperuste, joka perustuu perustelujen puutteellisuuteen ja ristiriitaisiin perusteluihin

–    Päätökseltä, jolla hylättiin kantajan nimittäminen EPPO:n valtuutetuksi Euroopan syyttäjäksi Barin toimipaikkaan, vaikuttaa puuttuvan perustelut siltä osin kuin kantaja toimi yli kahdeksan vuoden ajan kansallisella tasolla syyttäjän tehtävissä ajalla 30.9.1999–8.1.2008. Kantaja toimi koko tämän ajan kyseisissä tehtävissä ja käsitteli erityisesti unionin taloudellisia etuja vahingoittavia rikoksia

–    Kantajan ansioluettelonsa liitteeksi ja täsmennykseksi lähettämästä motivaatiokirjeestä ilmenee, että kantaja oli mainitulla ajanjaksolla mukana Catanian syyttäjänlaitoksen yhteyteen perustetussa työryhmässä, joka käsitteli 640 bis §:n mukaisia rikoksia eli yhteisön sisäisiä petoksia ja täten kaikkia niihin liittyviä rikoksia.

Toinen kanneperuste, joka perustuu erilaiseen kohteluun

–    Kantaja väittää, että häntä on kohdeltu eri tavalla kuin muita palvelukseen otettuja italialaisia kollegoita.

–    EPPO otti alle vuosi sitten italialaisille valtuutetuille Euroopan syyttäjille järjestetyn aikaisemman valintamenettelyn perusteella palvelukseen 15 tuomaria pelkästään sillä perusteella, että Consiglio Superiore della Magistratura (CSM) oli nimittänyt heidät, ilman että kenenkään mainituista tuomareista täytyi käydä haastattelussa.

Kolmas kanneperuste, joka perustuu harkintavallan väärinkäyttöön

–    Kantaja väittää, että Euroopan syyttäjien kollegio ei hyväksynyt CSM:n – elimen, joka tuntee kantajan koko urakehityksen hallussaan olevan kantajan henkilökansion johdosta ja joka nimitti kantajan juuri tämän asiantuntemuksen perusteella – tekemän nimityksen osalta tällaista päätöstä ilman, että se edes pyysi tietoja italialaisilta elimiltä, mikä merkitsee valtuutettujen Euroopan syyttäjien palvelukseen ottamista koskevasta menettelystä annetun kollegion päätöksen 013/2020 1 artiklan 2 kohdan rikkomista.

Neljäs kanneperuste, joka perustuu vaatimukseen aineellisten ja maineelle aiheutuneiden vahinkojen korvaamisesta

–    Kantajalle on aiheutunut ammatillisesti ja henkilökohtaisesti huomattavaa vahinkoa siitä, että hän on turhaan joutunut odottamaan EPPO:a koskevan menettelyn päättymistä.

–    Kantaja vetoaa vahinkoon, jota hänelle aiheutuu peruuttamattomasti myös silloin, jos unionin yleinen tuomioistuin kumoaa hylkäämistä koskevan päätöksen ja hänet otetaan EPPO:n palvelukseen. Viivästys hänen palvelukseen ottamisessaan merkitsee nimittäin tietyn ammattitaidon menetystä valtuutetun Euroopan syyttäjän tehtävässä verrattuna kollegoihin, jotka on jo otettu palvelukseen, sekä tämän seurauksena viivästystä joka kolmas vuosi toteutettavan palkankorotuksen saamisessa.

____________

1 Tiiviimmän yhteistyön toteuttamisesta Euroopan syyttäjänviraston (EPPO) perustamisessa 12.10.2017 annettu neuvoston asetus (EU) 2017/1939 (EUVL 2017, L 283, s. 1).