Language of document :

Acțiune introdusă la 1 iulie 2010 - Monty Program/Comisia

(Cauza T-292/10)

Limba de procedură: engleza

Părțile

Reclamantă: Monty Program AB (Tuusula, Finlanda) (reprezentanți: H. Anttilainen Mochnacz, avocat și C. Pouncey, Solicitor)

Pârâtă: Comisia Europeană

Concluziile reclamantei

Anularea articolului 1 din Decizia C(2010) 142 final a Comisiei din 21 ianuarie 2010 (cazul COMP/M.5529 - Oracle/Sun Microsystems), și

obligarea Comisiei Europene la plata cheltuielilor de judecată suportate de reclamantă în cadrul procesului.

Motivele și principalele argumente

Prin intermediul acțiunii formulate, reclamanta solicită conform articolului 263 TFUE anularea articolului 1 din Decizia C(2010) 142 final a Comisiei din 21 ianuarie 2010 (cazul COMP/M.5529 - Oracle/Sun Microsystems), prin care, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 139/2004 al Consiliului1, se declară compatibilă cu piața comună și cu funcționarea Acordului privind SEE dobândirea controlului exclusiv de către Oracle Corporation asupra Sun Microsystems.

În susținerea afirmațiilor sale, reclamanta invocă următoarele motive:

În primul rând, reclamanta susține că, în speță, Comisia a apreciat în mod greșit natura garanțiilor asumate de Oracle, încălcând astfel articolul 2 din Regulamentul (CE) privind concentrările economice și Comunicarea Comisiei privind măsurile corective2. În opinia reclamantei, prin clasificarea incorectă a celor 10 garanții asumate de Oracle privind comportamentul viitor drept elemente de fapt noi care permit eliminarea tuturor problemelor de concurență și adoptarea unei decizii de autorizare necondiționată, Comisia a săvârșit o eroare de drept.

În al doilea rând, reclamanta susține că prin neaplicarea Comunicării Comisiei privind măsurile corective și, în consecință, prin lipsa testării pe piață a angajamentelor, Comisia a încălcat atât norme fundamentale de procedură cât și așteptările legitime ale reclamantei întrucât a lipsit-o de posibilitatea să își exprime în mod oficial punctul de vedere asupra garanțiilor asumate de Oracle. În plus, prin clasificarea garanțiilor asumate de Oracle drept elemente de fapt noi în loc de angajamente, Comisia a abuzat de puterile sale.

În al treilea rând, Comisia a încălcat articolul 2 din Regulamentul (CE) privind concentrările economice prin aprecierea în mod incorect a efectelor angajamentelor asupra Oracle ulterior realizării concentrării și prin faptul că a procedat astfel nu a îndeplinit cerințele de probă impuse în sarcina Comisiei conform dreptului Uniunii Europene, săvârșind astfel o eroare vădită de apreciere. În consecință, Comisia a săvârșit o eroare de drept prin adoptarea unei decizii de autorizare conform articolului 2 din Regulamentul (CE) privind concentrările economice.

În sfârșit, reclamanta susține că în evaluarea sa privind constrângerea concurențială impusă ulterior concentrării asupra Oracle de alți concurenți open source, Comisia săvârșit o eroare vădită de apreciere. Comisia a apreciat în mod greșit că și dacă ulterior concentrării Oracle ar fi eliminat de pe piață MySQL (principalul produs software al bazei de date a Sun Microsystems), alți vânzători de open source database ar înlocui constrângerea concurențială exercitată de MySQL.

____________

1 - Regulamentul (CE) nr. 139/2004 al Consiliului din 20 ianuarie 2004 privind controlul concentrărilor economice între întreprinderi [Regulamentul (CE) privind concentrările economice] (JO 2004, L 24, p. 1, Ediţie specială, 08/vol. 1, p. 201).

2 - Comunicare a Comisiei privind măsurile corective admisibile în temeiul Regulamentului (CE) nr. 139/2004 al Consiliului și în temeiul Regulamentului (CE) nr. 802/2004 al Comisiei (JO 2008, C 267, p. 1).