Language of document :

Sag anlagt den 15. december 2008 - RWE og RWE Dea mod Kommissionen

(Sag T-543/08)

Processprog: tysk

Parter

Sagsøgere: RWE AG (Essen, Tyskland) og RWE Dea AG (Hamburg, Tyskland) (ved Rechtsanwälte C. Stadler og M. Röhrig)

Sagsøgt: Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber

Sagsøgernes påstande

Artikel 1 i Kommissionens beslutning annulleres, for så vidt som det deri fastslås, at sagsøgerne har tilsidesat artikel 81, stk. 1, EF og EØS-aftalens artikel 53.

Artikel 2 i Kommissionens beslutning annulleres, for så vidt som det deri fastsættes, at sagsøgerne in solidum skal betale en bøde på 37 440 000 EUR.

Subsidiært nedsættes den ovennævnte bøde.

Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber tilpligtes at betale sagens omkostninger.

Søgsmålsgrunde og væsentligste argumenter

Sagsøgerne har anlagt denne sag til prøvelse af Kommissionens beslutning K(2008) 5476 endelig udg. af 1. oktober 2008 om en procedure i henhold til artikel 81 EF og EØS-aftalens artikel 53 (sag COMP/39.181 - Lysvoks), hvori Kommissionen fastslog, at visse virksomheder, herunder sagsøgerne, havde overtrådt artikel 81, stk. 1, EF og artikel 53, stk. 1, i aftalen om Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde ved at deltage i en løbende aftale og/eller en løbende samordnet praksis på markedet for råparaffin.

Sagsøgerne har fremsat tre anbringender til støtte for deres søgsmål:

Med det første anbringende gør sagsøgerne gældende, at Kommissionen har tilsidesat artikel 81, stk. 1 EF og artikel 23, stk. 2, litra a), i forordning nr. 1/2003 1, derved at den retsstridigt anvendte virksomhedsbegrebet til ugunst for sagsøgerne. Kommissionen anså sagsøgerne for at være ansvarlige for retsstridig adfærd udvist af det tidligere selskab DEA Mineralöl AG henholdsvis - efter selskabet indgik i et paritetisk samarbejde med Shell - af Shell & DEA Oil GmbH, og af denne årsag pålagde dem en bøde uden at have godtgjort, at der foreligger en økonomisk enhed.

Subsidiært gør sagsøgerne med det andet anbringende gældende, at Kommissionen anvendte kronvidnereglerne fra 2002 urigtigt og derved tilsidesatte ligebehandlingsprincippet, idet den ikke udstrakte den begæring om kronvidnestatus, som Shell havde fremsat for den råparaffinforretning, der tidligere blev drevet af DEA Mineralöl AG, henholdsvis Shell & DEA Oil GmbH, til sagsøgerne. Kommissionen har herved handlet i strid med sin egen opfattelse, hvorefter denne råparaffinforretning netop har indgået i samme økonomiske enhed som sagsøgerne i perioden fra 3. september 1992 til den 30. juli 2002. Hvis kronvidnereglerne havde været anvendt korrekt, ville Kommissionen have været forpligtet til at frafalde ethvert bødekrav overfor sagsøgerne.

Mere subsidiært gør sagsøgerne med det det tredje anbringende gældende, at Kommissionen har tilsidesat væsentlige principper ved bødefastsættelsen, navnlig ligebehandlings- og proportionalitetsprincippet, og derved har tilsidesat artikel 23, stk. 2 og 3, i forordning nr. 1/2003. Kommissionen har anvendt bøderetningslinjerne for 2006 urigtigt, idet den har opgjort den relevante omsætning ved at støtte sig på en referenceperiode, der ikke var tilstrækkelig repræsentativ, og dermed har fastsat et grundbeløb, der ikke står i rimeligt forhold til grovheden af den retsstridige adfærd, der lægges sagsøgerne til last, og forskelsbehandler sagsøgerne i forhold til de øvrige deltagere, herunder Shell, uden saglig begrundelse herfor.

____________

1 - Rådets forordning (EF) nr. 1/2003 af 16.12.2002 om gennemførelse af konkurrencereglerne i traktatens artikel 81 og 82 (EFT 2003 L 1, s. 1).