Language of document :

Προσφυγή που ασκήθηκε στις 9 Μαΐου 2008 - Liga para a Protecção da Natureza κατά Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

(Υπόθεση T-186/08 )

    Γλώσσα διαδικασίας: η πορτογαλική

Διάδικοι

Προσφεύγουσα: Liga para a Protecção da Natureza (LPN) (Λισσαβώνα, Πορτογαλία) (εκπρόσωπος: P. Vinagre e Silva, δικηγόρος)

Καθής: Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

Αιτήματα της προσφεύγουσας

Να ακυρώσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της 28ης Φεβρουαρίου 2008 [που αναφέρεται στην από 3 Απριλίου 2008 επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη Liga para a Protecção da Natureza (στο εξής: LPN)], περί θέσεως στο αρχείο της καταγγελίας 2003/4523, περί κατασκευής Φράγματος του Baixo Sabor, καθόσον -εσφαλμένως- προϋποθέτει ότι είχαν τηρηθεί οι ουσιώδεις τύποι για την άσκηση των δικαιωμάτων συμμετοχής της καταγγέλλουσας (LPN) στην προ της ασκήσεως προσφυγής διαδικασίας για το σχέδιο "Φράγματος του Baixo Sabor", η οποία κινήθηκε με την κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγγελίας 2003/4523.

Σωρευτικώς, να ακυρώσει τη σιωπηρή απορριπτική απόφαση της Γενικής Γραμματείας της Επιτροπής επί της υποβληθείσας στις 19 Φεβρουαρίου 2008 από την LPN αιτήσεως θεραπείας, σύμφωνα με το άρθρο 8 του κανονισμού (ΕΚ)1049/2001 1.

Να καταβάλει στην LPN συμβολική αποζημίωση λόγω ματαιώσεως της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης την οποία έτρεφε ως προς την καλόπιστη συμπεριφορά της Επιτροπής και την προϋποτιθέμενη τήρηση των διαδικαστικών κανόνων.

Ζητεί περαιτέρω από το Πρωτοδικείο, σύμφωνα με τα άρθρα 64 επ. του Κανονισμού Διαδικασίας του Πρωτοδικείου, να καλέσει την Επιτροπή να προσκομίσει στο Πρωτοδικείο την προβαλλόμενη απόφαση της 28ης Φεβρουαρίου 2008 περί θέσεως στο αρχείο, η οποία όμως δεν κοινοποιήθηκε στην προσφεύγουσα ούτε καν δημοσιεύτηκε.

Να καταδικάσει την Επιτροπή στα δικαστικά έξοδα.

Λόγοι ακυρώσεως και κύρια επιχειρήματα

Απόφαση περί θέσεως στο αρχείο

Η απόφαση περί θέσεως στο αρχείο είναι ανίσχυρη, διότι στηρίζεται σε κατάφωρη παραβίαση του παρασχεθέντος από την Επιτροπή στην LPN δικαιώματος προηγουμένης υποβολής παρατηρήσεων.

Ειδικότερα, η Επιτροπή αρνήθηκε την πρόσβαση σε οποιοδήποτε έγγραφο του φακέλου, ούτως ώστε να καθιστά δυνατή την άσκηση του δικαιώματος προηγουμένης υποβολής παρατηρήσεων, χωρίς καν να διευκρινίζει σύμφωνα με ποιους "εσωτερικούς κανόνες" (που κατ' αυτήν υφίστανται) είχε παρασχεθεί το εν λόγω δικαίωμα υποβολής παρατηρήσεων.

Ας σημειωθεί, επί πλέον, ότι υπήρξε παραβίαση και βασικών αρχών, όπως της καλής πίστεως, της ευθύτητας, της διαφάνειας και της χρηστής διοικήσεως, καθόσον οι προηγουμένως υποβληθείσες παρατηρήσεις δεν μπορούσαν καν να είχαν εξετασθεί κατά την έκδοση της τελικής αποφάσεως περί θέσεως στο αρχείο (που εκθέτει τα πραγματικά περιστατικά και, επομένως, το γεγονός ότι, μεταξύ της αποστολής των παρατηρήσεων -σαράντα σελίδων, στην πορτογαλική, και με έκθεση νέων πραγματικών περιστατικών και επιχειρημάτων- στην Επιτροπή και της καθαυτό αποφάσεως περί θέσεως στο αρχείο, μεσολάβησαν λιγότερο από 24 ώρες).

Σιωπηρή απορριπτική απόφαση

Από την άλλη πλευρά, λαμβάνοντας υπόψη τους κανονισμούς 1367/2006 2 και 1049/2001, που επιβεβαιώνουν το αναμφισβήτητο δικαίωμα υπαγωγής στους "εσωτερικούς κανόνες" της Επιτροπής, που υποτίθεται ότι αποτελούν τη βάση της παροχής του δικαιώματος προηγουμένης υποβολής παρατηρήσεων, η σιωπή -πρώτα της Επιτροπής και έπειτα της Γενικής Γραμματείας, κατόπιν αιτήσεως θεραπείας- είναι ανεξήγητη και παραβιάζει ευθέως το προβλεπόμενο στους εν λόγω κανονισμούς δικαίωμα προσβάσεως στα έγγραφα και στην πληροφορία.

____________

1 - Κανονισμός (ΕΚ) 1049/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2001, για την πρόσβαση του κοινού στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής (ΕΕ 2001, L 145, σ. 43).

2 - Κανονισμός (ΕΚ) 1367/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 6ης Σεπτεμβρίου 2006, για την εφαρμογή στα όργανα και τους οργανισμούς της Κοινότητας των διατάξεων της Σύμβασης του Århus σχετικά με την πρόσβαση στις πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη λήψη αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για περιβαλλοντικά θέματα (ΕΕ 2006, L 264, σ. 13).