Language of document :

Προσφυγή του Μ. C. Rautenbach κατά του Συμβουλίου και της Επιτροπής που ασκήθηκε στις 20 Απριλίου 20011

(υπόθεση T-222/11)

Γλώσσα διαδικασίας: η αγγλική

Διάδικοι

Προσφεύγων: Muller Conrad Rautenbach (Harare, Zιμπάμπουε) (εκπρόσωποι: S.Smith et M.Lester, barristers, και W.Osmond, solicitor)

Καθών: Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αιτήματα του προσφεύγοντος

Ο προσφεύγων ζητεί από το Γενικό Δικαστήριο:

να ακυρώσει την απόφαση 2011/101/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου, της 15ης Φεβρουαρίου 2011, σχετικά με περιοριστικά μέτρα κατά της Ζιμπάμπουε (ΕΕ L 42, σ. 6), καθώς και τον κανονισμό (ΕE) 174/2011 της Επιτροπής, της 23ης Φεβρουαρίου 2011, για την τροποποίηση του κανονισμού (EΚ) 314/2004 του Συμβουλίου για ορισμένα περιοριστικά μέτρα κατά της Ζιμπάμπουε (ΕΕ L 49, σ. 23), καθόσον αφορούν τον προσφεύγοντα.

να καταδικάσει τους καθών στα δικαστικά έξοδα.

Λόγοι και κύρια επιχειρήματα

Προς στήριξη της προσφυγής του, ο προσφεύγων επικαλείται πέντε λόγους.

Πρώτος λόγος αντλούμενος από το ότι ούτε ο κανονισμός της Επιτροπής (ΕE) 174/2011 ούτε η απόφαση του Συμβουλίου 2011/101/ΚΕΠΠΑ διαθέτουν έγκυρη νομική βάση, καθόσον τα κοινοτικά όργανα υπερέβησαν τις εξουσίες τους.

Δεύτερος λόγος αντλούμενος από το ότι οι καθών δεν διαθέτουν την εξουσία επιβολής των εν λόγω περιοριστικών μέτρων στον προσφεύγοντα· επικουρικώς, από το γεγονός ότι τα περιοριστικά αυτά μέτρα τον αφορούν λόγω πρόδηλης πλάνης εκτιμήσεως, εφόσον οι καθών εσφαλμένως θεώρησαν ότι τα περιοριστικά μέτρα δικαιολογούνται ως προς αυτόν.

Τρίτος λόγος αντλούμενος από το ότι τα προσβαλλόμενα μέτρα παραβιάζουν τα δικαιώματα άμυνας και το δικαίωμα αποτελεσματικής ένδικης προστασίας.

Τέταρτος λόγος αντλούμενος από το ότι οι καθών δεν τήρησαν την υποχρέωση αιτιολογήσεως, εφόσον η προσκομισθείσα αιτιολογία δεν πληροί την υποχρέωση την οποία υπέχουν τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέμπτος λόγος αντλούμενος από το ότι τα προσβαλλόμενα μέτρα περιορίζουν αδικαιολογήτως και δυσαναλόγως τα θεμελιώδη δικαιώματα του προσφεύγοντος και, ειδικότερα, τα δικαιώματά του ιδιοκτησίας, την ελευθερία του προς το επιχειρείν και το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής.

____________