Language of document : ECLI:EU:T:2010:397

Sag T-135/08

Schniga GmbH

mod

EF-Sortsmyndigheden (CPVO)

»Sorter – ansøgning om EF-sortsbeskyttelse for æblesorten Gala Schnitzer – teknisk afprøvning – EF-Sortsmyndighedens skønsbeføjelser – indsigelser – artikel 55, stk. 4, i forordning (EF) nr. 2100/94«

Sammendrag af dom

1.      Landbrug – ensartede lovgivninger – sortsbeskyttelse – søgsmålsprocedure

(Rådets forordning nr. 2100/94, art. 73; Rettens procesreglement, art. 135, stk. 4)

2.      Landbrug – ensartede lovgivninger – sortsbeskyttelse – teknisk afprøvning

(Rådets forordning nr. 2100/94, art. 55, stk. 4)

1.      Formålet med den sag, der er indbragt for Retten, er at få efterprøvet lovligheden af afgørelser fra EF-Sortsmyndighedens Appelkammer i henhold til artikel 73 i forordning nr. 2100/94 om EF-sortsbeskyttelse, med senere ændringer. Dette skal Retten dog gøre under hensyntagen til de retlige spørgsmål, som var indbragt for Appelkammeret. Det er således ikke Rettens opgave at undersøge nye anbringender, der først fremlægges for Retten. Det ville være i strid med procesreglementets artikel 135, stk. 4, hvorefter der ikke i parternes processkrifter må foretages nogen ændring af sagsgenstanden, som den har foreligget for Appelkammeret, at undersøge disse nye anbringender.

(jf. præmis 34)

2.      Den skønsbeføjelse, som EF-Sortsmyndigheden er tildelt ved artikel 55, stk. 4, i forordning nr. 2100/94 om EF-sortsbeskyttelse, indeholder en ret for EF-Sortsmyndigheden til, såfremt den finder det nødvendigt, at præcisere de betingelser, som en vurdering af en ansøgning om EF-sortsbeskyttelse er underlagt, når den frist, som ophavsmanden til ansøgningen om beskyttelse har fået til at efterkomme en meddelelse rettet til denne, ikke er udløbet.

I denne forbindelse er det i overensstemmelse med princippet om god forvaltningsskik og nødvendigheden af at sikre, at sagerne forløber tilfredsstillende og effektivt, at EF-Sortsmyndigheden, når den vurderer, at en fastslået unøjagtighed kan afhjælpes, har mulighed for at fortsætte undersøgelsen af den hos EF-Sortsmyndigheden indgivne ansøgning og ikke i dette tilfælde er forpligtet til at afslå denne. Denne skønsbeføjelse gør det således muligt at undgå enhver unødig forlængelse af perioden mellem ansøgningsdatoen om EF-sortsbeskyttelse og beslutningen vedrørende denne ansøgning, som ville kunne medføre, at ansøgeren måtte indgive en ny ansøgning.

En sådan skønsbeføjelse gør det desuden muligt for EF-Sortsmyndigheden at sikre, dels at dens meddelelser er klare, og at ansøgeren er den eneste, der kan bebrejdes sine handlingers eventuelle manglende efterlevelse af de nævnte meddelelser, dels at ansøgerne ikke er i tvivl om deres rettigheder og pligter, således at de kan handle derefter, hvilket udgør et krav, der er uløseligt forbundet med retssikkerhedsprincippet.

(jf. præmis 63-65)