Language of document : ECLI:EU:C:2023:938

Preliminär utgåva

FÖRSLAG TILL AVGÖRANDE AV GENERALADVOKAT

JULIANE KOKOTT

föredraget den 30 november 2023(1)

Mål C-538/22

SB

mot

Agrárminiszter

(begäran om förhandsavgörande från Fővárosi Törvényszék (Överdomstolen för Budapests stad, Ungern))

”Begäran om förhandsavgörande – Jordbruk – Gemensam jordbrukspolitik – Förordning (EU) nr 1307/2013 – Art. 52 – Delegerad förordning nr 640/2014 – Artikel 53.1 – Villkor för stödberättigande för kopplade stödåtgärder – Medlemsstatens utrymme för skönsmässig bedömning – Delegerad förordning nr 640/2014 – Artikel 2.1 andra stycket punkterna 13 och 15 – Frivilligt kopplat stöd på grundval av ansökningar om djurstöd enligt stödordningar för djurstöd – Artiklarna 30 och 31 – Beräkning av stöd – Administrativa sanktioner – Genomförandeförordning (EU) nr 809/2014 – Artikel 15.3 – Ändring av stödansökan i efterhand – Förbud – Nationell lagstiftning om uppfyllande av en kalvningsnivå för uppfödning av am- och dikor – Kopplat stöd nekas i sin helhet om kalvningsnivån inte uppnås”






I.      Inledning

1.        Förevarande begäran om förhandsavgörande avser en talan som jordbrukaren SB väckt vid Fővárosi Törvényszék (Överdomstolen för Budapest, Ungern) som riktar sig mot Agrárminiszters (jordbruksministern i Ungern) vägran att bevilja ett så kallat frivilligt kopplat stöd(2) för hållning av am- och dikor. Under ansökningsåret uppfyllde SB nämligen inte den lagstadgade reproduktionskvoten – den så kallade kalvningsnivån – för det antal djur som deklarerats i ansökan.

2.        De tolkningsfrågor som hänskjutits av den nationella domstolen syftar väsentligen till att få klarhet i huruvida det är tillåtet att vägra bevilja stödet i sin helhet, eller om det endast ska sättas ned proportionerligt, det vill säga på grundval av antalet djur som uppfyller den föreskrivna kalvningsnivån.

3.        I samband med att den första frågan besvaras är det nödvändigt att skilja mellan villkoren för att bevilja stöd, där medlemsstaterna har ett visst utrymme för skönsmässig bedömning, och de möjliga rättsföljderna av överträdelser vid deras genomförande. Om villkoren för att bevilja stöd inte är uppfyllda ska något stöd inte heller beviljas. Om så är fallet i det aktuella målet vore det redan från början uteslutet att eventuellt göra en ny beräkning eller proportionerlig minskning av stödet.

II.    Tillämpliga bestämmelser

A.      Unionsrätt

1.      Förordning (EU) nr 1306/2013

4.        Artikel 63 i förordning (EU) nr 1306/2013(3) har rubriken ”Felaktiga utbetalningar och administrativa sanktioner”, och där föreskrivs följande:

”1. Om det upptäcks att en stödmottagare inte uppfyller kriterierna för att få stöd, eller inte fullgör de åtaganden eller andra förpliktelser som följer med villkoren för att få stöd eller bistånd som anges i sektorslagstiftningen inom jordbruket, ska stödet inte betalas ut eller helt eller delvis dras in och, där så är relevant, motsvarande stödrättigheter enligt artikel 21 i förordning (EU) nr 1307/2013 inte tilldelas eller dras in.

…”

2.      Förordning (EU) nr 1307/2013

5.        Kapitel 1 i förordning nr 1307/2013(4) har rubriken ”Frivilligt kopplat stöd” och innehåller bland annat artikel 52 med rubriken ”Allmänna bestämmelser”. I den artikeln föreskrivs följande:

”1. Medlemsstaterna får bevilja kopplat stöd till jordbrukare på de villkor som fastställs i detta kapitel…

6. Kopplat stöd är ett system för produktionsbegränsning som ska ta formen av ett årligt stöd grundat på fastställda arealer och avkastningar eller på ett fastställt antal djur och som ska iaktta de finansiella tak som ska fastställas av medlemsstaterna för varje åtgärd och anmälas till kommissionen.

…”

3.      Delegerad förordning (EU) nr 639/2014

6.        Artikel 53.1 i delegerad förordning nr 639/2014(5) har rubriken ”Villkor för beviljande av stöd”, och där föreskrivs följande:

”Medlemsstaterna ska fastställa kriterier för stödberättigande när det gäller kopplade stödåtgärder i överensstämmelse med regelverket i [förordning] nr 1307/2013 och villkoren i denna förordning.”

4.      Delegerad förordning (EU) nr 640/2014

7.        Skälen 28 och 31 i delegerad förordning nr 640/2014(6) har följande lydelse i tillämpliga delar:

”(28) När det gäller stödansökningar enligt stödordningarna för djurstöd och stödanspråk enligt djurrelaterade stödåtgärder, leder felaktigheter till att djuret i fråga inte blir stödberättigande. Stödet bör minskas från och med det första djuret för vilket felaktigheter konstateras, men den administrativa sanktionen bör, oberoende av minskningens storlek, bli lindrigare när felaktigheter konstateras för högst tre djur. I alla andra fall bör den administrativa sanktionens stränghet bero på andelen djur för vilka felaktigheter konstateras.

(31) Avslag och indragningar av stöd och administrativa sanktioner bör fastställas för landsbygdsutvecklingsstöd med beaktande av principerna om avskräckning och proportionalitet. Avslag och indragningar av stöd bör anpassas efter felaktighetens allvar, omfattning, varaktighet och upprepning. Avslag och indragningar av stöd samt administrativa sanktioner bör, när det gäller kriterier för stödberättigande, åtaganden och andra skyldigheter, ta hänsyn till särdragen i de olika stödåtgärderna. Vid allvarliga felaktigheter eller om stödmottagaren lämnat oriktiga uppgifter för att få stöd, bör stödet avslås och en administrativ sanktion bör tillämpas. Administrativa sanktioner bör gå så långt som till fullständig uteslutning från en eller flera stödåtgärder eller typer av insatser under en viss tid.”

8.        Artikel 2.1 i delegerad förordning nr 640/2014 innehåller bland annat följande definitioner:

”…

2. felaktighet:

a)       när det gäller kriterier för stödberättigande, åtaganden eller andra skyldigheter som rör villkoren för beviljande av stöd enligt artikel 67.2 i förordning (EU) nr 1306/2013 – varje form av bristande efterlevnad av dessa…

13.      djurbidragsordningen: frivilligt kopplat stöd enligt avdelning IV kapitel 1 i [förordning] nr 1307/2013, inom vilken det årliga stödet beviljas inom fastställda kvantitativa gränser och grundas på ett fastställt antal djur.

15.       ansökan om djurbidrag: ansökan om utbetalning av stöd, inom vilken det årliga stödet beviljas inom fastställda kvantitativa gränser och grundas på ett fastställt antal djur, inom ramen för det frivilligt kopplade stöd som föreskrivs i avdelning IV kapitel 1 i [förordning] nr 1307/2013.

16.       deklarerade djur: djur som omfattas av en ansökan om djurbidrag inom ramen för djurbidragsordningen eller ett stödanspråk avseende en djurrelaterad stödåtgärd.

18.       fastställt djur:

a)       inom en djurbidragsordning – ett djur som uppfyller alla villkor som föreskrivs i reglerna om beviljande av stöd, eller

b)       inom en djurrelaterad stödåtgärd – ett djur som identifierats genom administrativa kontroller eller kontroller på plats…”

9.        Artikel 30 i delegerad förordning nr 640/2014 har rubriken ”Beräkningsgrund”, och där föreskrivs följande i punkterna 1–3:

”1. Stöd får under inga omständigheter beviljas för ett större antal djur än vad som anges i stödansökan eller stödanspråket.

2. Djur som finns på jordbruksföretaget ska anses vara fastställda djur endast om de identifieras i stödansökan eller stödanspråket. Identifierade djur får ersättas utan att rätten till stöd går förlorad, såvida inte den behöriga myndigheten redan har informerat stödmottagaren om en felaktighet i stödansökan eller stödanspråket eller redan har meddelat stödmottagaren sin avsikt att genomföra en kontroll på plats. Om en medlemsstat inte använder sig av möjligheten att ha ett system utan ansökningar, i enlighet med de regler som kommissionen har fastställt på grundval av artikel 78 b i förordning (EU) nr 1306/2013, ska den med alla tillgängliga medel undanröja varje tvivel kring vilka djur som omfattas av stödmottagarens ansökningar eller anspråk.

3. Om det antal djur som deklarerats i stödansökan eller stödanspråket överstiger det antal som fastställts vid administrativa kontroller eller kontroller på plats, ska stödet beräknas på grundval av antalet djur som fastställts, utan att detta påverkar tillämpningen av artikel 31.”

10.      Artikel 31 i delegerad förordning nr 640/2014 har rubriken ”Administrativa sanktioner beträffande deklarerade djur enligt stödordningarna för djurstöd eller djurrelaterade stödåtgärder”, och där föreskrivs följande i punkt 1:

”Om det i fråga om en stödansökan enligt en stödordning för djurstöd, ett stödanspråk enligt en djurrelaterad stödåtgärd eller en typ av insats inom ramen för en sådan stödåtgärd konstateras en skillnad mellan antalet deklarerade djur och det antal som fastställts i enlighet med artikel 30.3, ska det totala stödbelopp som stödmottagaren är berättigad till enligt stödordningen, stödåtgärden eller typen av insats inom ramen för en sådan stödåtgärd för det berörda ansökningsåret minskas med en procentsats som ska fastställas i enlighet med punkt 3 i den här artikeln, om högst tre djur berörs av felaktigheter.”

5.      Genomförandeförordning (EU) nr 809/2014

11.      Artikel 15 i genomförandeförordning nr 809/2014(7) har rubriken ”Ändring av den samlade ansökans och stödanspråkets innehåll” och där föreskrivs följande:

”1. Efter sista dagen för inlämning av den samlade ansökan och stödanspråket får enskilda jordbruksskiften eller enskilda stödrättigheter läggas till eller ändras i den samlade ansökan eller i stödanspråket på villkor att de villkor som gäller för direktstödsystemet eller landsbygdsutvecklingsstödet iakttas.

3. Om den behöriga myndigheten redan har informerat stödmottagaren om bristande efterlevnad i den samlade ansökan eller i stödanspråket eller om den har informerat stödmottagaren om sin avsikt att genomföra en kontroll på plats eller om bristande efterlevnad uppdagas vid kontrollen, får inga ändringar i enlighet med punkt 1 tillåtas vad gäller de jordbruksskiften som berörs av den bristande efterlevnaden.

…”

12.      Artikel 21.1 i genomförandeförordning nr 809/2014 har rubriken ”Krav avseende ansökningar om djurbidrag och stödanspråk inom ramen för djurrelaterat landsbygdsutvecklingsstöd”, och där föreskrivs följande:

”En ansökan om djurbidrag enligt definitionen i artikel 2.1 andra stycket punkt 15 i delegerad förordning (EU) nr 640/2014 … ska innehålla all information som behövs för att stödberättigandet ska kunna fastställas, särskilt följande:

c)      Antalet djur av varje typ för vilka en ansökan om djurbidrag eller ett stödanspråk inom djurrelaterade landsbygdsutvecklingsåtgärder lämnas in och, när det gäller nötkreatur, djurens identitetskod.

…”

B.      Nationell rätt

13.      I artikel 4 i A termeléshez kötött közvetlen támogatások igénybevételének szabályairól szóló 9/2015. (III. 13.) FM rendelet (förordning nr 9 av den 13 mars 2015 om systemet för direkt produktionsstöd, antagen av jordbruksministern) (nedan kallad ministerförordning nr 9) föreskrivs följande:

”(2) Staten ska fatta beslut om stöd efter att ha genomfört de kontroller som föreskrivs … i [delegerad förordning] nr 640/2014 … och med beaktande av bestämmelserna om nedsättning och andra sanktioner som föreskrivs i dessa.

…”

14.      Enligt artikel 7.3 i ministerförordning nr 9 är ”[d]et lägsta antal djur som kan vara stödberättigande … ett (1).”

15.      Artikel 11.1 i ministerförordning nr 9 har följande lydelse:

”Rätt till am- och dikobidrag tillkommer den jordbrukare vars besättning som deklarerats för stöd till mer än 50 procent består av kalvar avsedda för köttproduktion och i vilken minst 30 procent av de djur som omfattas av stödansökan har kalvat under det aktuella året, varvid kalvar som har fötts av kvigor som omfattas av stödansökan under hållandeperioden ska hållas i samma besättning som sina mammor under minst en månad från sitt födelsedatum ...”

III. Bakgrund till det nationella målet, tolkningsfrågorna och förfarandet vid EU-domstolen

16.      Den 9 maj 2019 ingav SB en ansökan om kopplat stöd till uppfödning av am- och dikor för elva djur, till den myndighet i första instans som är behörig att bevilja jordbruksstöd.

17.      Den 25 juni 2020 avslog denna myndighet ansökan om utbetalning av bidraget med motiveringen att endast tre av de elva djuren hade kalvat under den aktuella perioden, vilket motsvarade en kalvningsnivå på 27 procent, som inte uppfyllde kraven i artikel 11.1 e i ministerförordning nr 9. I ett sådant fall kunde inte något av de djur som omfattades av ansökan vara stödberättigande och artikel 31 i den delegerade förordningen nr 640/2014 var inte heller tillämplig.

18.      Efter att klaganden begärt omprövning fastställde jordbruksministern det beslut som fattats av myndigheten i första instans och konstaterade att antalet stödberättigande djur i den mening som avses i artikel 7.3 i ministerförordning nr 9 var noll, eftersom en kalvningsnivå på 30 procent inte hade uppnåtts bland de djur som omfattades av stödansökan.

19.      SB väckte talan mot omprövningsbeslutet vid den hänskjutande domstolen. Till stöd för sin talan har SB gjort gällande att jordbruksministern rättsstridigt underlät att tillämpa de rättsföljder som anges i artiklarna 30 och 31 i delegerad förordning nr 640/2014, nämligen minskningar och sanktioner. Dessutom beräknade jordbruksministern inte antalet fastställda djur och antalet djur som inte uppfyller kriterierna för stödberättigande enligt artikel 2.1 andra stycket punkt 18, utan endast antalet deklarerade djur enligt artikel 2.1 andra stycket punkt 16 i delegerad förordning nr 640/2014. Artikel 30.3 i nämnda förordning föreskriver emellertid att stödet ska beräknas på grundval av antalet djur som fastställts. Slutligen har SB gjort gällande att tio av de elva am- och dikorna som avsågs i ansökan uppfyllde stödkriterierna, i synnerhet kalvningsnivån på 30 procent, vilket innebär att det endast kan komma i fråga att göra en proportionerlig minskning av stödet, men däremot inte att neka stöd helt och hållet.

20.      Den hänskjutande domstolen är osäker på om det är förenligt med delegerad förordning nr 640/2014, särskilt artiklarna 30 och 31, att vägra bevilja stödet i sin helhet och har därför ställt följande frågor till EU-domstolen:

1.      Ska artikel 30.3 i delegerad förordning nr 640/2014, jämförd med skälen 28 och 31 samt artiklarna 2.1 punkterna 16 och 18 och 31.1–31.3 i denna förordning, tolkas på så sätt att den utgör hinder för en praxis i en medlemsstat som innebär att en ansökan om utbetalning av stöd avseende uppfödning av am- och dikor ska avslås i sin helhet om det vid prövningen av ansökan enligt det av medlemsstaten fastställda avgörande kriteriet för rätt till stöd framgår att den kalvningsnivå som uppnåtts i relation till antalet deklarerade djur är lägre än vad som krävs, varvid detta gäller även i fall där den kalvningsnivå som krävs är uppnådd inom en mindre grupp bland de deklarerade djuren, eftersom det enligt nämnda praxis anses att följden av att procentandelen kalvningar är mindre än vad som krävs enligt den nationella lagstiftningen är att inget av de deklarerade djuren blir stödberättigande?

2)      Om den första frågan ska besvaras jakande: Mot bakgrund av de krav på anpassning och proportionalitet som framgår av skälen 28 och 31 i delegerad förordning nr 640/2014, jämförda med de i den första frågan angivna unionsbestämmelserna, ska antalet stödberättigande djur, i den mening som avses i artikel 2.1 andra stycket punkt 18 och artikel 30.3 i förordningen, i ett fall som det nu aktuella, där den procentandel kalvningar som uppnåtts är mindre än vad som krävs enligt den nationella lagstiftningen, fastställas

a)       genom att endast de djur som har kalvat räknas som stödberättigande djur, eller

b)       genom att de djur bland de deklarerade djuren som utgör en grupp i vilken kalvningsnivån uppnåtts enligt den nationella lagstiftningen räknas som stödberättigande djur?

3)      Ska artikel 31.3 i delegerad förordning nr 640/2014, jämförd med artiklarna 30.3, 31.1 och 31.2 i denna förordning samt det proportionalitetskrav som stadgas i skäl 31 i förordningen, tolkas på så sätt att grunden för sanktionen ska bestämmas genom fastställande av förhållandet mellan de djur som inte uppfyller kraven och de djur som uppfyller kraven, eller genom fastställande av förhållandet mellan de deklarerade djuren och de djur som uppfyller kraven, och ska den kvot detta resulterar i dessutom multipliceras med 100 för en procentuell beräkning?

21.      Under förfarandet vid EU-domstolen har, förutom SB, den ungerska regeringen och Europeiska kommissionen inkommit med skriftliga yttranden avseende dessa frågor. Domstolen har med stöd av artikel 76.2 i rättegångsreglerna beslutat att inte hålla någon muntlig förhandling.

IV.    Rättslig bedömning

A.      Föremålet för den första frågan

22.      Den första frågan avser tolkningen av de unionsrättsliga bestämmelserna om frivilligt kopplat stöd på grundval av ansökningar om djurstöd enligt stödordningarna för djurstöd,(8) vilka införlivats med nationell rätt genom ministerförordning nr 9. I detta sammanhang ska i synnerhet bestämmelserna i förordning nr 1307/2013 samt de delegerade förordningarna nr 639/2014 och 640/2014 och genomförandeförordning nr 809/2014, vilka syftar till att genomföra den förstnämnda förordningen, tillämpas.

23.      Enligt artikel 11.1 e i ministerförordning nr 9 är ett av kraven för rätt till ett kopplat stöd för hållande av am- och dikor att minst 30 procent av de djur som deklarerats och omfattas av stödansökan har kalvat under ansökningsåret. Enligt den ungerska regeringens uppgifter är syftet med kravet på en kalvningsnivå på 30 procent att skapa ett incitament för jordbrukare att på lång sikt bibehålla eller till och med öka sin djurbesättning.

24.      Jordbruksministern avslog SB:s stödansökan i sin helhet med tillämpning av nämnda bestämmelse, eftersom de elva am- och dikor som omfattades av ansökan endast uppnått en kalvningsnivå på 27 procent under ansökningsåret. SB har inte bestridit detta, utan eftersträvar genom sin talan att han ska beviljas det ansökta stödet för endast de tio am- och dikor som uppfyllde kravet på en kalvningsnivå på 30 procent. SB och den ungerska regeringen har gjort gällande att denna kvot endast utgör beräkningsgrunden för stödbeloppet, vilket innebär att stödet endast får minskas proportionerligt.

25.      Inledningsvis ska jag pröva huruvida medlemsstaterna får anta en sådan stödbestämmelse. Dessutom ska det klargöras huruvida en ansökan om kopplat stöd och det antal djur som anges i denna – i enlighet med vad SB har gjort gällande – kan ändras i efterhand (avsnitt B).

26.      Slutligen ska jag pröva huruvida de unionsrättsliga bestämmelserna om beräkning av kopplat stöd och påförande av administrativa sanktioner endast tillåter att stödet i det aktuella målet minskas, i stället för att det nekas i sin helhet – (avsnitt C).

B.      Medlemsstaternas utrymme för skönsmässig bedömning vid fastställande av villkoren för att bevilja kopplat stöd

27.      Artikel 52.9 i förordning nr 1307/2013 ger kommissionen befogenhet att anta delegerade akter i enlighet med artikel 70 i denna förordning, vilka bland annat fastställer villkoren för beviljande av kopplat stöd. I artikel 53.1 i delegerad förordning nr 639/2014, som har rubriken ”Villkor för beviljande av stöd”, föreskrivs på motsvarande sätt att medlemsstaterna ska fastställa kriterier för stödberättigande när det gäller kopplade stödåtgärder i överensstämmelse med regelverket i förordning (EU) nr 1307/2013 och villkoren i denna förordning.

28.      Jag anser att Ungern utnyttjat sitt utrymme för skönsmässig bedömning i överensstämmelse med tillämplig unionsrättslig lagstiftning genom att anta stödbestämmelsen i artikel 11.1 e i ministerförordning nr 9. De kriterier som föreskrivs för beviljande av kopplat stöd i ministerförordning nr 9 utgör nämligen ”villkor för stödberättigande” i den mening som avses i bilaga I punkt 3 g i delegerad förordning nr 639/2014,(9) vilka tillhandahållits kommissionen enligt artikel 67.1 i denna förordning.(10)

29.      Artikel 11.1 e i ministerförordning nr 9 reglerar således – vilket kommissionen också har gjort gällande – villkoren för att erhålla de kopplade stöd som avses i bestämmelsen. Enligt dessa villkor måste de am- och dikor som omfattas av ansökan, det vill säga antalet deklarerade djur i den mening som avses i artikel 2.1 andra stycket punkt 16 i delegerad förordning nr 640/2014,(11) uppnå en kalvningsnivå på 30 procent under ansökningsåret. Det är alltså fråga om ett villkor för beviljande som är strikt bundet till det antal djur i som deklarerats i ansökningen.

30.      Denna tolkning bekräftas såväl av lydelsen av artikel 52.6 i förordning nr 1307/2013, enligt vilken det årliga stöd som utbetalas i kopplat stöd bland annat är grundat på ett fastställt antal djur, som av de konkretiserande definitionerna i artikel 2.1 andra stycket punkterna 13 och 15 i delegerad förordning nr 640/2014 av en ”djurbidragsordning” och en ”ansökan om djurbidrag” som stöds på denna.(12)

31.      I överensstämmelse med detta grundar sig artikel 11.1 e i ministerförordning nr 9 – med avseende på antalet ”deklarerade djur” i den mening som avses i artikel 2.1 andra stycket punkt 16 i delegerad förordning nr 640/2014 – på ett fastställt antal djur. Det är endast detta antal som ligger till grund för bedömningen av om en kalvningsnivå på 30 % uppnåtts under ansökningsåret och stödet således ska beviljas.

32.      Argumentet att artikel 11.1 e i ministerförordning nr 9 inte innehåller några villkor för att bevilja stöd, utan endast beräkningsgrunden för det kopplade stödet, varvid denna beräkning ska ske på grundval av antalet ”fastställ[da] djur” i den mening som avses i artikel 2.1 andra stycket punkt 18 i delegerad förordning nr 640/2014, kan således inte godtas.

33.      Det är ostridigt att SB utifrån antalet djur som omfattades av ansökan om ett kopplat stöd, nämligen elva kor, inte uppfyllde dessa villkor för att bevilja stöd. Kalvningsnivån som beräknades i slutet av ansökningsåret på grundval av detta antal var nämligen endast 27 procent.

34.      SB har dock gjort gällande att han åtminstone ska beviljas stöd för tio kor, eftersom de uppnådde en kalvningsnivå på 30 procent. Denna argumentation är att likställa med en begäran om att det antal djur som ursprungligen deklarerades i stödansökan av den 9 maj 2019 ska justeras nedåt i efterhand.

35.      Som kommissionen med rätta påpekat kan en sådan justering i efterhand inte komma i fråga i det aktuella målet.

36.      Enligt artikel 15.3 jämförd med artikel 21.1 c i genomförandeförordning nr 809/2014 får inga ändringar av stödanspråket göras när det gäller de berörda jordbruksskiftena, inbegripet antalet djur, om den behöriga myndigheten redan har informerat stödmottagaren om felaktigheter i stödanspråket. Enligt artikel 2.1 andra stycket punkt 2 a i delegerad förordning nr 640/2014 anses varje form av bristande efterlevnad av kriterierna för stödberättigande som en sådan felaktighet. Den behöriga myndigheten informerade stödmottagaren om detta den 25 juni 2020, det vill säga efter utgången av ansökningsåret, när den avslog ansökan om stöd med hänvisning till att kalvningsnivån på 30 procent inte uppnåtts.

37.      De ovannämnda unionsrättsliga bestämmelserna utgör således inte hinder för det beslut att avslå stödansökan i sin helhet som antogs av jordbruksministern med stöd av artikel 11.1 e i ministerförordning nr 9 .

C.      Artiklarna 30 och 31 i delegerad förordning nr 640/2014 är inte tillämpliga

38.      Till skillnad från vad SB och den ungerska regeringen har gjort gällande och i motsats till den osäkerhet som den hänskjutande domstolens uttryckt föranleder artiklarna 30 och 31 i delegerad förordning nr 640/2014 inte någon annan slutsats. Dessa bestämmelser rör varken villkoren för att bevilja kopplat stöd, vilket innebär att de inte kan inskränka medlemsstatens utrymme för skönsmässig bedömning i detta avseende, och är inte heller tillämpliga om ett villkor för att bevilja stöd av det slag som det är fråga om här inte är uppfyllt.

1.      Artikel 30 i delegerad förordning (EU) nr 640/2014

39.      Det framgår direkt av rubriken till artikel 30 i delegerad förordning (EU) nr 640/2014 (”Beräkningsgrund”) att den inte reglerar villkoren för att bevilja ett kopplat stöd, utan endast kriterierna för att beräkna stödbeloppet. Enligt artikel 30.1 får stöd under inga omständigheter beviljas för ett större antal djur än vad som anges i stödansökan eller stödanspråket. I artikel 30.2 första meningen uppställs kraven att de djur som finns på jordbruksföretaget är fastställda djur och att de identifierats i stödansökan. Om det antal djur som deklarerats i stödansökan överstiger det antal som fastställts vid administrativa kontroller eller kontroller på plats, ska stödet beräknas på grundval av antalet djur som fastställts enligt artikel 30.3.(13)

40.      Dessa bestämmelser avser således inte det villkor för att bevilja stöd som föreskrivs i artikel 11.1 e i ministerförordning nr 9 beträffande antalet djur som deklarerats för ansökningsåret och är således inte tillämpliga.

41.      Lydelsen av artikel 30.1 i delegerad förordning nr 640/2014 förefaller visserligen inte utesluta att stödet beviljas för färre djur än vad som angetts i stödansökan eller stödanspråket.

42.      Som redogjorts för i punkterna 28–36 ovan vore det emellertid varken förenligt med villkoren för att bevilja stöd enligt stödbestämmelsen i artikel 11.1 e i ministerförordning nr 9 eller med artikel 15.3 i genomförandeförordning nr 809/2014 att i efterhand justera antalet djur som deklarerats i ansökan nedåt, i det nu aktuella fallet närmare bestämt genom att sätta ned antalet am- och dikor från elva till tio. Dessutom skulle det strida mot syftet med denna stödbestämmelse, vilket den ungerska regeringen också har framhållit. Syftet med villkoret att minst 30 procent av de am- och dikor som deklarerats i stödansökan måste kalva under ansökningsåret är att skapa ett incitament för jordbrukarna att på lång sikt upprätthålla eller till och med öka djurbesättningen (se ovan punkt 23). Det vore emellertid inte möjligt att garantera denna stimulanseffekt eller upprätthållandet av besättningar om en jordbrukare i efterhand kan justera antalet deklarerade djur i stödansökan för att uppnå den föreskrivna kalvningsnivån.

2.      Artikel 31 i delegerad förordning (EU) nr 640/2014

43.      Bestämmelserna om administrativa sanktioner i artikel 31 i delegerad förordning nr 640/2014 är inte heller tillämpliga och det är således inte möjligt att sätta ned det ansöka stödbeloppet procentuellt med stöd av dessa.

44.      I artikel 2.1 andra stycket punkt 2 a i delegerad förordning nr 640/2014 föreskrivs visserligen att varje form av bristande efterlevnad av kriterierna för att bevilja stöd utgör en felaktighet (se ovan punkt 36) som i princip kan leda till att administrativa sanktioner påförs. Det är endast för detta ändamål som det i bestämmelserna i artikel 31.1–31.3 i förordningen hänvisas till antalet fastställda djur samt felaktigheter som rör enskilda djur.(14) Det förutsätter emellertid att stödanspråket föreligger sett till grunden.

45.      Enligt artikel 11.1 e i ministerförordning nr 9 krävs dock, som tidigare nämnts, att det i stödansökan deklarerade antalet am- och dikor uppnår en kalvningsnivå på 30 procent under ansökningsåret. Detta villkor för att bevilja stöd avser – i enlighet med de villkor som regleras i artikel 52.6 i förordning nr 1307/2013 jämförd med artikel 2.1 andra stycket punkterna 13 och 15 i delegerad förordning nr 640/2014 (se ovan punkterna 30 och 31) – med andra ord besättningar och inte (enskilda) djur.

46.      En proportionerlig nedsättning av stödet enligt artikel 31 i delegerad förordning nr 640/2014 kan således inte komma i fråga. Då det är fråga om att ett villkor för att bevilja stöd inte iakttagits är det inte heller möjligt att nå en annorlunda slutsats på grundval av proportionalitetsprincipen, vilken konkretiseras genom dessa bestämmelser.(15) Det är nämligen inte tillåtet att bevilja stöd, ens delvis, om villkoren som föreskrivits för stödet inte är uppfyllda.

D.      Slutsats i denna del

47.      Det framgår av det ovan anförda att bestämmelserna i artikel 30.3 och artikel 31.1–31.3 i delegerad förordning nr 640/2014 inte utgör hinder för den i målet omtvistade beslutspraxisen.

48.      Den första frågan ska således besvaras jakande.

49.      Det saknas därför anledning att besvara den andra och tredje frågan som avser metoden för att beräkna en procentuell nedsättning enligt artikel 30.3 och artikel 31.1–31.3 i delegerad förordning nr 640/2014.

V.      Förslag till avgörande

50.      Mot denna bakgrund föreslår jag att domstolen besvarar den första tolkningsfrågan på följande sätt:

Det är förenligt med artikel 30.3 och artikel 31.1–31.3 i delegerad förordning nr 640/2014 att avslå en ansökan om utbetalning av stöd till uppfödning av am- och dikor i sin helhet av det skälet att den kalvningsnivå som föreskrivs i den nationella lagstiftningen för det antal djur som deklarerats i stödansökan inte uppnåtts, även i fall där en delmängd av djuren, vilken dock är mindre än antalet deklarerade djur, skulle uppfylla denna kalvningsnivå.


1      Originalspråk: tyska.


2      Enligt kommissionens kommentarer (https://agriculture.ec.europa.eu/common-agricultural-policy/income-support/additional-optional-schemes/voluntary-coupled-support_de) har kopplingen mellan inkomststöd och produktion av specifika produkter gradvis tagits bort i den gemensamma jordbrukspolitiken. Tanken är att undvika överproduktion av vissa produkter och se till att bönderna producerar det som efterfrågas på marknaden. Men i vissa fall kan sektorer i svårigheter behöva stöd. Systemet med frivilligt kopplat stöd ska mildra svårigheterna så att inte produktionen upphör och andra delar av leveranskedjan eller tillhörande marknader drabbas. EU-länderna kan därför fortsätta att koppla en begränsad del av inkomststödet till vissa sektorer eller produkter. Det finns dock vissa villkor och strikta begränsningar för att minska risken för snedvridning av marknaden eller konkurrensen.


3      Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 av den 17 december 2013 om finansiering, förvaltning och övervakning av den gemensamma jordbrukspolitiken och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 352/78, (EG) nr 165/94, (EG) nr 2799/98, (EG) nr 814/2000, (EG) nr 1290/2005 och (EG) nr 485/2008 (EUT L 347, 2013, s. 549, rättad genom EUT L 130, 2016, s. 9), i dess ändrade lydelse enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2017/2393 av den 13 december 2017 (EUT L 350, 2017, s. 15).


4      Europaparlamentets och rådets förordning av den 17 december 2013 om regler för direktstöd för jordbrukare inom de stödordningar som ingår i den gemensamma jordbrukspolitiken och om upphävande av rådets förordningar (EG) nr 637/2008 och rådets förordning (EG) 73/2009 (EUT L 347, 2013, s. 608).


5      Kommissionens delegerade förordning (EU) nr 639/2014 av den 11 mars 2014 om komplettering av förordning (EU) nr 1307/2013 och om ändring av bilaga X till den förordningen (EUT L 181, 2014, s. 1.), i dess ändrade lydelse enligt kommissionens delegerade förordning (EU) 2018/1784 av den 9 juli 2018 (EUT L 293, 2018, s. 1).


6      Kommissionens delegerade förordning av den 11 mars 2014 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 vad gäller det integrerade administrations- och kontrollsystemet och villkor för avslag på eller indragning av betalningar samt administrativa sanktioner som gäller för direktstöd, landsbygdsutvecklingsstöd och tvärvillkor (EUT L 181, 2014, s. 48), i dess ändrade lydelse enligt kommissionens delegerade förordning (EU) 2016/1393 av den 4 maj 2016 (EUT L 255, 2016, s. 41)


7      Kommissionens genomförandeförordning av den 17 juli 2014 om regler för tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning nr 1306/2013 vad gäller det integrerade administrations- och kontrollsystemet, landsbygdsutvecklingsåtgärder och tvärvillkor (EUT L 227, 2014, s. 69).


8      Se i synnerhet artikel 52.1 i förordning nr 1307/2013 jämförd med artikel 2.1 andra stycket punkt 13 i delegerad förordning nr 640/2014.


9      Detta begrepp är identiskt med de ”kriterier för stödberättigande” som avses i artikel 53.1 i delegerad förordning nr 639/2014.


10      Trots att det inte uttryckligen framgår av begäran om förhandsavgörande kan det antas att de ungerska myndigheterna informerat kommissionen i enlighet med bestämmelserna i artikel 67.1 i delegerad förordning nr 639/2014 om dessa ”villkor för stödberättigande”. Detta bekräftas av att kommissionen påpekade att den har befogenhet att pröva huruvida de villkor för stödberättigande som antagits är förenliga med unionsrätten, men att den inte såg någon anledning att göra det efter Ungerns underrättelse om dessa villkor.


11      Nämligen ”djur som omfattas av en ansökan om djurbidrag inom ramen för djurbidragsordningen”.


12      En sådan stödbestämmelse är ett ”frivilligt kopplat stöd enligt avdelning IV kapitel 1 i förordning nr 1307/2013, inom vilken det årliga stödet … grundas på ett fastställt antal djur.” Även ”ansökan om djurbidrag” eller ”ansökan om utbetalning av stöd” som grundas på denna bestämmelse föreskriver att ”det årliga stödet … grundas på ett fastställt antal djur” (min kursivering).


13      Min kursivering.


14      I skäl 28 i delegerad förordning nr 640/2014 hänvisas också till felaktigheter som rör ett enda eller högst tre djur.


15      Se skäl 31 första meningen i delegerad förordning nr 640/2014.