Language of document :

Meddelande i Europeiska Unionens Officiella Tidning

 

Talan mot Europeiska gemenskapernas kommission väckt den 27 oktober 2003 av Philippe Vanlangendonck

(Mål T-361/03)

Rättegångsspråk: franska

Philippe Vanlangendonck, Overijse (Belgien) har den 27 oktober 2003 väckt talan vid Europeiska gemenskapernas förstainstansrätt mot Europeiska gemenskapernas kommission. Sökanden företräds av advokaten Bernard Laurent.

Sökanden yrkar att förstainstansrätten skall

-    pröva rättsenligheten av avslaget på klagomålen R/134/03 och R/139/03 som registrerats av ADIM B.2 - Enheten för klagomål den 27 mars 2003, vilket beslutats den 17 juli 2003 av direktören ad interim för EPSO i hans egenskap av tillsättningsmyndighet och som delgivits genom rekommenderat brev avsänt den 25 juli 2003, mottaget den 28 juli 2003. Nämnda klagomål rörde underlåtenheten att ogiltigförklara eller ändra förteckningen över godkända sökande i uttagningsprov KOM/A/10/01, vilken är behäftad med uppenbara felaktigheter eller oegentligheter,

-    pröva huruvida ordföranden för uttagningskommittén i uttagningsprov KOM/A/10/01 och tillsättningsmyndigheten handlade rättsenligt då de vägrade lämna förklaringar och relevant och objektiv information,

-    förplikta svarande att utge skadestånd till sökanden med 400 000 euro (med förbehåll för ökningar eller minskningar av detta belopp under förfarandet).

Grunder och huvudargument

Sökanden har väckt talan mot administrationens beslut att avslå begäran om ogiltigförklaring eller ändring av förteckningen över godkända sökande i uttagningsprov KOM/A/10/01, vilken är behäftad med uppenbara felaktigheter eller oegentligheter, och mot administrationens beslut att inte lämna sådana upplysningar som sökanden begärt för att kunna bedöma huruvida han har diskriminerats på grund av sin nationalitet under den muntliga delen och vid poängsättningen av nämnda uttagningsprov.

Sökanden har till stöd för sin talan anfört följande:

-     Uttagningskommittén gjorde fel i såväl rättsligt som sakligt hänseende, eftersom den förde upp 156 sökande på reservlistan i stället för 150 såsom det angavs i meddelandet om uttagningsprov.

-    Rättsstatsprincipen och EG-fördraget har åsidosatts, eftersom direktören för EPSO, till skillnad från ordföranden för uttagningskommittén, har medgivit att det enligt meddelandet om uttagningsprov inte finns möjlighet att göra en skälighetsbedömning vid den muntliga delen av uttagningsprovet, trots att det följer av fast rättspraxis att uttagningskommittén är bunden av meddelandet om uttagningsprov.

-    Principen om likabehandling av sökandena har åsidosatts. Sökanden ifrågasätter därvid varför uttagningskommittén, som på ett utmärkt sätt har valt ut och bedömt de första 149 sökandenas meriter, plötsligt inte kan jämföra och välja bland sju sökande.

____________