Language of document : ECLI:EU:T:2004:246

Asia T-201/04 R

Microsoft Corp.

vastaan

Euroopan yhteisöjen komissio

Välitoimimenettely – Väliintulo

Määräyksen tiivistelmä

1.      Oikeudenkäyntimenettely – Väliintulo – Tutkittavaksi ottamisen edellytykset – Välitön ja aktuaalinen intressi

(Yhteisöjen tuomioistuimen perussäännön 40 artiklan toinen kohta ja 53 artiklan ensimmäinen kohta)

2.      Oikeudenkäyntimenettely – Väliintulo – Väliaikainen oikeussuoja – Tutkittavaksi ottamisen edellytykset – Intressi välitoimia koskevan asian ratkaisuun – Arviointi suhteessa väliintulon hakijoiden taloudelliselle tai oikeudelliselle tilanteelle aiheutuviin seurauksiin

(Yhteisöjen tuomioistuimen perussäännön 40 artiklan toinen kohta ja 53 artiklan ensimmäinen kohta)

3.      Oikeudenkäyntimenettely – Väliintulo – Väliaikainen oikeussuoja – Tutkittavaksi ottamisen edellytykset – Välitön ja aktuaalinen intressi – Arviointi ottaen huomioon välitoimimenettelyn erityispiirteet – Laaja tulkinta

(Yhteisöjen tuomioistuimen perussäännön 40 artiklan toinen kohta ja 53 artiklan ensimmäinen kohta)

4.      Oikeudenkäyntimenettely – Väliintulo – Henkilöt, joiden etua asian ratkaisu koskee – Etujärjestö, jonka tarkoituksena on puolustaa jäseniään, voidaan hyväksyä väliintulijaksi asioissa, joissa on kyse jäseniin vaikuttavista periaatteellisista kysymyksistä – Edellytykset – Laaja tulkinta

(Yhteisöjen tuomioistuimen perussäännön 40 artiklan toinen kohta ja 53 artiklan ensimmäinen kohta)

1.      Yhteisöjen tuomioistuimen perussäännön 40 artiklan toisessa kohdassa, jota tämän perussäännön 53 artiklan ensimmäisen kohdan mukaan sovelletaan asian käsittelyyn ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimessa, tarkoitetulla väliintulointressillä tarkoitetaan välitöntä ja tosiasiallista intressiä sen suhteen, että sen asianosaisen vaatimukset, jota väliintulijalla on tarkoitus tukea, hyväksytään. Tämän vuoksi ennen väliintulon hyväksymistä on tarkistettava, että kanteen kohteena oleva päätös koskee väliintulijoita suoraan ja että annettava ratkaisu koskee varmasti niiden etua.

(ks. 32 kohta)

2.      Kun väliintulohakemus esitetään välitoimimenettelyssä, on intressi riita-asian ratkaisuun ymmärrettävä intressiksi välitoimia koskevan asian ratkaisuun. Samoin kuin pääasian ratkaisu, myös välitoimia koskevan asian ratkaisu voi vahingoittaa tai suosia muiden etuja. Tästä seuraa, että väliintulon hakijoiden intressiä on välitoimimenettelyssä arvioitava suhteessa väliaikaisen toimenpiteen myöntämisestä tai epäämisestä hakijoiden taloudelliselle tai oikeudelliselle tilanteelle aiheutuviin seurauksiin.

(ks. 33 kohta)

3.      Välitöntä ja tosiasiallista intressiä välitoimia koskevan asian ratkaisuun on arvioitava ottaen huomioon välitoimimenettelyn erityispiirteet. Välitoimia koskevan menettelyn yhteydessä väliintulijan esittämä intressi otetaan tarvittaessa huomioon intressien punnitsemisessa. On jopa mahdollista, että kyseessä olevien intressien punnitseminen osoittautuu ratkaisevaksi sen jälkeen, kun välitoimista päättävä tuomari on katsonut sille esitettyä väliintulohakemusta tutkiessaan, että fumus boni juris -edellytys ja kiireellisyysedellytys on täytetty. Välitoimista päättävän tuomarin on tulkittava laajasti intressiä asian ratkaisuun, jotta esillä olevien eri intressien arvioinnissa vältettäisiin tekemästä ratkaisua etukäteen.

(ks. 34 kohta)

4.      Etujärjestöt, joiden tarkoituksena on puolustaa jäseniään, voidaan hyväksyä väliintulijoiksi asioissa, joissa on kyse niiden jäseniin vaikuttavista periaatteellisista kysymyksistä. Tarkemmin sanoen etujärjestö voidaan hyväksyä väliintulijaksi, jos se edustaa merkittävää määrää kyseisellä alalla toimivia yrityksiä, jos sen tarkoituksena on jäsentensä etujen puolustaminen, jos asiassa voi tulla esiin kyseistä alaa koskevia periaatteellisia seikkoja ja jos siis annettava tuomio tai määräys voi vaikuttaa merkittävästi järjestön jäsenten intresseihin.

Järjestöjen väliintulo-oikeuden laajalla tulkinnalla on tarkoitus pystyä paremmin pohtimaan asioiden taustaa ja samalla välttämään lukuisia yksittäisiä väliintuloja, jotka vaarantaisivat oikeudenkäynnin tehokkuuden ja moitteettoman kulun.

(ks. 37 ja 38 kohta)