Language of document :

Προσφυγή της 26ης Νοεμβρίου 2010 - Ευρωπαϊκή Δυναμική κατά Frontex

(Υπόθεση T-554/10)

Γλώσσα του δικογράφου της προσφυγής: η αγγλική

Διάδικοι

Προσφεύγουσα-ενάγουσα: Ευρωπαϊκή Δυναμική- Προηγμένα Συστήματα Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής και Τηλεματικής ΑΕ (Αθήνα, Ελλάδα) (εκπρόσωποι: N. Κορογιαννάκης και Μ. Δερμιτζάκης, δικηγόροι)

Καθού-εναγόμενο: Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα (FRONTEX)

Αιτήματα της προσφεύγουσας-ενάγουσας

Η προσφεύγουσα-ενάγουσα (στο εξής: προσφεύγουσα) ζητεί από το Γενικό Δικαστήριο:

να ακυρώσει την απόφαση του FRONTEX περί απορρίψεως της υποβληθείσας από την προσφεύγουσα προσφοράς στο πλαίσιο της ανοικτής προσκλήσεως υποβολής προσφορών Frontex/OP/98/2010 - EUROSUR Big Pilot Project (ΕΕ 2010/S 90-134098), καθώς και όλες τις συνδεόμενες με αυτή νεότερες αποφάσεις του FRONTEX, συμπεριλαμβανομένης της αποφάσεως περί αναθέσεως της επίδικης συμβάσεως στον επιλεγέντα ανάδοχο,

να ακυρώσει την απόφαση του FRONTEX περί απορρίψεως της υποβληθείσας από την προσφεύγουσα προσφοράς στο πλαίσιο των παρτίδων 1 και 6 της ανοικτής προσκλήσεως υποβολής προσφορών Frontex/OP/87/2010 - Framework Contract (ΕΕ 2010/S 66-098323), καθώς και όλες τις συνδεόμενες με αυτή νεότερες αποφάσεις του FRONTEX, συμπεριλαμβανομένης της αποφάσεως περί αναθέσεως της επίδικης συμβάσεως στον επιλεγέντα ανάδοχο,

να υποχρεώσει τον FRONTEX να καταβάλει στην προσφεύγουσα αποζημίωση ύψους 9.358.915,00 ευρώ προς αποκατάσταση των ζημιών τις οποίες αυτή υπέστη στο πλαίσιο της επίμαχης διαδικασίας προσκλήσεως για την υποβολή προσφορών,

να υποχρεώσει τον FRONTEX να καταβάλει στην προσφεύγουσα αποζημίωση ύψους 935.891,00 ευρώ για τα διαφυγόντα κέρδη και για την προσβολή την οποία αυτή υπέστη όσον αφορά τη φήμη και την αξιοπιστία της, και

να καταδικάσει τον FRONTEX στα δικαστικά έξοδα της προσφεύγουσας, καθώς και στις λοιπές δαπάνες στις οποίες υποβλήθηκε η ίδια στο πλαίσιο της ασκήσεως της υπό κρίση προσφυγής-αγωγής, ακόμη και σε περίπτωση απορρίψεώς της.

Λόγοι ακυρώσεως και κύρια επιχειρήματα

Στην υπό κρίση υπόθεση η προσφεύγουσα ζητεί την ακύρωση των αποφάσεων του καθού της 16ης Σεπτεμβρίου 2010 και της 20ής Οκτωβρίου 2010 περί απορρίψεως των προσφορών της στο πλαίσιο της προσκλήσεως για την υποβολή προσφορών Frontex/OP/98/2010 - EUROSUR Big Pilot Project (ΕΕ 2010/S 90-134098), και των παρτίδων 1 και 6 της ανοικτής προσκλήσεως για την υποβολή προσφορών Frontex/OP/87/2010 - Framework Contract (ΕΕ 2010/S 66-098323), καθώς και όλων των συνδεομένων με αυτή νεοτέρων αποφάσεων του FRONTEX, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων περί αναθέσεως των αντιστοίχων συμβάσεων στους επιλεγέντες αναδόχους. Η προσφεύγουσα αξιώνει περαιτέρω την καταβολή αποζημιώσεως για τις φερόμενες ζημίες τις οποίες υπέστη στο πλαίσιο της προκηρύξεως του διαγωνισμού.

Προς στήριξη των αιτημάτων της, η προσφεύγουσα επικαλείται τους ακόλουθους λόγους ακυρώσεως.

Πρώτον, η προσφεύγουσα ισχυρίζεται ότι το καθού παρέβη το άρθρο 100, παράγραφος 2, του δημοσιονομικού κανονισμού1, αθέτησε την υποχρέωσή της περί αιτιολογήσεως, καθό μέτρο ο FRONTEX δεν δικαιολόγησε επαρκώς ή δεν διευκρίνισε τους λόγους απορρίψεως των προσφορών της προσφεύγουσας.

Περαιτέρω, η προσφεύγουσα ισχυρίζεται ότι ο καθού υπέπεσε σε διάφορες και σοβαρές πλάνες περί την αξιολόγηση, παραβίασε την αρχή της απαγορεύσεως των διακρίσεων και δεν συνεμορφώθη προς τα περί αποκλεισμού κριτήρια, παραβιάζοντας έτσι τα άρθρα 93, παράγραφος 1, στοιχείο στ΄, και 94 του δημοσιονομικού κανονισμού.

Τέλος, η προσφεύγουσα ισχυρίζεται ότι ο καθού παραβίασε την αρχή της χρηστής διοικήσεως καθόσον δεν διέκρινε παρανόμως τα κριτήρια επιλογής από εκείνα της αναθέσεως.

____________

1 - Κανονισμός (ΕΚ, Ευρατόμ) 1605/2002 του Συμβουλίου, της 25ης Ιουνίου 2002, για τη θέσπιση του δημοσιονομικού κανονισμού που εφαρμόζεται στον γενικό προϋπολογισμό των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ 2002, L 248, σ. 1).