Language of document :

Acțiune introdusă la 17 septembrie 2010 - Magnesitas de Rubián și alții/Comisia

(Cauza T-430/10)

Limba de procedură: spaniola

Părțile

Reclamante: Magnesitas de Rubián, SA (Incio, Spania), Magnesitas Navarras, SA (Zubiri, Spania), Ellinikoi Lefkolithoi Anonimos Metalleftiki Viomichaniki Naftiliaki kai Emporiki Etaireia (Atena, Grecia) (reprezentanți: H. Brokelmann și P. Martínez-Lage Sobredo, avocați)

Pârâtă: Comisia Europeană

Concluziile reclamantelor

Cu titlu principal, anularea alineatului 3 din Documentul de referință privind cele mai bune tehnici disponibile în industriile producătoare de ciment, var și oxid de magneziu (JO C 166 din 25 iunie 2010), precum și a mențiunilor referitoare la industria oxidului de magneziu din celelalte alineate ale documentului de referință menționat;

cu titlu subsidiar, în cazul în care Tribunalul nu va anula în integralitate alineatul 3 al documentului de referință menționat, anularea în orice caz a punctului 3.5.5.4 din documentul de referință, în special a valorilor emisiilor stabilite în Tabelul 3.11 și

în orice caz, obligarea Comisiei Europene la plata cheltuielilor de judecată.

Motivele și principalele argumente

Prezenta acțiune este îndreptată împotriva unui act adoptat de Comisie în temeiul Directivei 2008/1/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 ianuarie 2008 privind prevenirea și controlul integrat al poluării1, prin care se stabilește un sistem de control al poluării și se prevede un mecanism de autorizare pentru anumite instalații industriale.

În cadrul actului menționat se prevăd drept cele mai bune tehnici disponibile (BAT) reducerile emisiilor de SOx din gazele emanate și se stabilesc anumite valori ale emisiilor de SOx care, în afară de faptul că sunt mai reduse decât în cazul oricărui alt domeniu, pot fi atinse, în opinia reclamantelor, numai prin utilizarea unor tehnici care produc efecte nocive grave asupra mediului. Pe de altă parte, de asemenea potrivit reclamantelor, valorile amintite au fost determinate în temeiul datelor furnizate de o singură întreprindere și cu încălcarea procedurii stabilite în acest scop.

În susținerea acțiunii lor, reclamantele invocă patru motive:

Necompetența Comisiei Europene

În această privință, potrivit reclamantelor, Comisia nu era competentă să includă producerea oxidului de magneziu în actul atacat.

Existența unor încălcări ale normelor fundamentale de procedură

În opinia reclamantelor, actul atacat este afectat de trei încălcări ale normelor fundamentale de procedură:

lipsa comunicării către reclamante a deschiderii procedurii de elaborare a actului atacat și participarea lor tardivă la aceasta;

lipsa din actul atacat a "split views" prezentate de reclamante și

nerespectarea termenului stabilit pentru analiza proiectului final al actului atacat.

Încălcarea articolului 1 din Directiva 2008/1/CE privind prevenirea și controlul integrat al poluării, în măsura în care actul atacat încalcă obiectivul declarat în articolul 1 din directiva menționată, care constă în protecția mediului în ansamblul său.

Încălcarea principiului general al egalității de tratament

Reclamantele consideră că actul atacat încalcă principiul egalității prin tratarea în același mod a unor întreprinderi care se află în situații diferite.

____________

1 - JO L 24, p. 8.