Language of document : ECLI:EU:T:2016:173

Sag T-561/14

Det europæiske borgerinitiativ »One of Us« m.fl.

mod

Europa-Kommissionen

»Intervention – interesse i afgørelsen af tvisten – repræsentativ sammenslutning, der har til formål at varetage medlemmernes interesser – offentliggørelse af begæringen om intervention via internettet – procedurefordrejning«

Sammendrag – Kendelse afsagt af formanden for Rettens Første Afdeling af 16. marts 2016

1.      Retslig procedure – intervention – betingelser for antagelse til realitetsbehandling – interesse i afgørelsen af tvisten – begreb – krav om en direkte og aktuel interesse

(Statutten for Domstolen, art. 40, stk. 2, og art. 53, stk. 1)

2.      Retslig procedure – intervention – berørte personer – repræsentativ sammenslutning, der har til formål at varetage medlemmernes interesser – formaliteten i sager om principielle spørgsmål, der kan have betydning for de nævnte medlemmer – betingelser – vid fortolkning

(Statutten for Domstolen, art. 40, stk. 2, og art. 53, stk. 1)

3.      Retslig procedure – behandling af sager ved Retten – parterne beskyttet mod uretmæssig brug af procesdokumenter – rækkevidde – offentliggørelse af begæringen om intervention på internettet – procedurefordrejning – hensyntagen hertil ved fordelingen af sagens omkostninger

(Rettens procesreglement, art. 135, stk. 2; instruks for justitssekretæren ved Retten, art. 5, stk. 8)

1.      Jf. afgørelsens tekst.

(jf. præmis 19 og 45)

2.      Jf. afgørelsens tekst.

(jf. præmis 24, 25 og 43)

3.      I henhold til bestemmelserne om behandling af sager ved Retten, bl.a. artikel 5, stk. 8, i instruksen for justitssekretæren, er parterne i en retslig procedure beskyttet mod uretmæssig brug af procesdokumenterne. Denne beskyttelse afspejler et generelt retsplejeprincip, hvorefter parterne har ret til at varetage deres interesser uden at være udsat for indflydelse udefra, bl.a. fra offentligheden.

Det følger heraf, at en part, som får aktindsigt i de øvrige parters procesdokumenter, kun må bruge denne ret med henblik på at føre sin egen sag og ikke med noget andet formål for øje, såsom at rejse kritik i offentligheden vedrørende de argumenter, der er gjort gældende af de andre parter i sagen. Formålet med forbuddet mod, at en part gør brug af sin adgang til andre parters procesdokumenter til andre formål end det, der er knyttet til forsvaret af dennes egen sag, er således at sikre, at det generelle retsplejeprincip overholdes og ikke at beskytte det angiveligt fortrolige indhold af de nævnte dokumenter.

Dette bidrager under hele den retslige procedure til at sikre, at parternes drøftelser og den pågældende retsinstans’ votering vedrørende den foreliggende sag kan gennemføres i ro, og til at undgå, at der kan udøves udefra kommende pres, om ikke andet så i offentlighedens opfattelse, på den judicielle virksomhed og at skade retsforhandlingernes ordnede forløb.

En handling, der strider mod det ovennævnte aspekt af det generelle retsplejeprincip udgør procedurefordrejning, der vil blive taget hensyn til ved fordelingen af sagens omkostninger.

Den beskyttelse, som ydes parterne i den retslige procedure i medfør af det ovennævnte aspekt af det generelle retsplejeprincip, skal endvidere udstrækkes til at omfatte en person, der anmoder om tilladelse til at intervenere for Retten. Den person, der anmoder om tilladelse til at intervenere, deltager nemlig i den judicielle aktivitet, og skal i egenskab heraf nyde samme beskyttelsesniveau som parterne i sagen for så vidt angår muligheden for at forsvare sine interesser uden at blive udsat for indflydelse udefra, herunder fra offentligheden.

Offentliggørelse på et websted af interventionsbegæringen, som præsenterer den, der anmoder om tilladelse til at intervenere, negativt, og som således har til formål at skabe negative følelser omkring denne i offentligheden, udgør et misbrug af processuelle beføjelser, hvilket der kan tages hensyn til i forbindelse med fordelingen af omkostninger i henhold til procesreglementets artikel 135, stk. 2.

(jf. præmis 49-53, 60 og 61)