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Subject matter of the main proceedings 

This request is made in proceedings relating to fees paid to a co-branding partner 

when issuing a co-branded credit card under a three party payment card scheme. 

The Autoriteit Consument en Markt (Authority for Consumers and Markets) 

considers that these fees exceed the maximum threshold set for interchange fees in 

Regulation 2015/751. 

Subject matter and legal basis of the request 

In the context of the present request for a preliminary ruling under Article 267 

TFEU, the referring court questions the consequences of treating a three party 

payment card scheme with a co-branding partner as equivalent to a four party 

EN 



SUMMARY OF THE REQUEST FOR A PRELIMINARY RULING – CASE C-549/23 

 

2  

payment card scheme under Regulation 2015/751. That court has doubts as to the 

interpretation of Articles 4 and 5 of Regulation 2015/751, which contain the terms 

‘net compensation’ and ‘interchange fee’. These terms assume payments to an 

issuer, whereas there is no issuer in a three party payment card scheme. 

Questions referred for a preliminary ruling 

1. Is Article 2(11) of Regulation (EU) 2015/751 of the European Parliament 

and of the Council of 29 April 2015 on interchange fees for card-based payment 

transactions (‘the Regulation’) to be interpreted, for the purposes of the 

application of the substantive provisions of that regulation, as meaning that the 

total net amount of payments, rebates or incentives received by a co-branding 

partner of a three party payment card scheme in relation to card-based payment 

transactions or related activities is to be regarded as net compensation, even if that 

co-branding partner is not itself an issuer? 

2. Is Article 4 of the Regulation, read in conjunction with the second sentence 

of Article 2(10), to be interpreted as meaning that net compensation falls directly 

within the scope of Article 4? 

3. Is Article 5 of the Regulation to be interpreted as also covering 

remuneration, including net compensation, received by a co-branding partner from 

the payment card scheme, if the co-branding partner is not an issuer? 

4a. Is Article 5 of the Regulation to be interpreted as meaning that 

remuneration, including net compensation, received by a co-branding partner in 

relation to payment transactions or related activities has an equivalent object to the 

interchange fee if that remuneration has the intention of expanding the business of 

the payment card scheme? 

4b. Is Article 5 of the Regulation to be interpreted as meaning that 

remuneration, including net compensation, received by a co-branding partner in 

relation to payment transactions or related activities has an equivalent effect to the 

interchange fee if that remuneration has the effect of expanding the business of the 

payment card scheme? 

4c. If the answer to those questions is in the negative, the question then arises as 

to which criteria and/or factors should be used to assess whether remuneration, 

including net compensation, received by a co-branding partner in relation to 

payment transactions or related activities has an equivalent object or effect to the 

interchange fee? 

5. Is Article 5 of the Regulation to be interpreted as meaning that remuneration 

must already be regarded, for the purposes of the application of Article 4 of the 

Regulation, as forming part of the interchange fee if the remuneration has an 

equivalent object to the interchange fee? 
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6. Is Article 2(11) of the Regulation to be interpreted as meaning that a 

merchant service charge paid by a co-branding partner to a three party payment 

card scheme may be deducted from the payments, rebates or incentives received 

by the co-branding partner from the payment card scheme in relation to card-

based payment transactions or related activities? 

7a. Is Article 2(11) of the Regulation to be interpreted as meaning that not only 

monetary compensation from the co-branding partner but also the costs or 

economic consideration for a service supplied by a co-branding partner may be 

deducted from the total amount received by the co-branding partner from the 

payment card scheme? 

7b. If the answer to that question is in the affirmative, what criteria should be 

used to determine that value? 

Provisions of European Union law relied on 

Regulation (EU) 2015/751 of the European Parliament and of the Council of 

29 April 2015 on interchange fees for card-based payment transactions, Articles 2, 

4 and 5 

Succinct presentation of the facts and procedure in the main proceedings 

1 American Express Europe and American Express Carte France (together, ‘Amex’) 

operate a three party payment card scheme within the meaning of Article 2(18) of 

Regulation 2015/751. Visa and MasterCard operate a four party payment card 

scheme within the meaning of Article 2(17) of Regulation 2015/751. 

2 In the case of a four party payment card scheme, payment transactions are made 

through the intermediation of an issuer (on the cardholder’s side) and an acquirer 

(on the payee’s side). As part of this, the acquirer pays the issuer a fee for 

settlement of the transaction, which is known as the interchange fee. The net 

compensation, as defined in Article 2(11) of Regulation 2015/751, is part of the 

interchange fee. 

3 In the case of a three party payment card scheme, the scheme issues the payment 

card and settles the payments made with the card itself, which means that there is 

no (visible) interchange fee in such a scheme. Regulation 2015/751 sets the 

maximum amount of interchange fees and, in principle, cannot therefore apply to 

three party payment card schemes. However, Article 1(5) of Regulation 2015/751 

declares that regulation applicable to a three party payment card scheme if it 

issues a card with a co-branding partner. 

4 In 2010, Amex entered into a partnership with Koninklijke Luchtvaart 

Maatschappij (‘KLM’) as a co-branding partner to issue co-branded credit cards to 
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consumers. In addition to a ‘signing bonus’, Amex paid KLM a number of other 

fees for this. 

5 As part of that partnership, customers are given access to KLM’s loyalty 

programme, allowing them to save ‘Miles’, inter alia by travelling with KLM. 

Those ‘Miles’ can then be exchanged for flights or other KLM services. In 

addition, KLM and Amex agreed that Amex cardholders could save Miles directly 

under the loyalty programme. To that end, Amex buys Miles from KLM and 

awards them to its cardholders based on credit card usage. 

6 In 2018, KLM launched a tender procedure for a new co-branding partnership, 

again choosing Amex as its cooperation partner from among several payment card 

schemes, including Visa and MasterCard. Under that new partnership, Amex 

again paid a ‘signing bonus’ to KLM, as well as a number of other fees. 

7 In May 2017, the Authority for Consumers and Markets opened an investigation 

into the partnership between Amex and KLM. On 6 March 2019, the Authority for 

Consumers and Markets imposed an order for periodic penalty payments, 

requiring Amex to pay KLM, in the context of its existing and future co-branding 

partnership, a per transaction fee of no more than 0.3% of the value of the 

transaction as defined in Article 4, read in conjunction with Article 5 of 

Regulation 2015/751. 

8 Amex and KLM lodged a complaint against that decision of 6 March 2019 with 

the Authority for Consumers and Markets. They maintain that they comply with 

the rule of 0.3% in the context of their partnership, in particular because Amex 

deducts the value of the Miles it purchases from the fees it pays. 

9 By decision of 22 January 2020, the Authority for Consumers and Markets 

declared the complaints lodged by Amex and KLM to be unfounded and then, by 

decision of 21 December 2020, levied periodic penalty payments. 

10 KLM and Amex brought an action against the decision of 21 December 2020 

before the rechtbank Rotterdam (District Court, Rotterdam). That court declared 

the actions brought by Amex and KLM to be well founded, annulled the decisions 

of the Authority for Consumers and Markets of 22 January 2020 and 21 December 

2020 and ordered the Authority for Consumers and Markets to adopt a new 

decision. The District Court, Rotterdam held that the Authority for Consumers and 

Markets had not given sufficient reasons for its position that all fees paid by Amex 

to KLM constituted an implicit interchange fee, by failing to show that those fees 

had an equivalent object or effect to the interchange fee. Accordingly, the District 

Court, Rotterdam is not in a position to find that Amex has infringed Article 4 of 

Regulation 2015/751, read in conjunction with Article 5 thereof. 

11 Both the Authority for Consumers and Markets, and KLM and Amex brought an 

appeal before the referring court. Visa and MasterCard also lodged an appeal as 

interested parties in the proceedings at first instance. 
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The essential arguments of the parties in the main proceedings 

Interpretation of Article 4 of Regulation 2015/751 

12 Amex submits that, just as there are fees within a four party payment card scheme 

that are not governed by Regulation 2015/751, there are also fees within a three 

party payment card scheme that are not governed by that regulation. Both the 

wording and the objective of Regulation 2015/751 cover only the fees received by 

the card issuer, which are absent in a three party payment card scheme. 

13 The Authority for Consumers and Markets submits that the fees received by KLM 

from Amex must be classified as net compensation within the meaning of 

Article 2(11) of Regulation 2015/751 and, therefore, are part of the interchange 

fee. According to the Authority for Consumers and Markets, classification of 

payments as interchange fees and, more specifically, as net compensation does not 

require that these payments are received by an issuer, which does not exist in a 

three party payment card scheme with a co-branding partner. The maximum 

amount of that interchange fee is governed by Article 4 of Regulation 2015/751 

and, therefore, the net compensation at issue is directly covered by that provision. 

In this view, it is supported by MasterCard. 

Interpretation of Article 5 of Regulation 2015/75 

14 According to Amex, the wording of Article 5 of Regulation 2015/751 precludes 

fees paid to a co-branding partner, which is not an issuer, from being regarded as 

interchange fees. There is therefore no need to ascertain whether the fees have an 

equivalent object or effect to the interchange fee. 

15 By contrast, the Authority for Consumers and Markets, MasterCard and Visa 

maintain that, in adopting Regulation 2015/751, the EU legislature considered that 

fees paid to a co-branding partner in a three party payment card scheme could lead 

to a market failure comparable to that of the interchange fee in a four party 

scheme. 

16 The Authority for Consumers and Markets believes that what matters here is the 

effect of the remuneration in the relationship between the payment card scheme 

and the co-branding partner. Fees have an equivalent effect if they can convince a 

third party to cooperate with a payment card scheme, regardless of whether that 

effect is intended. 

Interpretation of the term ‘net compensation’ 

17 Amex and KLM submit that, for the purposes of calculating the net compensation, 

the merchant service charge paid by KLM to Amex for acquiring credit card 

transactions should be deducted from the fees paid by Amex to KLM. The Miles 

acquired by Amex are also eligible for this, which means that the 0.3% rule laid 

down in Article 4 of Regulation 2015/751 is not exceeded. 
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18 The Authority for Consumers and Markets argues that the merchant service 

charge paid by KLM to Amex for accepting credit card transactions cannot be 

deducted, as that payment is made in the context of a legal relationship that does 

not involve the joint issuance of a payment card. As regards the Miles, it considers 

that their value is set too high, as not all Miles are redeemed at 100% and this may 

lead to the circumvention of the maximum interchange fee. 

Succinct presentation of the reasoning in the request for a preliminary ruling 

19 The provision regarding the equivalence of a three party payment card scheme 

with a co-branding partner to a four party payment card scheme was added to 

Regulation 2015/751 at an advanced stage of the legislative process, which means 

that the wording of that regulation is tailored to four party payment card schemes 

with a distinguishable issuer. In its judgment of 7 February 2018 (American 

Express, C-304/16, EU:C:2018:66), the Court of Justice held that, for the purposes 

of the application of Article 1(5) of Regulation 2015/751, the classification of a 

three party payment card scheme as a four party payment card scheme is not 

conditional on a co-branding partner of a three party payment card scheme acting 

as an issuer within the meaning of Article 2(2) of that regulation. 

20 Unlike the court of first instance, the referring court considers that, in view of the 

effects of that equivalence, the interpretation of Articles 4 and 5 of Regulation 

2015/751 is not sufficiently clear to leave no scope for any reasonable doubt. 

Therefore, in order to assess whether the fees paid by Amex to KLM, its co-

branding partner, when issuing a co-branded credit card infringe Regulation 

2015/751, the referring court seeks clarification on several points. 

Interpretation of Article 4 of Regulation 2015/751 

Question 1 

21 According to the referring court, it is not clear whether the payments received by 

KLM from Amex constitute net compensation within the meaning of 

Article 2(11), since the definition of that term requires payments to be received by 

an issuer, which is absent from a three party payment card scheme. 

22 The Court of Justice has already ruled, in paragraphs 70 and 71 of Case C-304/16, 

that it is not inconceivable that some type of consideration or benefit might be 

identified as constituting an implicit interchange fee, even though the co-branding 

partner does not act an issuer. Given that, under Article 2(10) of Regulation 

2015/751, the net compensation is part of the interchange fee, the court asks 

whether it is also not necessary for the payments to be received by the issuer in the 

case of net compensation. 
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Question 2 

23 If the answer to the first question is in the affirmative, the referring court asks 

whether the net compensation, as part of the interchange fee, falls directly within 

the interchange fee cap provided for in Article 4 of Regulation 2015/751. In such 

a situation, there would be no need to ascertain whether that net compensation had 

an equivalent object or effect to the interchange fee, as required by Article 5 of 

Regulation 2015/751. 

Interpretation of Article 5 of Regulation 2015/751 

Question 3 

24 Article 5 of Regulation 2015/751 establishes a prohibition of circumvention of the 

fees paid to an issuer. The referring court again questions whether, for three party 

payment card schemes, it may be considered, in the light of paragraphs 70 and 71 

of Case C-304/16, that it is not necessary for the recipient of the fees to be an 

issuer in order for the prohibition of circumvention to apply. 

Question 4(a), (b) and (c) 

25 If the answer to the third question is in the affirmative, it is not clear to the 

referring court from the wording of Regulation 2015/751 when fees paid to a co-

branding partner in a three party payment card scheme have an equivalent ‘object 

or effect’ to the interchange fee as required by Article 5 of Regulation 2015/751. 

26 The referring court infers from the preparatory work relating to Regulation 

2015/751 and from the Opinion of the Advocate General of 6 July 2017 in Case 

C-304/16 (EU:C:2017:524, inter alia, points 95 to 96, point 132 and footnote 44) 

that the effect or object of remuneration in such a three party payment card 

scheme could be equivalent to the interchange fee if that remuneration has the 

effect of expanding the business of the payment card scheme. 

Question 5 

27 Further, the referring court asks whether, in the light of the wording ‘equivalent 

object or effect of the interchange fee’ [emphasis added] in Article 5 of 

Regulation 2015/751, it is sufficient for the purposes of the application of 

Article 4 of that regulation that remuneration has an object that is equivalent to an 

interchange fee. According to the referring court, even in the light of the objective 

of Regulation 2015/751 of alleviating the impact on consumers of the costs 

associated with card-based transactions, it can be considered that it is mainly the 

effect of remuneration that matters in terms of such remuneration forming part of 

the interchange fee for the purposes of the application of Article 4 of Regulation 

2015/751. 
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28 Interpretation of the term ‘net compensation’ 

Question 6 

29 The referring court is also uncertain, in the context of a three party payment card 

scheme, as to the method of calculating the total net amount, a term which appears 

in the definition of ‘net compensation’ in Article 2(11) of Regulation 2015/751. 

30 It notes that recital 31 of Regulation 2015/751 links net compensation to the 

prohibition of circumvention in Article 5 of that regulation. Recital 31 states, inter 

alia, that, when calculating the net compensation, for the purpose of checking 

whether circumvention is taking place, the total amount of ‘payments or 

incentives’ received by an issuer should be reduced by the ‘fees’ paid by the issuer 

to the payment card scheme. There are therefore two flows of fees. First, the 

‘payments or incentives’ paid by the payment card scheme to the issuer and, 

second, the ‘fees’ paid by the issuer or co-branding partner to the payment card 

scheme. 

31 The referring court is uncertain, in the context of the three party payment card 

scheme at issue, without an identifiable issuer, whether the merchant service 

charge paid by KLM to Amex for the acquisition of credit card transactions falls 

within that second flow of fees and may therefore be deducted from the fees paid 

by Amex to KLM when calculating the interchange fee. 

Question 7(a) and (b) 

32 Finally, the referring court notes that the wording of the definition of ‘net 

compensation’ and recital 31 do not limit the fees to be taken into account to 

monetary compensation only. The referring court therefore considers that the 

Miles purchased by Amex from KLM could be deducted from the total amount of 

the fees it pays to KLM that are relevant to the calculation of the net 

compensation. The referring court also raises the question of how to determine the 

value of such non-monetary compensation in order to prevent circumvention of 

the interchange fee cap provided for in Article 4 of Regulation 2015/751. 


