
De mai mulți ani, Curtea s‑a angajat într‑o politică de mediu puternică, ce vizează cele mai exigente norme în materie de dezvoltare durabilă și de respectare a resurselor naturale. Acest angajament se manifestă din 2016 prin înregistrarea EMAS (Eco‑Management and Audit Scheme). Această certificare reglementată de Uniunea Europeană se acordă organizațiilor care respectă standarde stricte legate de politicile lor de mediu, de eforturile lor în materie de protecție a mediului și de metodele lor de lucru durabile.
În 2023, Curtea a obținut rezultate foarte bune în ceea ce privește toți indicatorii săi de mediu, iar acesta este de acum înainte un an care poate fi considerat noua bază de referință pentru performanța de mediu, după criza sanitară din anii 2020-2022.
Indicatorii de mediu pentru apă, deșeuri, hârtie, încălzire și electricitate corespund celor din anul 2023. Schimbările sunt măsurate în raport cu 2015, anul de referință pentru sistemul EMAS.
Mai precis, în ceea ce privește consumul de energie, măsurile de economisire legate de războiul din Ucraina fiind prelungite, Curtea a înregistrat din nou o reducere semnificativă a consumului său de energie electrică și de încălzire. În plus, Curtea și-a atins obiectivele ambițioase în materie de consum de hârtie. În 2023, utilizarea hârtiei de birou (cu excepția publicațiilor externalizate) a scăzut cu 55,2 % în comparație cu nivelul de dinainte de criza din 2019, o tendință persistentă datorită schimbărilor obiceiurilor și continuării digitalizării proceselor și a documentelor.
În pofida reluării tuturor activităților Curții, inclusiv a vizitelor persoanelor din exterior, se observă o tendință de stabilizare a emisiilor de CO2, datorită proiectelor diversificate, dar și datorită conștientizării și implicării active a personalului în privința politicii EMAS.
Echivalentul normă întreagă (ENI) este unitatea de măsură pentru activitatea profesională independent de disparitățile în ceea ce privește numărul de ore de muncă pe săptămână ale fiecărui agent, având în vedere diferite formule de muncă.

- Îmbunătățirea sortării deșeurilor și reducerea plasticului de unică folosință
- Participarea la sistemul de partajare a bicicletelor Vel’oH și susținerea deplasărilor cu bicicleta și cu trenul pentru lucrătorii frontalieri. Instalarea de stații de încărcare a vehiculelor electrice
- Îmbunătățirea infrastructurii de încălzire, ventilație, climatizare și iluminat
- Reducerea deșeurilor „Birouri și restaurante” - 43,2 % kg/ENI
- Reducerea consumului de apă - 20 % m3/ENI
- page-s4.region-1.infographic-14.list-item-6
- Reducerea consumului de energie electrică - 28,7 % kWh/ENI
- Reducerea consumului de energie pentru încălzire - 33,5 % kWh/ENI
- 3466 m2 de celule fotovoltaice pentru o producție de 380758 kWh: echivalentă cu nevoile anuale a 69 de familii
- Reducerea emisiilor de carbon - 30,2 % kg CO2/ENI