Το Δικαστήριο ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια μια φιλόδοξη περιβαλλοντική πολιτική, στοχεύοντας στις υψηλότερες προδιαγραφές όσον αφορά την αειφόρο ανάπτυξη και τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων.

Όπως κάθε χρόνο, το θεσμικό όργανο έλαβε υπόψη την εξέλιξη των πλέον πρόσφατων διαθέσιμων δεικτών, δηλαδή εκείνων του έτους 2020.

Η διαχείριση του κτιριακού συγκροτήματος του θεσμικού οργάνου και η καθημερινή διαχείριση των πόρων και των μέσων που τίθενται στη διάθεσή του διέπονται από συνεχή μέριμνα για τον σεβασμό του περιβάλλοντος, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το θεσμικό όργανο είναι καταχωρημένο στο σύστημα EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) από το 2016. Η καταχώριση στο EMAS, η οποία προβλέπεται από ευρωπαϊκό κανονισμό και παρέχεται στις οργανώσεις που πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις συναρτώμενες με την περιβαλλοντική τους πολιτική και με τις ενέργειές τους υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης, συνιστά σημαντική αναγνώριση των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων του Δικαστηρίου και των υψηλών περιβαλλοντικών του επιδόσεων.

Στην ετήσια Περιβαλλοντική Δήλωσή του, το Δικαστήριο προβαίνει σε λεπτομερή απολογισμό των περιβαλλοντικών του επιδόσεων και των υφιστάμενων και μελλοντικών οικολογικών σχεδίων εντός του θεσμικού οργάνου. Για παράδειγμα, το Δικαστήριο έχει αναπτύξει μια διαδικτυακή ενότητα κατάρτισης με την οποία απευθύνεται σε όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με τις περιβαλλοντικές πτυχές της καθημερινής τους εργασίας, ενθαρρύνοντας την υιοθέτηση ορθών συνηθειών όσον αφορά την πληροφορική και τον αυτοματισμό των γραφείων, τη διαχείριση της ενέργειας, του ύδατος και την επεξεργασία των αποβλήτων, καθώς και τις μετακινήσεις τους.

Μεταξύ των πρόσφατων συγκεκριμένων δράσεων, το Δικαστήριο εγκατέλειψε πλήρως την προσφορά πλαστικών μπουκαλιών μίας χρήσης στις αίθουσες δικαστηρίων, στις αίθουσες διασκέψεων και στις συνεδριάσεις από τον Νοέμβριο του 2020.

Η εφαρμογή «e-Curia», της οποίας γίνεται γενικευμένη χρήση για την ανταλλαγή διαδικαστικών εγγράφων μεταξύ των εκπροσώπων των διαδίκων και των δικαιοδοτικών οργάνων της Ένωσης, έχει επίσης θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Για παράδειγμα, εάν όλες οι σελίδες των διαδικαστικών εγγράφων που διαβιβάστηκαν στο Δικαστήριο και το Γενικό Δικαστήριο μέσω της εφαρμογής e-Curia το 2021 (περισσότερες από 1 εκατομμύριο σελίδες) είχαν κατατεθεί σε έντυπη μορφή με τα σύνολα αντιγράφων τους, αυτό θα είχε προκαλέσει την παραγωγή εγγράφων που αντιστοιχούν σε αρκετούς τόνους χαρτιού, τα οποία επιπλέον θα έπρεπε να αποσταλούν ταχυδρομικά ή να παραδοθούν ιδιοχείρως στο Λουξεμβούργο.

  • Δοκιμαστική φάση συλλογής χρησιμοποιημένων ειδών γραφείου προς ανακύκλωση
  • Συμμετοχή στο σύστημα ποδηλάτων αυτοεξυπηρέτησης Veloh’ προς όφελος των μετακινήσεων με ποδήλατο
  • Μείωση της κατανάλωσης νερού -37,5 % m3/ΙΠΑ το 2020
  • Μείωση των απορριμμάτων από τα γραφεία και την εστίαση -67,3 % kg/ΙΠΑ το 2020
  • Περαιτέρω αντικατάσταση των λαμπτήρωνυπέρ της χρήσης της τεχνολογίας LED
  • Μείωση της κατανάλωσης χαρτιού -63,7 % kg/ΙΠΑ το 2020
  • Μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας -20,8 % kWh/ΙΠΑ το 2020
  • 2 958 m² φωτοβολταϊκών κυττάρων για παραγωγή 381 586 kWh το 2020, ισοδύναμου με τις ετήσιες ανάγκες 65 οικογενειών
  • Μείωση εκπομπών CO2

Το ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης (ΙΠΑ) είναι μονάδα βάσει της οποίας μετράται η επαγγελματική δραστηριότητα ανεξαρτήτως των διαφορών όσον αφορά τον αριθμό των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας κάθε υπαλλήλου λόγω διαφορετικών τύπων εργασίας.

Οι περιβαλλοντικοί δείκτες για το νερό, τα απορρίμματα, το χαρτί και την ηλεκτρική ενέργεια είναι περίπου ίδιοι με εκείνους του 2020. Οι διακυμάνσεις προσδιορίζονται ποσοτικά με βάση το 2015 ως έτος αναφοράς.

Οι μεγάλες μειώσεις των αποβλήτων και της κατανάλωσης πόρων εξηγούνται από τον εξαιρετικό χαρακτήρα του έτους 2020 λόγω της υγειονομικής κρίσης.