Het Hof voert al enkele jaren een ambitieus milieubeleid. Daarmee wil het voldoen aan de strengste normen op het gebied van duurzame ontwikkeling en milieubescherming.

Elk jaar doet de instelling verslag van de meest recente indicatoren waarover zij beschikt, in dit geval die van 2020.

Bij de vastgoedprojecten van de instelling en het dagelijks beheer van de middelen en instrumenten die zij tot haar beschikking heeft, is milieuzorg een constant aandachtspunt. De EMAS-registratie (Eco-Management and Audit Scheme) die de instelling in 2016 heeft verkregen, is hiervan het bewijs. De EMAS-registratie is ingevoerd bij een Europese verordening en wordt verleend aan organisaties waarvan het milieubeleid en de inspanningen op het gebied van milieubescherming en duurzame ontwikkeling aan zeer strenge voorwaarden voldoen. Deze registratie is een belangrijke erkenning voor het ecologisch engagement van het Hof en voor de aanzienlijke milieuprestaties die het heeft geleverd.

In zijn jaarlijkse Milieuverklaring maakt het Hof een gedetailleerde balans op van de milieuprestaties en de lopende en toekomstige ecologische projecten binnen de instelling. Zo heeft het Hof een e-learningmodule ontwikkeld om nieuwe personeelsleden te informeren over de milieuaspecten van hun dagelijkse werk. Deze module doet suggesties voor goede gewoonten op het gebied van computer- en kantoortechnologie, energie- en watergebruik, afvalverwerking en woon-werkverkeer.

Een van de recente maatregelen van het Hof is dat het sinds november 2020 geen plastic wegwerpflesjes meer aanbiedt in zittings- en vergaderzalen.

Ook de applicatie „e-Curia” voor de uitwisseling van gerechtelijke documenten tussen de vertegenwoordigers van partijen en de rechterlijke instanties van de Unie heeft een positieve milieu-impact. Indien bijvoorbeeld alle processtukken met bijlagen die in 2021 via e-Curia zijn ingediend (meer dan 1 000 000 blz.) op papier waren aangeleverd bij het Hof en het Gerecht, zou dat meerdere tonnen aan papieren documenten hebben opgeleverd, die bovendien fysiek hadden moeten worden vervoerd naar Luxemburg.

  • Proefproject voor het inzamelen van gebruikte kantoorbenodigdheden met het oog op recycling
  • Deelname aan het gratis- fietsenplan Veloh’ en stimuleren van vervoer per fiets
  • Vermindering van waterverbruik -37,5 % m3/FTE in 2021
  • Afvalvermindering (kantoren en catering) -67,3 % kg/VTE
  • Voortzetting van het vervangen van gloeilampen door ledlampen
  • Vermindering van papiergebruik -63,7 % kg/FTE in 2021
  • Vermindering van elektriciteitsverbruik -20,8 % kWh/VTE in 2021
  • 2 958 m² Zonnepanelen met een productie van Dit komt overeen met het jaarlijkse verbruik van 65 gezinnen
  • Vermindering van koolstofemissies

De voltijdequivalent (VTE) is een rekeneenheid waarmee de beroepsactiviteit kan worden gemeten, onafhankelijk van de verschillen in het aantal arbeidsuren per week van elk personeelslid als gevolg van verschillende arbeidsregelingen.

De milieu-indicatoren voor water, afval, papier en elektriciteit komen overeen met die van 2020. De verschillen worden berekend ten opzichte van het referentiejaar 2015.

Het feit dat in 2020 veel minder afval is geproduceerd en veel minder grondstoffen zijn gebruikt is toe te rekenen aan de uitzonderlijke situatie die verband hield met de gezondheidscrisis.