Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθεί εδώ και πολλά χρόνια μια φιλόδοξη περιβαλλοντική πολιτική, στοχεύοντας στις υψηλότερες προδιαγραφές όσον αφορά την αειφόρο ανάπτυξη και τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων.

Όπως κάθε χρόνο, το θεσμικό όργανο έλαβε υπόψη την εξέλιξη των πλέον πρόσφατων διαθέσιμων δεικτών, δηλαδή εκείνων του έτους 2019. Το 2020 ήταν ιδιάζουσα χρονιά, λόγω των συνεπειών της γενικευμένης κατ’ οίκον εργασίας στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του θεσμικού οργάνου. Η κατάσταση αυτή θα αναλυθεί στο πλαίσιο της Ανασκόπησης του έτους 2021.

Η εκτέλεση των κατασκευαστικών έργων του θεσμικού οργάνου καθώς και η καθημερινή διαχείριση των διαθέσιμων μέσων και εργαλείων έχουν ως βασική παράμετρο τον σεβασμό του περιβάλλοντος, όπως αποδεικνύεται και από την καταχώριση στο σύστημα EMAS (Eco-Management and Audit Scheme) το 2016.

Η καταχώριση στο EMAS, η οποία προβλέπεται από ευρωπαϊκό κανονισμό και χορηγείται στους οργανισμούς που πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις συναρτώμενες με την περιβαλλοντική τους πολιτική και με τις ενέργειές τους υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης, συνιστά σημαντική αναγνώριση των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων του Δικαστηρίου και των υψηλών περιβαλλοντικών του επιδόσεων.

Στην ετήσια Περιβαλλοντική Δήλωσή του, το Δικαστήριο προβαίνει σε λεπτομερή απολογισμό των περιβαλλοντικών του επιδόσεων και των υφιστάμενων και μελλοντικών οικολογικών έργων εντός του θεσμικού οργάνου.

Το Δικαστήριο απευθύνεται σε όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους του, μέσω διαδικτυακού προγράμματος κατάρτισης, για να τους ενημερώσει σχετικά με τις περιβαλλοντικές πτυχές της καθημερινής τους εργασίας, προτείνοντας ορθές πρακτικές από πλευράς πληροφορικής και μηχανοργάνωσης γραφείου, χρήσης ενέργειας, ύδατος και επεξεργασίας απορριμμάτων, καθώς και σχετικά με τις μετακινήσεις τους.

Μεταξύ των συγκεκριμένων δράσεων που ανέλαβε, το Δικαστήριο έθεσε ως στόχο να καταργήσει πλήρως τις πλαστικές φιάλες μίας χρήσης στις αίθουσες ακροατηρίων, διασκέψεων και συνεδριάσεων εντός του έτους και από τον Νοέμβριο του 2020 σταμάτησε τις σχετικές παραγγελίες.

Η εφαρμογή «e-Curia» για την ανταλλαγή δικαστικών εγγράφων μεταξύ των εκπροσώπων των διαδίκων και των δικαιοδοτικών οργάνων της Ένωσης έχει θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Για παράδειγμα, αν όλες οι σελίδες των διαδικαστικών εγγράφων που υποβλήθηκαν στο Δικαστήριο και το Γενικό Δικαστήριο μέσω της εφαρμογής e-Curia το 2020 (περισσότερες από 1 300 000 σελίδες) είχαν κατατεθεί σε έντυπη μορφή συνοδευόμενες από σειρά επικυρωμένων αντιγράφων, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την εκτύπωση εγγράφων που αντιστοιχούν σε πολλούς τόνους χαρτιού, τα οποία μάλιστα θα έπρεπε να κατατεθούν εις χείρας ή να αποσταλούν ταχυδρομικά στο Λουξεμβούργο.

  • Συλλογή μαλακών πλαστικών πωμάτων
  • Μείωση των πλαστικών μίας χρήσης
  • Αύξηση των θέσεων στάθμευσης ποδηλάτων
  • Συμμετοχή στην ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας «lunchtime conference» για τη βιώσιμη κινητικότητα (μέσω τηλεδιάσκεψης)
  • Συλλογή οργανικών απορριμμάτων για την παραγωγή βιοαερίου
  • Μείωση των απορριμμάτων που προέρχονται από τα γραφεία και την εστίαση - 8,6 % kg/ΙΠΑ (το 2019)
  • Μείωση της κατανάλωσης νερού - 5,5 % m3/ΙΠΑ (το 2019)
  • Μείωση της κατανάλωσης χαρτιού - 17,6 % kg /ΙΠΑ (το 2019)
  • Μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας - 10,6 % kWh/ΙΠΑ (το 2019)
  • 2 958 m² φωτοβολταϊκών κυττάρων για παραγωγή περίπου 356 761 kWh (το 2019), ισοδύναμου με τις ετήσιες ανάγκες 65 οικογενειών
  • Μείωση εκπομπών CO2

Το ισοδύναμο πλήρους απασχόλησης (ΙΠΑ) είναι μονάδα που καθιστά δυνατή τη μέτρηση της επαγγελματικής δραστηριότητας ανεξαρτήτως των διαφορών όσον αφορά τον αριθμό των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας κάθε υπαλλήλου, λόγω διαφορετικών τύπων εργασίας. Οι περιβαλλοντικοί δείκτες για το νερό, τα απορρίμματα, το χαρτί και την ηλεκτρική ενέργεια είναι περίπου ίδιοι με εκείνους του 2019. Οι διακυμάνσεις προσδιορίζονται ποσοτικά με βάση το 2015 ως έτος αναφοράς.