EU-domstolen driver sedan flera år en ambitiös miljöpolicy i syfte att uppfylla de strängaste kraven i fråga om hållbar utveckling och miljöskydd.

Domstolen ger varje år en redogörelse för de senaste indikatorer som den förfogar över, i det här fallet indikatorerna för år 2019. År 2020 kommer i detta hänseende att vara ett speciellt år med hänsyn till följderna av hemarbetet på institutionens miljöpåverkan. De frågorna kommer att behandlas i 2021 års översikt.

Ett fast miljöengagemang är institutionens ledstjärna i de olika byggnadsprojekt den genomför och i den dagliga förvaltningen av institutionens resurser. Ett bevis på detta är domstolens EMAS-certifiering (Eco-Management and Audit Scheme) sedan år 2016.

EMAS-certifieringen, som inrättades genom en EU-förordning och som tilldelas organisationer som uppfyller stränga krav i fråga om miljöpolitik och ansträngningar för miljöskydd och hållbar utveckling, utgör således ett stort erkännande av domstolens ekologiska engagemang och höga miljöprestanda.

I domstolens årliga miljöredovisning redogörs ingående för institutionens miljöprestanda och för pågående och planerade projekt för att skydda miljön.

I en onlinekurs informeras alla nyanställda vid domstolen om olika miljöaspekter av det dagliga arbetet, exempelvis vad gäller användning av datorer, skrivare och annan kontorsutrustning, energi, vatten, avfallshantering och resor till och från arbetet.

Bland de konkreta åtgärderna har domstolen satt upp som mål att under året helt avskaffa engångsplastflaskor i förhandlingssalarna, överläggningssalarna och mötesrummen. Sedan november 2020 beställs inga fler sådana flaskor.

Applikationen e-Curia för utväxling av juridiska dokument mellan å ena sidan parternas företrädare och å andra sidan domstolen och tribunalen har en positiv inverkan på miljön. Som exempel kan nämnas att samtliga inlagor som under år 2020 (närmare 1 300 000 sidor) överförts till domstolen och tribunalen via e-Curia hade getts in i pappersform med bifogade bestyrkta kopior skulle det ha genererat, motsvarande flera ton papper som dessutom hade behövt fysiskt transporteras ända till Luxemburg.

  • Insamling av mjuka plastkorkar
  • Minskning av användningen av plast för engångsbruk
  • Utbyggd cykelparkering
  • Deltagande i europeiska trafikantveckan ”lunchtime conference” ”hållbar mobilitet” (via videokonferens)-CO2
  • Insamling av organiskt avfall för framställning av biogas
  • Minskning av avfall ”Kontor och restauranger” -8,6 % kg/heltidsekvivalent (år 2019)
  • Minskad vattenkonsumtion -5,5 % m3/heltidsekvivalent (år 2019)
  • Minskad pappersförbrukning -17,6 % kg /heltidsekvivalent (år 2019)
  • Minskad elförbrukning -10,6 % kWh/heltidsekvivalent (år 2019)
  • 2958 m² solceller för en produktion på nästan 356 761 kWh (år 2019) motsvarande 65 familjers årliga elförbrukning
  • Minskning av koldioxidutsläpp

Heltidsekvivalenter (FTE – Full Time Equivalent) är en enhet som gör det möjligt att mäta yrkesverksamheten oberoende av skillnader vad gäller antalet arbetstimmar per vecka för varje anställd till följd av olika arbetstidsupplägg. Miljöindikatorerna avseende vatten, avfall, papper och elektricitet är desamma som år 2019. Förändringarna anges i förhållande till referensåret 2015